Fire graders oppvarming

Det høres ikke så mye ut, fire grader, men disse gradene får katastrofale følger for oss.

Forskere sier nå å nå det gylne 1,5 graders målet er så godt som umulig. Faktum er at vi er på full fart mot en oppvarming på tre-fire grader. Det var det klare budskapet fra FNs klimapanel, som lanserte sin nye rapport på mandag.
Dette er selvsagt kjempe alvorlig og nedslående nyheter, men egentlig ingen overraskelse.
Verdens utslipp øker og konsekvensene er mer dramatisk enn antatt.
Likevel ser vi ingen vilje fra verdens ledere og politikere til å ta dette på blodig alvor. Det gjøres langt fra nok. Vi ser det bare her i Norge. Norge øker oljeproduksjonen sin og Erna og co vil at vi skal fortsette å øke forbruket vårt. Det gjøres ikke nok grep for å få folk til å leve miljøvennlig.
Faktum er at vi må gjennom store endringer hvis vi skal unngå den verste katastrofen.

Spørsmålet er om vi kommer til å gjennomføre de endringene før det er for sent?



Jeg blir rett og slett deprimert av å tenke på det. Vi ser allerede nå konsekvensene av 1 grad mer global oppvarming, ved blant annet mer ekstrem vær, økende havnivåer og minkende havis.
Hvordan vil det være ved tre eller fire graders oppvarming? Hvor gamle er barna våres da?
Korallrevene er døde, tusenvis av dyrearter har forsvunnet for godt, økosystemer har kollapset. Millioner av mennesker dør av sult og tørst og må flykte fordi det ikke er levelig der de bor lenger.
Samfunnet slik vi kjenner det er brutt sammen.
Hvem ønsker noe sånt for sine barn og barnebarn?
Selvsagt ingen, men det betyr pokker meg at nok er nok. Vi kan ikke fortsette å stikke hodet i sanda som en struts. Problemet går ikke bort fordi vi ser en annen vei.



Vi trenger handling nå mer enn noensinne, og må legge press på beslutningstakere.
Jeg har stemt Miljøpartiet de Grønne i mange år allerede. Det betyr ikke at jeg er enig i alt det de står for, men jeg mener at miljøsaken er den viktigste saken i vår tid.
Forskerne forteller oss i klar tekst hva som kommer til å skje om vi ikke gjør drastiske endringer.
Det betyr faktisk at vi må legge om livsstilen vår og vi må være villig til å gjøre disse endringene.
Som enkelt personer kan vi lett kutte drastisk på forbruket vårt og spise mye mindre kjøtt. Alle monner drar, men vi må først og fremst få ledere som er villig til å gjennomføre de store endringene som må til i samfunnet vårt.



Meld deg inn i en miljøorganisasjon eller et miljøvennlig politisk parti allerede i dag. Hvis miljøroganisasjonene vokser, desto mer innflytelse vil de få og det vil være et kraftig signal til våre politikere om at Norges befolkning tar klima og miljøsaken på alvor.



Det mest dyrbare vi har er i fare, og klodens styresmakter evner ikke å te dette på alvor. Det er viktig at alle engasjerer seg. Meld deg inn i for eksempel Greenpeace.
Ved neste valg, så stem på et parti som tar miljøutfordringene på alvor. Hvilken verden vil du etterlate til dine barn, barnebarn og andre slektninger?


Det er alvor nå!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring