Den skal tidlig krøkes…


Den skal tidlig krøkes den som god rovdyrmotstander skal bli? 

I det siste har vi sett at rovdyrjegere gjerne vil vise frem de skutte dyrene sine til skole -og barnehagebarn. 

Hva er greia med det?

For meg fremstår det som rein NJJF propaganda. Her vil man tydeligvis rettferdiggjøre felling av sterkt truede arter. Tidlig krøkes den som god rovdyrmotstander vil bli? 

Hva er poenget? Hva tenker barnehagen at barna skal lære ved å se en død gaupe som nylig er skutt? 

Vi ønsket å vise frem gaupa for barna først og fremst fordi det er viktig at de får et innsyn i hvordan jakt foregår og hvordan vi forvalter dyrestammen og naturen, fortalte jegerne Stjørdals-Nytt.

Jegerne hadde også forklart ungene at gaupa har tatt mange rådyr og harer den siste tida, og at gaupebestanden er på tur opp.

Her lærer man altså ungene at gaupa er et rovdyr som spiser for mange harer og rådyr; og at slike farlige dyr må skytes.

Dette er jo rein vranglære. Det har ikke vært så få gauper i Norge på ti år, men den rovdyrfiendtlige regjeringa vår har åpnet opp for omfattende jakt. 

Naturvernforbundet viser til at gaupebestanden for syvende året ligger langt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt.

I rammeplanen for barnehagen står det at barna skal lære om bærekraftig utvikling. 

«Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn.»

Det står også at: 

«Barnehagen skal legge grunnlag for barnas evne til å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet. Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen. 

Barna skal få naturopplevelser og bli kjent med naturens mangfold, og barnehagen skal bidra til at barna opplever tilhørighet til naturen.»

Ja, hva tenker jegerne og pedagogene at barna skal lære ved å studere tennene til døde gauper? 

Jeg er pedagog selv, og mener det hele er etisk forkastelig og viser sviktende dømmekraft både fra barnehagens ledelse og fra overivrige jegere. 

Det er hverken underholdende eller lærerikt, bare meningsløst og misforstått.

Unger opp til videregående skole bør lære grunnleggende kunnskaper om biologi, naturfag og økologi før de utsettes for å ta standpunkt til jakt på rovdyr. 

En bedre tilnærming til rovdyr for barnehagebarn ville ha vært å se gauper på viltkamera i naturen om slikt er tilgjengelig.

Barna bør lære at gaupa er en art som står i fare for å dø ut om vi ikke tar vare på dem. Fakta er at gaupa er sterkt truet i Norge. 

 Å forvalte rovdyr vil si å sørge for at vi har livskraftige, sunne og levedyktige bestander, også i framtida. 

Rovdyr spiser byttedyr og det har de sannelig rett til. Barn i barnehagen skal ikke læres opp til at harer, rådyr og elg tilhører jegerne, slik at rovdyrene må skytes. 

Hvis en død gaupe skal vises frem på skoler og barnehager, så er det biologer som bør stå for undervisningen, og ikke jegere.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring