Vårjakt

Vårjakt - det er noe som ikke henger på greip med det ordet. Vår. Nyutsprungne hvitveis, fuglesang og redebygging. Alt våkner til liv igjen. Våren er vakker.
Jakt. Jeg forbinder ordet med død. Liv som ender. Flukt og frykt.
Skal man overhodet jakte om våren? Hvis det ikke er livsnødvendig?

Nei, våren burde være en hellig tid. Naturen våkner til liv igjen. Det er yngletid. Er det ei tid dyrene burde få være i fred er det nettopp om våren. De burde få kjenne på varmen etter å ha overlevd en lang og streng vinter, de burde få sanse og nyte. De burde få føde og oppfostre sin unger i fred.
Jeg har et vakkert bilde av våren i mitt hodet, men ordet vårjakt ødelegger dette bildet.

Jeg blir regelrett forbanna når jeg hører ordet. For hva var det som dukket opp på Facebook siden min nettopp nå i morges? Jo, at det har vært vårjakt på bjørn. En bjørn ble skutt i går. Det er den andre bjørnen (som jeg har registrert) som blir skutt nå i vår. Bjørnen som nettopp har våknet opp fra vinterdvalen etter en lang vinter. Den har selvfølgelig ikke sett snurten av en sau enda og er derfor ingen trussel mot noen sauer eller andre husdyr.
Men det er vel dette som skal være det de kaller forebyggende tiltak.
Så det iverksettes vårjakt på bjørn. Et fredet rovdyr i Norge. Vi har bare ca. 125 bjørner i Norge, men tiltak som vårjakt på dette fredede dyret mener norske myndigheter er helt "innafor".



Men det er ikke "innafor", det er så utenfor som det går an å bli. For det er helt bak mål av norske myndigheter å skyte utrydningstruede rovdyr, FØR de i det hele tatt har rukket å riste vintersøvnen av seg og det eneste gale de har gjort er å våkne i et "naturfiendtlig" land, som Norge viser seg gang på gang å være!
Norske myndigheter setter næringsinteresser først, dyrelivet taper hele veien. Forakten min mot politikken som føres vokser i takt med sauekjøttet på fryselager.

Og så har vi et annet skrekkenes eksempel på en annen form for vårjakt, nemlig hiuttak av jerv.
Valper som blir dratt ut av hiet og kverket mens moren står hjelpesløst og ser på, eller blir drept selv.
Det er noe kaldt og ufyselig over norsk rovdyrpolitikk. Vi har dyrearter som trenger å VERNES, men det er så sterke krefter i sving, at det som skjer i Norge er ikke vern, men det stikk motsatte.
Selv ikke om våren, kan disse dyra få fred.
For det som er hellig i Norge er visst retten til å slippe beitedyr rett ut i naturen. Og selv om rovdyrene ikke lenger er borte fra norsk natur, så skal beitenæringen drive som før. Altså som om det ikke finnes rovdyr i den norske naturen. Denne konflikten har ført til at mangfoldet i naturen ikke blir ivaretatt på en skikkelig måte.
Men er det riktig at ei næring, grunneiere og jegere skal være de som legger føringen på hvordan vi skal forvalte våre dyrearter?
Nå har det jo godt så langt at organisasjoner må gå til rettsak mot de som ikke makter å ivareta naturen vår. Støtt WWF sin rettsak mot Staten!
Jeg er så spent på utfallet av denne saken. Taper WWF, vil naturen bare lide mer i årene som kommer. For norske myndigheter viser ingen tegn til å snu. Utryddelsespolitikken vil fortsette.

Når skal vi våkne opp av "dvalen" og se den urett som begås mot våre dyrearter og natur? Når skal vi si at nok er nok?
Når skal vi fatte og forstå at naturen har en egenverdi?  Naturen er ikke kun til for oss. Den er ikke til for at vi skal slippe husdyra våres ubevoktet ut i den, den er ikke bare til for at mennesker skal bedrive sine fritdssysler og den er ikke til for å utnyttes og tjene penger på.
Man skyter bare ikke et utrydningstruet og et fredet dyr fordi den KAN utgjøre en fare for husdyr. Har vi overhodet ingen respekt for natur og dyreliv i dette landet her?

Vårjakt. Nei, ordet henger ikke på greip og det er det en grunn til.. Man skal ikke bedrive jakt på dyr som ikke har gjort annet galt enn å våkne. Man skal ikke bedrive jakt i yngletiden.
Alle med et snev av moral og etikk skjønner dette.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring