Klesbyttedagen



I dag er det den store klesbyttedagen som arrangeres av Naturvernforbundet rundt omkring i landet. Jeg og barna mine har vært på Fabrikken i Lillehammer i dag og byttet klær. Vi fikk byttet klær vi ikke brukte lenger med "nye" klær. Dette var dagen for å berike garderoben, uten å kjøpe nye fabrikklagde klær. 



Rundt 60 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra husholdningene. Klesshopping er en relevant bidragsyter. 

Det anvendes store mengder kjemikalier i klesproduksjon. Blant annet under bomullsdyrking, fremstilling av syntetiske fibrer, og farging av tekstiler. For å fremstille 1 kilo klær (tilsvarende 2-3 plagg), brukes det i gjennomsnitt 2,7 kilo kjemikalier
Hvis alle nordmenn byttet kun 3 plagg i året isteden for å kjøpe nye:
Ville det gitt et CO2-kutt tilsvarende at alle i Norge lot bilen stå i fem
dager.
Det ville spart like mye vann som årsforbruket til 960 000 nordmenn.
Det ville spart 14 tusen tonn kjemikalier.

Tenk på det. Den vanvittige shoppingen av klær vi har sett de siste årene har en en kostnad som ikke står på kassalappen. Det er en stor kostnad for miljøet. Klær har blitt stadig billigere og vi kjøper dobbelt så mye klær nå,enn det vi gjorde for to tiår siden. 
De fleste nordmenn har mange plagg i klesskapet sitt som så og si aldri blir brukt. Vi har altså en høyt overforbruk av klær og klesskapet vårt er en miljøversting. 

Klesbyttedagen er jo genial! Det burde ha vært mange sånne arrangement! Ikke bare et i året. Tenk bare så fort barna vokser ut av klærne sine og istedenfor å gå og kjøpe nye, så kunne vi ha byttet i mye større grad!

Det er jo vi forbrukere som må slutte å kjøpe så mye klær hvis produksjonen av klær skal gå ned. Forbruket vårt er ikke bærekraftig. Det er vi som må endre vanene våre, da vil vi kanskje også kunne styre industrien i "riktig" retning og det blir en "grønnere" bransje?
Vi har i hvert fall et ansvar.

Så ja til klesbyttedager! Mer av dette!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring