Den store stygge ulven og medienes svik

Vi lever på en ufattelig vakker planet, men det er alt annet enn vakkert det som nå utspiller seg på jorda. Vi mennesker har nå spredd oss utover hele kloden og bit for bit, stykke for stykke er vi nå i ferd med å ødelegge vårt eget hjem. Som kjent har vi en alvorlig klimakrise og forholde oss til. Dette skrives det om daglig og den debatteres jevnlig. Dessverre har vi også en annen alvorlig krise og forholde oss til og det er naturkrisa. Verden er nå vitne til et økologisk forfall og stille, så stille takker artene for seg på denne planeten og forlater den for godt.
Dette skrives det lite om. Våre politikere nevner det knapt. 

Det det derimot skrives mye om i Norge, er ulven. Eller rettere sagt, det skrives mye om de som I MOT ulven. Mediene plager oss ikke nevneverdig med fakta om ulven, men de liker å skrive om dramaet rundt ulven. De bedriver skikkelig klikk-horeri her, som med mye annet. 

Jeg har et godt eksempel som jeg har opplevd selv. 26. oktober dro jeg fra Lillehammer til Oslo for å bli med på NOAH sin markering FOR naturmangfoldet og de ville dyrene i Norge. Vi var 2000 mennesker som dro inn til Oslo denne dagen. Verden står som sagt overfor ei naturkrise og jeg følte jeg var med på noe viktig. Det var også markering i flere andre byer denne dagen. 
Men fikk vi noe medieoppslag om dette? Nei, selvfølgelig ikke. Det kom hverken på nyhetene eller i de store avisene. Ikke så mye som en liten notis, syntes mediene dette var verdt. 





Hva skjer når ulvemotstanderne demonstrerer på Bjørkelangen? Full pressedekning i mediene. Reporter og ulvemotstander Asbjørn Øyhovden leder an i kjent stil på tv 2. Her vinkles det som om Norge renner over av ulv og annen hver hage på bygda har besøk daglig av ulven. Barn kan ikke leke ute. Vedum får stå frem med naturhatet sitt og kjører på for å bli kvitt ulven i full spotlight. Han maser om det latterlige lave bestandsmålet som Stortinget har satt og saken baserer seg kun på dette: Vi skal skyte for å skyte. Ulveflokkene oppfører seg som normale ulver. De spiser elg. Da blir elgjegerne sinte, for alt i naturen tilhører selvfølgelig dem. 
Hører aldri Vedum snakke om rovdyrene når de er UNDER bestandsmålet. Nei, da er det helt innafor å skyte både gaupe og bjørn da også. 

Skal ikke mediene være nøytrale? Skal de ikke dekke begge sider i en sak? Er de ikke den fjerde statsmakt og skal bidra med å opplyse folket og sette søkelys på viktige saker? 
Skal de ikke stille kritiske spørsmål? Jeg bare lurer. 

Tidligere i vinter har jo jaktleder Arne Sveen, som fronter nullvisjon når det gjelder ulven, fått stå frem å briske seg i media med en skutt ulveflokk. 
Dette gjorde selvfølgelig folk rasende og det tippet over for enkelte som sendte trusler til Sveen. Jeg sier ikke at dette er riktig, men mediene svikter her. De har blitt et talerør for den ene siden. Dette er skummelt, fordi det kommer ikke fram hva folk mener om saken, bortsett fra når det klikker for folk. Da kaster mediene seg på igjen selvfølgelig, for dette er drama. At vernere opplever både hetsing og trusler er ikke så farlig. 




Jeg har ved flere anledninger prøvd å få leserinnlegg inn i de store avisene, men de bare beklager at de ikke kan ta det inn. De har SÅÅÅÅÅÅ mange andre interessante leserinnlegg at de kan ikke få inn et som handler om naturkrisa og utrydningstruede arter. 
Nei, de må rydde plass til viktige influencere må vite og en og annen sak om Kongehuset. 

Mediene har ulveblod på hendene. Det snakkes kun om ulv i negativt fortegn. Hver gang noen har fått et bilde av ulven, fokuseres det på hvor nærgående den er og hvor skremmende det er. 
Man må begynne å sette ting i perspektiv. Vi er knøtt liten befolkning med masse plass. Vi har tatt mer og mer av naturen til de ville dyrene og konsekvensen er at de kommer tettere på oss. 
Italia har 60 millioner innbyggere har 2000 ulver. Hvordan i alle dager går dette bra, når vi er bare 5 millioner mennesker og 70 ulver? 
Og er det slik at vi bare kan kvitte oss med det som kan være farlig for mennesket? Selvfølgelig ikke. Dette er virkelig ikke en tid der man kan fronte slikt. Utryddelse av dyrearter var noe man drev med på 1800-tallet fordi man ikke visste bedre. 
Dette er ikke menneskenes planet, men en planet vi deler med tusenvis av andre arter. På jorda finnes det dyr som dreper, men den arten som dreper flest er selvfølgelig mennesket. Vi dreper både hverandre og millioner av andre dyr. Slikt sett er selvfølgelig vi de farligste. 
Hunder dreper også mennesker. Dette har skjedd flere ganger også i Norge. Mange mennesker er livredd hunder. Det er likevel ingen som går i fakkeltog mot hund. Det er nemlig slik at de som er redd hunder, godtar at de lever i en verden der det finnes hunder. 
Vi lever også i en verden med ulver. Og de som bor nær naturen kan komme til å se disse dyrene en sjelden gang. 

Mange på bygda godtar at det finnes ulv i naturen, men disse blir selvfølgelig ikke hørt. For å bli hørt må du gå i fakkeltog mot naturen slik at mediene kan få fortsette på føljetongen sin: Den store stygge ulven... 







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring