World Wildlife Day 2019

"The love for all living creatures is the most noble attribute of man" - Charles Darwin

Det er så sant som det er sagt. Naturen og jordens dyreliv er under stort press på grunn av oss mennesker. Dyrearter forsvinner i rekordfart fra jordas overflate. Vi mennesker setter enorme "fotavtrykk" i form av ressurs og arealbruk. For å opprettholde dagens livsstil så trenger vi 1,6 planeter.  Det er på høy tid å ta innover seg dette alvoret, for det sier seg selv at dette ikke går.
Det er ikke bare klimaendringer som truer oss, men også kollaps av økosystemer.

I dag er det World Wildlife Day. Dagen markeres for å skape bevissthet om alle fordelene bevaring av ville dyr og planter har for oss mennesker. Vi er avhengige av velfungerende økosystemer. Det er jorden som gir oss det vi lever av.

I år er temaet "livet under vann". Det er verdenshavene - deres temperaturer, kjemi, strømninger og liv - som driver de globale systemene som gjør det mulig for mennesker å leve på jorda. Regn, drikkevann, været klimaet, mye av maten vår og til og med lufta vi puster inn er til syvende og sist regulert av havet.



Det er på høy tid og slutte å behandle havet som ei søppelkasse. Havet drukner i plast og søppel og skader alt som lever der.



Det ser dystert ut. Menneskers forbruk og livsstil har ført til en utnyttelse av naturen som har helt gått av hengslene. Dette har ført i oss i en økologisk krise. Dessverre har vårt syn på natur og dyreliv vært svært ødeleggende. Dyr og natur er noe som skal utnyttes og brukes.
Jeg tror vi trenger en gedigen holdningsendring og jeg er tilhenger av dypøkologien til Arne Næss.
Men kapital og profitt styrer denne verden, så jeg er ikke særlig optimistisk.

Likevel må man leve i håpet og jeg vil benytte anledningen til å takke alle de som gjør en fremragende innsats i forhold til natur og dyreliv.

"Det er ikke bare vår innstilling til andre mennesker som viser hva som er våre dypeste verdier og høyeste prioriteringer i livet. Det gjør også vårt forhold til annet som lever. Jeg tror det som forener alt liv, er viktigere enn det som skiller." Arne Næss


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring