Ulvetider

Ulvetid - i overført betydning betyr ordet ufredstid; urolig, utrygg eller brutal, hard tid.

Vi kan vel trygt si at dette gjelder for ulven i Norge. Her er det evigvarende ulvetider. Også for de andre store rovdyra for den saks skyld...

I hele sommer har det blitt gitt fellingstillatelser på ulv. Jeg mistet til slutt oversikt over antallet. Selv nå, da sauene sendes til slakteriet, blir fellingstillatelsene innvilget.

Men det stopper ikke her. Det skal snart bli verre for ulvene. Hele 26 ulver som befinner seg utenfor sonen har Klima og miljø departementet bestemt at skal bøte med livet. Jakta starter allerede 1. oktober.
Litt av et Klima og miljødepartement vi har. 95 % av all ulv på Norges landareal kan dermed skytes.
Det viser nok en gang at Norges myndigheter setter elg og sau foran en bevaring av en kritisk truet og fredet dyreart.
Det sier også litt om hvor stor makt Bondeorganisasjonene og jegerne har i Norge.
Forvaltningen er en vits.
Selve systemet der Rovviltnemdene fastsetter kvotene er latterlig. Disse nemdene er fylt opp med sauebønder, jegere og grunneiere. Det sier seg selv at vi ikke kan få en kunnskapsbasert forvaltning når det er disse som setter grunnlaget for forvaltningen. Enda verre er det jo at vi både har et Miljødirektorat og et Klima og Miljø departement som ikke gjør annet enn å rævslikke disse nemdene og de ulike interesseorganisasjonene. Det er kvalmt å være vitne til. Det er også flaut å se hvordan Norske myndigheter behandler en fredet dyreart.



I en mail til Miljødirektoratet etterlyste jeg etikken og moralen i forvaltningen. Jeg har ennå ikke fått noe svar.
Ja, for hvor er etikken og moralen i denne forvaltningen? Selv mener jeg det er etisk forkastelig at 30 000 sau blir malt opp til fôr til rev og mink. Til sammenligning blir 1600 sauer tatt av ulv ifølge erstatningskravet til sauebøndene. Det totale tapet til sauebøndene er over 100 000 sau.
Jeg vil helst ikke sette rovdyrene opp i mot hverandre, men siden det er ulven det går hardest utover så må det nesten nevnes at de andre rovdyra tar mer sau enn det ulven gjør.

Stortinget har satt det latterlig lave bestandsmålet på 4-6 årlige ulvekull i Norge og grenserevir, hvorav minst tre kull skal være helnorske.
Det har i de siste årene vært flere ynglinger enn det. Jeg har friskt i minne ulvejakten som pågikk i vinter, der to ulveflokker ble tilintetgjort. Jeg husker at Alfadyrene, som beskytter flokken sin ble tatt av dage og at valpene var igjen. Valpene var under året, de ble selvsagt skutt de også. Hundrevis av jegere drev natt og dag på med intens  jakt på disse dyrene. Tenk at disse dyrene ikke en gang utgjorde noen trussel mot beitedyrene. Det handlet om grunneiere og jegernes interesser når det gjaldt elgen. Penger og grådighet.
Jeg kjenner jeg blir rasende når jeg tenker på Miljødirektoratet sin nylige redgjørelse der de gikk god for at det kunne skytes ulveflokker innenfor sonen i år, fordi det var sannsynlig at det bare ble dannet nye revir. Ja, hvor er etikken og moralen? Et dyreliv er sannelig ikke verdt mye i Miljødirektoratet. Respekten for at ulveflokker er familiegrupper med tette sosiale bånd er ikke mye til stede. Det er bare å skyte disse flokkene sønder og sammen og la nye komme til.
Slik kan vi jo bare holde på med i en blodig runddans. Nei, dyreliv er sannelig ikke mye verdt i Norge hvis man ikke kan tjene penger på de.
Det hele blir bare trist når Miljødirektoratet selv sier at det kan være fare for artens overlevelse på sikt, hvis man tar ut så mange ulv. Likevel gir de på en måte grønt lys. Kjør på, så får vi se hvordan det går.
Som sagt hele forvaltningen er en vits. Den er en skam for landet vårt.

Ja, det kommer til å være ulvetider i lang tid fremover. Ulven vil måtte kjempe hardt for sin overlevelse i norsk fauna. Slik går det når sauebønder og jegere har sine trofaste forbundsfeller både i lokalforvaltningen og rikspolitikken. De har blitt vant med å få full politisk støtte.
Hvem taler egentlig rovdyrenes sak i Norge av de politiske partiene? Vi hører de knapt.

Norge kan i hvert fall slutte å se på seg selv som et land som har et nært forhold til naturen og som en miljønasjon. Vi er et land med masse plass og knøtt liten befolkning, likevel har vi altså ikke plass til 70 ulver. Til sammenligning er Italia et like stort land, men det er en betydelig forskjell. Italia har en befolkning på 60 millioner innbyggere, vi har fem. Og hvor mange ulver har Italia? 600-700 ulver.
Jo da, det finnes ulvehatende folk også der. Krypskyting er et problem, men ikke lisensfelling med Statens velsignelse. I Italia er nemlig ulven en beskyttet art, i motsetning til i Norge.
Her på bjerget får jegerne "license to kill" på en fredet dyreart.

Alt handler om sauen og elgen i Norge og den forestillingen om at vi mennesker har førsterett til naturen.
Myndighetene våre leser Naturmangfoldloven slik djevelen leser bibelen. Felling av ulv skal IKKE være skadelig for bestandens overlevelse, står det både i Naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen.
Hvordan kan det ha seg at denne forvaltningen som vi er vitne til for tiden, IKKE kan være skadelig for bestandens overlevelse?!?

Det skrives hele tiden historie. Hvem hadde trodd at det skulle bli 1800-talls tilstander igjen? Og det i en tid der artsutryddelse og tap av naturmangfold er et alvorlig globalt problem.
Det er ikke annet en skammelig, etisk forkastelig og kunnskapsløst av norske myndigheter.

Jeg kommer ikke til å gi min stemme til noen av partiene som går god for dette. Jeg skal kjempe som en ulv i disse ulvetidene mot det som virker som en hodeløse miljøpolitikk.









Kommentarer

  1. Treffer den berømte spikeren på hodet her, Nina!

    SvarSlett
  2. Haha grønnerterten sin de ja.

    SvarSlett
  3. 1800-tallstilstander? Tyder vel bare på at hverken ulv eller mennesker har forandret seg mye

    SvarSlett
  4. Kan bloggeren forklare hvordan 26 ulver blir 95% av ulver på norsk jord? Vi har jo telling på over hundre ulver, pluss disse 26 svenske streifulvene utenfor sonen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring