Krigen mot natur og dyreliv

Krigen mot natur og dyreliv

Akkurat nå foregår det en masseutryddelse av arter på jorda. Dyrearter forsvinner i rekordfart fra jordas overflate og den er forårsaket av oss mennesker. Dette er selvsagt veldig alvorlig og kan true grunnlaget for menneskelig sivilisasjon, siden vi er helt avhengige av intakte økosystemer. 

Overalt på jorda forgår det enorme naturødeleggelser. Det er som om mennesker fører en «krig» mot naturen. Dette er selvsagt en krig vi er nødt til å tape til slutt. I mellomtiden ødelegger vi utrolig mye for natur og dyreliv. 

Vi ser det også her hjemme. Tydeligst ser vi det i rovdyrdebatten og den massive «krigføringen» vi ser særlig mot ulven i Norge. 
Det kom overhodet ikke som noen stor overraskelse at Rovviltnemdene igjen vedtok at det skulle tas ut hele 43 ulver, hvor av 17 innenfor tre etablerte revir i ulvesonen. De tre ulveflokkene omfatter Hobøl, Mangen og Slettås. 

Jeg har ennå friskt i minne om jakten på ulveflokkene i Julussa og Osdalen revirene i vinter. Hundrevis av jegere var ute i skogen og jaktet på dyrene i dagevis. Valpene til flokkene var under året.
Disse flokkene utgjorde ikke en gang noen trussel mot beitedyrene, men det handlet om elgen som grunneiere og jegere ikke vil dele med ulven. 
Det ble advart mot å ta ut disse flokkene. Årsaken var at det vil kunne komme mye streifulv når disse fikk fritt leide over grensen. 
Elgjegerne og skogsbaronene fikk det som de ville. I distriktene hvor det har kommet mye streifulv fra Sverige har det vært mange sauer som har måtte bøte med livet. Noe er riv ruskende galt med rovdyrforvaltningingen.

Og nå vil Rovviltnemdene ha mer jakt på ulv. Nye flokker skal jaktes på, selv innenfor sona. Ulven har vært fredet i Norge siden 1973 og er på rødlista, men behandles som om den er på svartelista. 
Det som opprører meg mest er ikke beslutningen fra Rovviltnemdene. De har jeg ingen tiltro til fra før, siden det sitter blant annet både grunneiere, jegere og sauebønder i disse nemdene. Nei, det som opprører meg mest er nå redegjørelsen Miljødirektoratet kom med etter vedtaket fra Rovviltnemdene. 
Jeg er både forvirret og forbauset over vurderingen deres. I dette «regnestykket» deres klarer de å få minus til å bli pluss. Miljødirektoratet mener at bestandsmålet for 2019 kan nås selv om man tar ut flokker innenfor sona. (Bestandsmålet som er satt av Stortinget er i utgangspunktet latterlig lavt). Samtidig mener de dette kan skade bestandens overlevelse på sikt? 
Jeg må si jeg undrer meg veldig over Miljødirektoratet her. Hva er egentlig deres oppgave? Skal man ta et av år av gangen, når det gjelder forvaltningen av et utrydningstruet dyr i Norge, eller burde man tenke langsiktig?
Jeg må si jeg blir både skuffet og lei meg over Miljødirektoratet her, for hvis ikke Miljødirektoratet taler dyrenes og naturen sin sak. Hvem skal da gjøre det? Vi lever tross alt i en tid der vern av natur og dyreliv burde være i høysetet, og en rik nasjon som Norge burde ta godt vare på sine dyrearter. Dessverre skjer ikke dette. Norge har ikke noe å skryte av her.

Og hvor er etikken opp i det her? Nå ble to ulveflokker som ikke utgjorde noen trussel mot beitedyr jaktet på og utslettet i vinter. Det handlet om penger og egeninteresser. Det er rett en grådighetskultur vi er vitne til. 
Jeg reagerer også sterkt på Miljødirektoratets vurdering der de mener at flokker kan tas ut, fordi det er sannsynlig at det dannes nye revir. Igjen, hvor er etikken og moralen? 
Skal ulveflokker med valper og det hele igjen jaktes på og forfølges, fordi det kan bare komme nye ulver til og danne nytt revir? Hvor er respekten for dyrelivet? 
Er det slikt man skal forvalte dyrearter i Norge? 

Vi vet jo alle at det er overproduksjon av sauekjøtt. I det siste har det jo også kommet frem at mye av kjøttet går til å fore opp pelsdyrene. Og for dette skal rovdyrene behandles slik? 
Det er sannelig på tide å få næringen til og gjøre endringer. Næringen driver fortsatt som på tidlig 1900-tallet da landet var nærmest fritt for rovdyr. Forskjellen er bare det enorme antall sau som nå slippes ut i utmarka. 

Det er trist å være vitne til den nye rovdyrkrigen i Norge. Jeg synes det er synd at ikke en gang Miljødirektoratet kan stå på dyrenes side, men velger å gamble med artens overlevelse på sikt for å tekkes en næring og særinteresser i dette landet. 
Vi ser det over hele verden. Natur og dyreliv taper mot kapitalismens stormakt og menneskers interesser og behov. Ingen må være forundret når økosystemer begynner å kollapse. 





Kommentarer

  1. Hei! Jeg skulle gjerne sendt deg en henvendelse per epost. Kunne du sendt kontaktinformasjonen din? :-)

    Hilsen Rebecca (rebecca@dyrsrettigheter.no)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring