Sirkus Støre



Sa han virkelig det?!? Noen ganger tror du bare at du har hørt feil. 

Vår Statsminister stod nylig og fleipet om det gode samarbeidet mellom Borch og Barth Eide. «De samarbeider veldig godt både om å skyte ulv og redde fugl». Som om det virkelig var noe å skryte av. Og vi vet jo alle at det ikke er fleip, men fakta. I desember sendte statsministeren avgårde vår Klima og miljøminister til Montreal for å skrive under på Naturavtalen. Barth Eide holdt fine taler om hvor viktig det er å ta vare på naturmangfoldet, men straks han var tilbake i hjemlandet fortsatte han på sin krigssti MOT naturen. Det første Barth Eide gjorde etter å ha signert Naturavtalen var å anke en dom fra Tingretten, slik at jakten på de kritisk truede ulvene kunne gjenopptas. Deretter ville Barth Eide endre verneforskriften slik at det kan bygges firefeltsmotorvei gjennom Lågendeltaet naturreservat. Jo, de samarbeider godt Borch og Barth Eide om å skyte ulv og «redde» fugl. Støre synes også det er morsomt at ulven lever utrygt med Barth Eide som Klima og miljøminister. 

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte? Jeg vet bare at dette ikke gode holdninger, gode verdier eller særlig betryggende. Vi står overfor en alvorlig global Naturkrise. 

Per i dag er 20 prosent av norske arter og 50 prosent av norske naturtyper på rødlista. Det betyr at vi risikerer å miste dem helt. For alltid. Men det bryr ikke denne regjeringen seg om. Det bevilges småpenger til Skogvern mens Nye veier får ekstra 130 millioner og Statens vegvesen får 351 millioner til nye prosjekter.

«Klima og natur skal være rammen rundt all annen politikk», heter det seg i Hurdalsplattformen. 

Men så kom «Mer av alt - raskere». Det er jo nemlig Norge som skal forsyne Europa med Energi. Det legges det opp til et hardkjør på utbygging av vindkraft og havvind under trusselen om strømmangel og verdens undergang om vi ikke gir avkall på mer natur. Vi skal nemlig redde klimaet ved å ofre naturen. Naturkrisen og klimakrisen går hånd i hånd, men naturkrisen er glemt. Det er mer å «tjene» på klimakrisen. Her kan man nemlig bygge opp en ny industri og pengemaskin under påskudd av å redde klimaet. Å verne natur tjener man lite penger på. 

Ingen snakker om å redusere forbruket vårt, eller endre livsstilen vår eller at det kapitalistiske systemet er ødeleggende. En vekstøkonomi kan aldri forenes med med naturens klare begrensninger på areal, arter, rent vann og ressurser. 

Men det er det få som vil høre på. Vi har basert verdensøkonomien på stadig mer forbruk. FN mener at med mindre vi styrer vekk fra paradigmet om økonomisk vekst, vil vi ikke engang klare å justere kursen mot en bærekraftig klode.

Da er det skremmende at vi har politikere som Støre & co som skal skvise enda mer ut av naturressursene og som vil at vi bare skal forbruke mer under påskudd av å berge velferdsstaten. Slik berger vi i hvert fall ikke naturen eller jorda, som til syvende og sist er livsgrunnlaget vårt. Selv ikke det teknologiske menneske kan overleve på en ødelagt jord.

Støre kan nok stå å fleipe om ulv og om å redde fugl, i denne sammenhengen fremstår han tross alt som en klovn. Hele Sirkus Støre-regjeringen er mer opptatt av å utnytte naturen enn å verne den. Næringsinteressene prioriteres gang på gang, enten det gjelder veiutbygging, skogvern eller rovdyrpolitikk. Når det gjelder natur og miljø så eier ikke denne regjeringen troverdighet overhodet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring