Maktmisbruk via statsbudsjettet


(Innlegget er publisert i GD og Trønderavisa). 

Regjeringen kutter all støtte til dyrevernsorganisasjonen NOAH i året som kommer. 

Det var visstnok Senterungdommen som foreslo dette, men det er kjent at også moderpartiet lenge har sett på NOAH som en brysom fiende. 

Senterpartiet har gjentatte ganger ytret ønske om å kutte støtten til NOAH – da med begrunnelse i at organisasjonen arbeider for truede rovdyr og et mer plantebasert landbruk. Videre var jo NOAH en viktig pådriver for at pelsdyrnæringen i Norge nå blir avviklet. NOAH har også nettopp har vunnet en viktig seier for ulvene i lagmannsretten. Senterpartiet har stått på motsatt side og motsatt seg vern av både dyr og natur. Nå ønsker åpenbart Senterpartiet å kneble NOAHs videre arbeid ved å kutte Statsstøtten. NOAH mottok i fjor rundt 700 000 i statstøtte. Det er den eneste organisasjonen som mister all støtte. 

Det tar oljenasjonen Norge 3 sekunder å håve inn de pengene og det er vel ingen som tror på at dette var et helt nødvendig tiltak eller en viktig prioritering, men for NOAH er dette selvsagt viktige penger. Dette fremstår som en ren hevnaksjon. 

Regjeringen rammer nå altså de svakeste av de svake, nemlig dyrene. NOAH er en av de viktigste stemmen for dyrene i Norge. NOAH anmelder dyremishandling, bidrar til en offentlig debatt når det gjelder dyr og husdyrhold og forsvarer det biologiske mangfoldet. 

En viktig grunn til at Statstøtte gis til frivillige organisasjoner er at myndighetene skal legge til rette for et levende demokrati hvor ulike interesser bidrar til en allsidig offentlig debatt. 

Regjeringen er nå inne på et farlig spor hvor de styrker organisasjonene som har meninger som ligner deres egne og svekker deres kritikere. Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk får f.eks nesten 1,5 millioner, så de som er imot rovdyr premieres mens de som jobber for å verne dyrene skal altså få null. Demokratisk? Neppe, det minner heller om maktmisbruk. Og det er trist å se at Arbeiderpartiet faktisk går med på dette. Men det er kanskje ikke så overraskende likevel. Vi ser jo at Klima og miljøministeren, som strengt tatt burde være opptatt av å verne truede dyrearter, er mer opptatt av å anke hver eneste avgjørelse NOAH vinner i retten og danse etter Senterpartiets pipe. 

Det er åpenbart makt det handler om. Landbruksminister Sandra Borch misbruker makten sin ved denne avgjørelsen. Det skinner så tydelig gjennom at hun ønsker å ramme NOAH. Hun gjør det under  dekke at det handler om at NOAH ikke er en medlemsorganisasjon, men andre organisasjoner som har samme struktur har ikke mistet sin støtte, så det argumentet holder ikke.  Det er sikkert mange som mener mye om NOAH for de vekker kanskje noen tanker og følelser som vi ikke liker å kjenne på når det gjelder oss selv og dyrene. Det er vel likevel få som ikke mener at NOAH taler dyrenes sak? 

Noen skulle tydeligvis ikke ha fått makt mellom hendene, for når du velger å ramme de som ikke har en stemme i det hele tatt, dyrene - da har du faktisk sunket så dypt at du er på bånn.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring