Earth Overshoot Day

I dag er det jordas overforbruksdag. Dagen da vi har brukt opp jordas ressurser kommer tidligere og tidligere hvert år. Fra i dag og ut året lever jordas befolkning på ressurser vi ikke har. 

Varsellampene har blinket lenge. Vi har den vitenskapelige vissheten og kunnskapen om menneskeskapte klimaendringer og faren for økologisk kollaps.

 Alle artene som allerede er utryddet, isbreene som har smeltet og regnskogen som er hugget er tapt for all fremtid. 

Det skjer her hjemme også. Norsk natur forsvinner. Bit for bit forsvinner naturen mens veier, hytter, industribygg og kjøpesentre bygges. Urskogen forsvinner, vindturbiner settes opp i urørt natur. 

Vårt personlige økologiske fotavtrykk er kjempe stort. Våre liv er på en måte viklet inn i den økologiske krisen. Det er vi som forbrukere som overbelaster naturressursene. Vår materielle velstand er årsaken til problemene. Vi i Norge er storforbrukere og dermed så er vil alle miljøverstinger. Alt vi handler som er produsert i Kina, alle våre sydenreiser, våre nye biler, sportsutstyr og alt vi skjemmer bort barna med - alt dette skader jorda våres. Vår livsstil er en trussel mot miljøet, men vi gjør dette med den største selvfølgelighet. 
Det er ubehagelig å tenke på det. For hva det betyr det? At vi er nødt til å gi slipp på mye, og hvem vil vel det? 
Nei, hvem vil vel gi slipp på den luksusen vi har i den rike verden? 

Likevel er vi nødt til å ta innover oss at vår materielle velstand fører til naturens forringelse og artenes massedød. 
Forbruket vårt, vår hverdag i den rike verden er så dagligdags og triviell at vi knapt nok tenker over konsekvensen av våre handlinger. Denne livsstilen med høyt forbruk og høy standard oppmuntres til og med av våre Myndigheter. Det svimlende materielle forbruket skal økes for hvert år. 

Nok er nok. Det er ikke greit å utarme naturressursene til vår fordel. Det er ikke riktig å stjele fra våre etterkommere og alle andre arter. 
For våre myndigheter er økonomiske interesser mer tungtveiende enn truede arter, men nå er tiden inne for å innse at klimaendringer og artsutryddelse truer oss og våre etterkommere sin fremtid. 
Vi har satt våre egne interesser over samtlige andre. 
Det må ta slutt. 
Vi må innse verdien av det vi er i ferd med å miste. Selv ikke det teknologiske menneske kan 
overleve på en ødelagt jord.

Kapitalismen har balletak på hele kloden. Hele verden er forført, blendet og ført bak lyset av det vi kaller økonomisk vekst og forbruk. 

Politikerne og styresmakter må ta grep. Det handler om politisk vilje. Vi som enkelt personer må stemme frem de rette folkene, men vi må også ta tak i vår egen livsstil og vaner. Vi må rett og slett leve mye enklere. 

Kommer vi til å gjøre noe? Hva vil du gjøre? Det eneste som er sikkert er at vi står faktisk på kanten av stupet. Velger vi å ta et skritt bakover eller fortsetter vi som søvngjengere videre... 

For som David Attenborough sier: Hva som skjer fremover - er opp til oss alle. 

Eller som vår egen Torbjørn Berntsen har sagt det så treffende: «Vi har drekki og eti nok». 
















Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring