Hogst i vårskogen

Jeg er rett og slett drit forbanna. I mitt nærmiljø, hogges det nå i vårskogen. 

NÅ?!? Når fuglene hekker og dyrene yngler…. 

Det er vår. Nyutsprungne hvitveis, fuglesang og redebygging. Alt våkner til liv igjen. Det yrer av liv. 

Det er yngletid. Nettopp på grunn av det burde våren være en hellig tid. Det burde være en tid der vi lot skogens dyr få være i fred. De burde få kjenne på varmen etter å ha overlevd en lang og streng vinter, de burde få sanse og nyte i fred. Dyrene burde få føde sine unger uten forstyrrelser og ødeleggelser. 

Vi har til og med en lov som sier at det er forbudt å forstyrre fugler og dyr i yngletiden. 

Dessverre er det jo ikke slik. Hverken våren eller yngletiden er hellig i Norge. Næringer skal tjene pengene sine. De økonomiske interessene er alt for store og veier tyngre enn natur og dyreliv.  Tømmerhogst er skyld i at et stort antall fugleunger stryker med. Fugler som har reir på bakken og i trærne er sjanseløse når skogsmaskinene kommer. 80000 fuglehekkkinger kan være ødelagt i Norge på grunn av hogst. Tenk at det er lov å hogge og drive med flathogst i skogen når harene, rådyrene og alle skogens dyr har født ungene sine?!? 

Den vanligste formen for hogst i Norge i dag er flatehogst – man hogger ned alle trærne i et område samtidig, ved hjelp av store maskiner. Da fjernes rett og slett hele livsgrunnlaget for artene som bodde i dette området. Alt av hekkende fugler i trær, busker og på bakken vil få ødelagt hekkinga. 

For 15-20 år siden skjedde det knapt noe avvirkning i hekke- og yngletiden, og det er ingen holdepunkter for at industrien led av den grunn. Kanskje klarte man å planlegge bedre før, kanskje konkurransen var lettere, eller hadde skognæringen rett og slett en etisk holdning til å stå fast ved at hogst i naturens fødestue var uaktuelt? I dag sees skogen som kvantifiserbart råmateriale, ikke som liv med egenverdi.

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte når jeg leser Glommen Mjøsen Skog sitt skilt der de prøver og fremstå som miljøvennlige. De er visstnok miljøsertifisert gjennom PEFC. Vel de glemte det avsnittet der det står i PEFC norsk Skogstandard som sier at skogeier og entreprenør skal unngå hogst i skog av spesiell betydning for fuglelivet i perioden mai, juni og juli.

Vi og verden står med beina godt plantet midt i ei naturkrise. 

De alarmerende opplysningene fra FNs naturpanel (IPBES) om tilstanden for verdens naturmangfold gir oss et dystert bilde av fremtid dersom vi ikke gjør store endringer i måten vi forbruker ressursene og bevarer økosystemene på. Verdens bestander av fugler og dyr er mer enn halvert på få tiår.

Vi ser det «over hele fjøla»; Hensynet til vekst og økonomisk vinning trumfer hensynet til andre skapninger vi deler jorden med. Og etiske vurderinger hoppes det bukk over. Små pipende fugleunger i tretoppene ikke verdt noen ting i våre dager. 

Hvordan skal vi få snudd denne forferdelige utviklingen? 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring