Sjokkerende ulveforvaltning


Borgarting lagmannsrett omgjorde i går tingrettens stans av jakt på fire ulvefamilier innenfor ulvesonen. Lagmannsretten åpner altså for at ulvene kan skytes før en reell rettslig prøving.Hele poenget ved å be om en midlertidig forføyning for dyrevernorganisasjonene var selvsagt å sikre at dyrene ikke ble skutt før en full rettslig prøving var gjennomført. 

Mens du og jeg må vente i månedsvis eller åresvis på rettssak om vi blir slått ned på åpen gate, har staten snarvei inn til rettsapparatet. Denne saken ble avgjort i rekordfart. Merkelig at lagmannsretten hadde tid til å sette seg grundig inn i saken og det er vanskelig å forstå hvordan de kan ha satt til side Oslo tingretts solide begrunnelse. 

I Finland har forvaltningsdomstolen slått fast at de 18 ulvene som skulle skytes under vinterens lisensjakt, skal få leve pga sin sårbare genetiske tilstand. I Finland var det registrert 309-393 ulv i 2021. 

I Sverige, hvor det er påvist 395 ulv i vinter, skulle 33 ulv skytes, dette er nå klagd inn til domstolene da det bryter mot EUs habitatdirektiv. 

Innavlsgraden i den skandinaviske ulvebestanden er alvorlig og kan true bestanden. 

Men i Norge skal altså 25 ulver innenfor ulvesonen der ulven skal ha særskilt vern, skytes. Med denne avgjørelsen så har vi knapt en ulvebestand igjen i Norge. Den norske bestanden er preget av sterk innavl.

I Norge ble det i siste telling (vinteren 2020-2021) registrert til sammen 109-114 ulver med helt eller delvis tilhold i Norge. 57-58 av ulvene er helnorske. 

Er det en gang i historien vi bør være på dyrenes og naturens side, så er det nå. Menneskeheten står nå overfor den sjette masseutryddelsen av arter, forårsaket av oss. Økosystemer står i fare for å kollapse. Naturkrisa er like stor som klimakrisa. 

Vi har fått en rettslig avgjørelse i lagmannsretten som legitimerer forvaltning av en truet art på en måte som opprettholder faren for utryddelse. Det er en stor skam av Norge. Vi har en utvikling der naturen alltid taper mot andre interesser. 

På toppen av det hele har vi en Klima og miljøminister som faktisk har jobbet iherdig for å få skyte en totalfredet dyreart innenfor sonen hvor den skal ha særskilt beskyttelse. Det er åpenbart at Espen Barth Eide ikke brenner for å ta vare på natur og dyreliv, men har helt andre ambisjoner. Her gjelder det å gi Vedum og SP noen enkle seiere slik at man sikrer det nødvendige samarbeidet med SP for å opprettholde makta. 

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få se en Klima og miljøminister smile selvtilfreds på TV mens han avsluttet intervjuet med det han tydeligvis så på som en «gladsak»: Nå kan ulvejakta starte!» Hva skal naturen med fiender, når den har venner som Barth Eide? 

Nå mangler det bare at regjeringen forlenger jakta inn i dyrenes parringstid  og yngletid, så er skandalen komplett. 


Rådet for dyreetikk uttalte i 2017 at fellingsperioden for ulv ikke bør være lenger enn til 15. februar, både innenfor og utenfor ulvesonen. Rådet understreket at «Dagens praksis med felling av høydrektige dyr og dyr med unger bør opphøre for alle arter, fremfor å tillate det for nye.» Yngletidsfredning har vært et grunnleggende prinsipp i norsk viltforvaltning. Det er sjokkerende at Barth Eide i det hele tatt vurderer å tillate dette. Det er uetisk å jakte på drektige dyr. 

De nye taktene fra Klima-og miljødepartementet er mildt sagt urovekkende. 

I selve Klima og Miljødepartementet har vi fått en ny Statssekretær som er rovdyrmotstander og tidligere medlem av rovviltnemdene. Aleksander Øren Heen poserte i høst velvillig sammen med jaktleder Halvor Sveen (som forøvrig er dømt for faunakriminalitet) sammen med døde ulver. 

Norge og verden forøvrig befinner seg i en naturkrise. Dette er en alvorlig situasjon som krever handling. Flere og flere dyrearter havner på rødlista også i Norge. 

Og hva gjør vår politiske ledelse for natur og truede dyr i en tid som dette? Vi har en Klima og miljøminister som jobber mot naturen og vi har en Statssekretær som øker konfliktnivået ved å poste trofébilder på departementets egen Facebookside og tydelig støtter den ene siden av konflikten. Utover det ser vi ingen plan for å bevare dyrearten, hindre innavl eller noen form for målrettet arbeid med holdningsendringer, kunnskapsformidling eller mediestrategier. 

Det er rett og slett sjokkerende det som nå skjer. Menneskeheten tar stadig noen skritt videre for å få fucket til alt sammen. Og Norge viser vei.



Kommentarer

  1. Titanium Tits - A Complete Guide - The Tithrophy Team
    Titanium Tattoo Designs. In this titanium plate flat irons tutorial we explain how to make your own titanium belly rings, columbia titanium pants how to nier titanium alloy make the best tattoo titanium earrings studs to date, titanium easy flux 125

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring