Something is rotten….


Det er noe råttent som foregår i Norge. Vi er nå vitne til en helt absurd ulveforvaltning. Dette har selvsagt pågått over flere år. Norske politikere har vedtatt et bestandsmål for ulv, som er på tre helnorske valpekull i året (4-6 hvis man tar med grenseflokker), er så lavt at ulven konstant forvaltes på grensen til utryddelse. Dette målet er så lavt at det strider mot internasjonale forpliktelser, mener forskere. 

Et bestandsmål er satt for å sikre arten. Altså er dette et absolutt minimum for å at arten skal kunne overleve. Det er meget bekymringsfullt at flere politiske partier i Norge tolker dette som et maksimum eller at det er et mål i seg selv å komme ned på et minimum. Hvilke andre land er det som behandler kritisk truede dyrearter og et fredet dyr slik? Nå som SP og AP har kommet til makta har vi fått flere politikere som er rovdyrmotstandere inn i regjeringslokalene. SP sitt ungdomsparti sier rett ut at ulven skal utryddes. Moderpartiet sier ikke det direkte, men vi ser tegninga. Flere sentrale politikere, som Landbruksminister Borch har uttalt: «En død ulv, er en god ulv». I selve Klima og Miljødepartementet har vi fått en ny Statssekretær som er rovdyrmotstander og tidligere medlem av rovviltnemdene. Aleksander Øren Heen poserer velvillig sammen med jaktleder Halvor Sveen (som forøvrig er dømt for faunakriminalitet) sammen med døde ulver. Denne fyren skal altså representere et departement som skal ivareta natur og dyreliv. 



Noe annet som er absurd i norsk rovdyrpolitikk er hvem som er blitt satt til å forvalte disse dyrene. Rovviltnemdene skulle i teorien fungere som et organ som forvalter den politikken som Stortinget har vedtatt. I praksis er det blitt partipolitiske organer maskert som forvaltning. Medlemmene er politikere og de som blir valgt har gjerne sterke meninger om rovdyrforvaltningen. Senterpartiet er for eksempel klart overrepresentert i de åtte nemdene. Rovviltnemdene ble til for å dempe konflikten ved at lokalpolitikere både i og utenfor ulvesonen skulle få en stemme i forvaltningen. Konfliktnivået har derimot økt, og en stor andel i de folkevalgte nemdene vil vedta flere fellingstillatelser enn de faglige rådene tilsier. 

Tidligere regjeringer har aldri innvilget alle fellingstillatelsene som Rovviltnemdene har vedtatt, men i år sitter det to litt annerledes partier ved makta. Regjeringen med Klima og miljøminister Barth Eide i spissen gir grønt lys for å felle 25 ulver innenfor sonen fra nyttår. Fra før er det vedtatt at 26 ulver utenfor sonen skal felles. Den siste statusmeldingen for ulv i Norge som ble publisert for få dager siden, viser at det bare er 34-38 ulver som er påvist utelukkende i Norge, mens 22-25 er påvist på begge sider av riksgrensen. Vedtaket om å skyte fire flokker er derfor katastrofalt for bestanden. 

Og hvem er det som blir satt til å jakte på disse dyrene? Jo, de samme folka som presser på for å bli kvitt dem, nemlig jegerne. For rovdyrkonflikten handler ikke så mye om husdyr, som enkelte liker å fremstille det som. Det handler om elgen. Jegere og grunneiere vil ikke dele naturen med dyr som spiser elg. I Norge gir myndighetene jegere med nullvisjon «license to kill» på en fredet art. Mange av disse forakter dyret de jakter på. Enkelte poster bilder på sosiale medier av døde ulver med provoserende og etisk forkastelig tekster. Slik får man holde på med truet dyreart i Norge.

Det mest absurde ved det hele er likevel at Staten har en dom mot seg i tingretten som sier at vedtaket om å ta ut Letjenna flokken i fjor ikke var lovlig. Det skal tross alt være høy terskel for å skyte truede dyrearter og ulvene innenfor sonen hadde ikke gjort annet galt enn å være ulver. Staten anket saken, men istedenfor å vente på en rettskraftig avgjørelse så svarer den nye regjeringen med å ta fire revir i ulvesonen!

Det haster som kjent å få has på utrydningstruede dyr. Den  samme regjeringen skal til våren inngå en naturavtale med en rekke andre land hvor målet er å signere en avtale for bedre vern av natur og dyrearter. Vi er som kjent i en alvorlig naturkrise. Så skal han da stå der, Klima og miljøminister Espen Barth Eide, smile og bukke og fortelle hvor gode vi er i miljønasjonen Norge. 

Men vi som følger med har litt annet å fortelle. Something is rotten in the state of Norway…  



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring