Rik, men fattig.


En gang skal det skrives historie om oss. Hva vil det stå om oss mennesker som lever nå? 

Hva er det vi etterlater oss? Hva skjer når det ikke er vi som lever på jorda lenger, men våre etterkommere?

Ikke mange oss vil bli husket når noen hundre år har gått, men det betyr selvsagt ikke at livene våre er uten betydning. Jeg synes det er særdeles trist å tenke på at vi risikerer å bli husket som den generasjonen som etterlot oss CO2 utslipp som påvirket klimaet og ødela det rike biologiske mangfoldet på jorden. 

Vi har ikke mye villmark igjen. Ikke i Norge heller hvis noen trodde det. Det står slettes ikke bra til med det norske artsmangfoldet. Hele 2752 arter er truet av utryddelse. 1 av 5 arter står i fare for å dø ut! 

Villaks, hummer, pinnsvin og villrein er bare noen av de 333 nye artene som går inn på Rødlista for truede arter. 

Akkurat nå forgår det jakt på det på en av våre ville og utrydningstruede dyrearter, nemlig ulven. 26 ulver utenfor sonen kan felles. Får Rovviltnemdene viljen sin, så kan opptil 59 ulver av 60 skytes i løpet av vinteren, for også innenfor sonen skal det skytes. Dermed ryker vel siste rest av det vi kan kalle vilt og utemmet i Norge. For ulven er vel nettopp et symbol på det? Noe vilt og mystisk utenfor vår kontroll?

Hvordan utviklinga kan gå i så til de grader i feil retning er for meg en gåte. Vi har kunnskapen, forskningen og vi burde ha et stort «moralsk kompass» som leder oss i annen retning enn dette. Dette er selvsagt tiden der man bør verne om sine arter, ikke bedrive klappjakt på de. 

Men i år fikk vi dessverre den mest naturfiendtlige regjeringen vi har hatt på mange år. SP har som mål og utrydde ulven i Norge. Det sier i hvert fall ungdomspartiet deres rett ut og deres handlinger sier det samme. SP har fått flere rovdyrfiendtlige politikere inn i sentrale posisjoner. 

Sterke krefter står bak og drar i mange tråder. De vinner til slutt. For som så mange andre arter på jorda som forsvinner, så forlater også ulvene stille vår fauna. De kan ikke stå på krava for å leve i den naturen de hører til i. De lever også på jorda, men de har ingen stemme. 

Heldigvis er det noen som taler de ville dyrenes sak. Mennesker som ikke har noe å vinne på at ulvesaken, men bare mener at de ville dyra også har rett til å leve og har sin plass og sin rolle i økosystemet. 

Rovdyrmotstandere mener at ulven (og de andre rovdyra) ikke har noen verdi. Den har ingen nytteverdi og  er bare til bry. Den spiser elgen til jegerne og norsk natur bør være prioritert norsk kvitsau tre måneder i året. Men er det ikke slike holdninger som bare graver oss dypere ned i naturkrisa? Har vi bruke for grevlingen, spissmusa og beveren? Det er selvsagt en rekke årsaker til at dyr og natur nå forsvinner fra jordas overflate i rekordfart, men hvis vi skal ta med oss 1800-talls holdninger inn i disse krisene, gjør ikke det saken bedre akkurat. 

Menneskene har aldri hatt det bedre, men aldri har vi vært så fattige på natur. Vi må huske at alt liv på jorda, også menneskene, er totalt avhengige av at et økosystem fungerer. 

Det er lett å være klimafornekter. Det er lett å si at reduksjonen i biologisk mangfold skyldes naturlige svingninger. Men tar DU sjansen på det, til tross for alle vitenskapelige funn? 

Det blir ikke lett. Verden må gjøre store forandringer, men vi kan være med å dytte verden i riktig retning. 

Det er DU som lever på jorda nå. Fremtiden er du med på å forme. I hvilken tilstand vil du etterlate jorda til dine etterkommere? Hva skal historiebøkene fortelle om vår generasjon? Vi var så rike, men likevel så utrolig fattige? Det er vi som skriver historie nå. 






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring