Typisk norsk å være god?

 «Det er typisk norsk å være god» er et kjent sitat fra Gro Harlem Brundtland. Vi nordmenn liker å se på oss selv som best i verden. Vi er best når det gjelder alt fra vintersport, velferd, likestilling og løse andre lands problemer. Vi vet best. Har vi ikke egentlig blitt ganske så selvgode her oppe i nord hvor vi sitter og plasker i oljedammen vår?

Jeg vet i hvert fall minst et område som står til stryk og det er når det gjelder dyrevelferden her i landet. Nok en gang avsløres det fryktelige forhold i norske grisefjøs. 

Vi har fått se bilder av avbitte kroppsdeler, griser som står i sin egen avføring til langt oppover beina og fikserte purker, det vil si purker innesperret i så trange metallbur at de ikke en gang kan snu seg. Vi ser griser som lever under kummerlige forhold. De lever triste, innholdsløse liv. 

Det er tydeligvis ikke alle bønder som burde drive med dyr. Når det er sagt så er det jo selve regelverket som det er noe feil med. Den generelle dyrevelferden for grisene er alt for dårlig. Norske bønder blir ofte tvunget til å velge mellom lønnsom drift og dyrenes velferd. Gang på gang er det dyrene som taper.

Jeg vil si at hele systemet egentlig er ren dyremishandling. Griser er aktive, intelligente og renslige dyr. De anses å være minst like intelligente som hunder og de har et medfødt behov for å grave i jorda. Likevel får veldig få norske griser være ute. 99 % av grisene i Norge lever på betong hele livet. En gris på 100 kilo har bare krav på 1 kvadratmeter betong å bevege seg på. Hadde hunder blitt behandlet på samme måte ville det skapt voldsomme reaksjoner. Det å frata levende skapninger all frihet, muligheten til å kjenne sola varme, frisk luft og gress under «føttene» er en stor urett begått mot dyra.


Når ble det egentlig greit å behandle dyra slik? For billig kjøtt, overproduksjon og dumping priser til utlandet? Det er på høy tid å diskutere dyrevelferd på ordentlig i dette landet her. 

Denne gangen MÅ ikke debatten forsvinne like fort som pølsene på grillen om sommeren. Vi kan ikke lukke øyne og ører og ikke bry oss om hvilket liv dyret du har på tallerkenen har hatt det. Vi forbrukere har også et ansvar. 

Jeg synes det er rart at vi nordmenn tilsynelatende har råd til det meste. Vi kjøper nye klær, interiør, møbler og reiser uten å blunke, men når det kommer til mat så skal den ofte være billigst mulig. 

Vel, det er noen som betaler prisen. Og det er dyra. 

Det DU kan gjøre er å redusere kjøttkonsumet og heller kjøpe frilandsgris når du først skal spise svin. Det er selvsagt dyrere, men disse dyra lever gode liv. Dessverre er det lite å velge mellom i butikkhyllene og dette er politikerne og næringen sitt ansvar. REKO-ringer er et alternativt. Her kan du støtte den lokale bonden som ivaretar dyrevelferden. Anbefales! 

Næringen selv har også et ansvar for å bedre forholdene. Siden 70-tallet har det pågått en intensiv industrialisering av griseindustrien. Forholdene på norske grisefarmer er dermed en direkte konsekvens av en villet politikk fra næringen selv. Økt forbruk og produksjon av grisekjøtt har vært en målsetting for grisenæringen, og dette har gått på bekostning av grisenes velferd. 

Politikerne må ta ansvar! Kjøttforbruket må reduseres og regelverket må styrkes. Hvorfor er ikke flere griser ute i sitt rette element? Bare 1 % av grisene får komme ut, får lov til å grave i jorda og føle sola på kroppen. 40 % av grisene i Storbritannia er utegriser. Det er en skam at vi produserer 99% av grisen på betong.  Grisene fortjener et godt liv som alle andre skapninger. 

Vi liker å si at norsk mat er verdens beste. Når vi tenker på norsk kjøttproduksjon liker vi å tenke på glansbildene som industrien selv presenterer. Vi liker å tenke på bilder av dyr som springer glade omkring ute i norsk vakker natur

Det er jo typisk norsk å være god? 

Vel, da må vi gå vekk fra intensiv storproduksjon med dårlig dyrevelferd, og over til en griseproduksjon med mindre effektivitetspress og bedre dyrevelferd. Prisen på grisekjøtt må opp og produksjonen må ned. 

Vi har alle et ansvar både som forbrukere, politikere og selvsagt næringen selv. 

Nå må dette tas tak i. Ingen kan lenger si at vi ikke visste. Dette kan ikke feies under teppet nok en gang.  Hva betyr dyrevelferd for deg? 

Noe kan du gjøre allerede i dag. Gå inn på betonggrisene.no og skriv under underskriftskampanjen!




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring