Det er du som lever på jorda nå

 Du lever på Jorden. I dag. 

Det er du som hører skogduene klapre med vingene i morgensval luft. Det er du som krummer tærne inne i gummistøvlen og tenker: Det er noe som stikker.... jeg må visst ha fått barnål i strømpen. 

Du lever på Jorden. En usigelige glede er hos deg. ER skinnende i ditt sinn, i ditt blod, uten at du vet det. Slik kilden speiler seg i fugleøyet når fuglen drikker. 

Dikt av Hans Børli

Det er du som lever på jorda nå. Det er vi. Vi lever gode liv de fleste av oss, men hva er det vi etterlater oss? Hva skjer når det ikke er vi som lever på jorda lenger, men våre etterkommere?

Ikke mange oss vil bli husket når noen hundre år har gått, men det betyr selvsagt ikke at livene våre er uten betydning. Jeg synes det er særdeles trist å tenke på at vi risikerer å bli husket som den generasjonen som etterlot oss CO2 utslipp som påvirket klimaet og ødela det rike biologiske mangfoldet på jorden. 

Vi har ikke mye villmark igjen. Ikke i Norge heller hvis noen trodde det. 

Nå er det på tide å forstå hvor alvorlig det er at vi mister det biologiske mangfoldet og at det er vi selv som har skylden. Bare slik kan vi forhindre en katastrofe. 

Bit for bit forsvinner naturen. Arter takker for seg og forsvinner for godt. På grunn av oss. 

Menneskene har aldri hatt det bedre, men aldri har vi vært så fattige på natur. Vi må huske at alt liv på jorda, også menneskene, er totalt avhengige av at et økosystem fungerer. 

Det er lett å være klimafornekter. Det er lett å si at reduksjonen i biologisk mangfold skyldes naturlige svingninger. Men tar DU sjansen på det, til tross for alle vitenskapelige funn? 

Det blir ikke lett. Verden må gjøre store forandringer, men vi kan være med å dytte verden i riktig retning. 

Det er DU som lever på jorda nå. Fremtiden er du med på å forme. I hvilken tilstand vil du etterlate jorda til dine etterkommere? Hva skal historiebøkene fortelle om vår generasjon? For det er vi som lever på jorda nå. 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring