Det er bare å grønne på

Avstand gjør noe med oss. De fleste av oss strekker ut en hjelpende hånd til et menneske eller dyr i direkte nød rett fremfor nesa våres, men når dette skjer på avstand så tar vi dette innover oss på en helt annen måte. Avstand burde ikke bety noe, for nøden kan være like stor eller større, men vi gjør det likevel. Skyver det unna oss. 

Når det gjelder dyr er det enda lettere å gjøre det enn med mennesker. I dag er det er 90 prosent av alle større dyr på jorda husdyr. Hovedårsaken til denne utviklingen er industrialiseringen av matproduksjonen. Tradisjonelt dyrehold tok utgangspunkt i familiens behov. 

Industrialiseringen av landbruket er nok det verste som har hendt andre levende skapninger. Yuval Harari: skriver: «Omtrent på det tidspunktet da Homo sapiens fikk guddommelig status av humanistiske religioner, sluttet menneskene å se på gårdsdyr som levende skapninger som kunne føle smerte og omsorg, og begynte behandle dem som maskiner». Ikke bare har vi opphøyet oss selv som en art som har rett til å dominere over alle andre arter og hele jordkloden, men husdyrene har også blitt borte for oss. Dyreholdet har i stor grad blitt flyttet fra de små gårdene inn i større produksjonsbygg. Før i tiden kunne folk se dyrene bli slaktet på gården eller på markedet. I dag er det nesten ingen som ser dette og maten ser ofte ikke ut som det kommer fra døde dyr. 

Griser er de mest intelligente og nysgjerrige pattedyrene, kanskje bare slått av de store apene. I industrialiserte svinefarmer sperres purkene inne i så små bur at de bokstavlig talt ikke kan snu seg. Purkene står i disse burene døgnet rundt i fire uker etter at de har født, da blir avkommet fjernet for å bli feitet opp, og purkene blir igjen for å føde nye kull. 

I Norge har grisen større plass i bingen sin, men vi må likevel huske på at disse grisene får aldri komme ut og kjenne frisk luft eller grave i jorda. I bingen får de kraftfôr og resten av dagen gjør de ingenting. De norske purkene skal også føde store kull som tas fra de når de er store nok og så er det i gang igjen. Purkene er fødemaskiner som leverer kjøttvarene på ditt middagsbord. 



Hvert år blir 3 millioner norske kyllinger kuttet i hjel uten bedøvelse fordi de er hanner, og ikke kan brukes til noe. 

Visste du at geitekillinger blir tatt fra moren rett etter fødsel? Næringen uttaler at: «Den beste måten å sikre råmelktilgangen på er å ta kjeet fra mora like etter fødsel og melke mora.» Det samme skjer med kua og kalven. De blir skilt rett etter fødselen. Fra dyrenes perspektiv er dette naturligvis ikke den «beste måten». 

På et eller annet tidspunkt ble avstanden til dyrene så stor at vi ikke lenger ser på de som levende vesener. I dag slakter vi 65 millioner dyr hvert eneste år bare i Norge. Det finnes over 7,5 milliarder mennesker nå, og de fortærer enorme antall dyr. Om lag 150 millioner landdyr blir drept for føde til mennesker hver dag. På årsbasis slaktes ca. 300 millioner kyr, 1,4 milliarder griser, 550 millioner sauer, og 65 milliarder kyllinger. I tillegg kommer fisk i stort antall.

 De fleste av oss spiser kjøtt uten å ofre dyrene vi spiser en tanke. Avstanden «bedøver» empatien vår. Det er empatiens store brist. 

Vi vet med sikkerhet at kloden blir varmere på grunn av oss og at natur og dyreliv forsvinner i rekordfart. Vi må være den forandringen verden trenger. Det er faktisk ikke så vanskelig. Det er bare å grønne på. Spis mer plantebasert for planeten sin skyld og for dyrevelferden. Og når du skal velge kjøtt så finnes det alternativer som er mer dyrevennlig. Du kan f.eks handle på Reko-ringen. Reko-ringen er en salgskanal hvor kundene kan handle direkte fra lokale matprodusenter. Her finner du ofte mat som er produsert mer dyrevennlig og miljøvennlig enn i industrilandbruket. Anbefales. Tenk at du kan påvirke verden med dine valg. Du må bare grønne på! 

💚






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring