Du lever på jorda

 Du lever på jorda

Du lever på Jorden. I dag. 

Det er du som hører skogduene klapre med vingene i morgensval luft. Det er du som krummer tærne inne i gummistøvlen og tenker: Det er noe som stikker.... jeg må visst ha fått barnål i strømpen. 

Du lever på Jorden. En usigelige glede er hos deg. ER skinnende i ditt sinn, i ditt blod, uten at du vet det. Slik kilden speiler seg i fugleøyet når fuglen drikker. 

Dikt av Hans Børli

Det er du som lever på jorda nå. Det er vi. Vi lever gode liv de fleste av oss, men hva er det vi etterlater oss? Hva skjer når det ikke er vi som lever på jorda lenger, men våre etterkommere?

Ikke mange oss vil bli husket når noen hundre år har gått, men det betyr selvsagt ikke at livene våre er uten betydning. Jeg synes det er særdeles trist å tenke på at vi risikerer å bli husket som den generasjonen som etterlot oss CO2 utslipp som påvirket klimaet og ødela det rike biologiske mangfoldet på jorden. 

Vi har ikke mye villmark igjen. Ikke i Norge heller hvis noen trodde det. Akkurat nå forgår det jakt på det på en av våre ville og utrydningstruede dyrearter, nemlig ulven. 27 ulver utenfor sonen kan skytes og ennå er det ikke vedtatt hvor mange familiegrupper innenfor sonen som kan skytes. Får Rovviltnemdene viljen sin, så kan opptil 59 ulver av 63 skytes og dermed ryker vel siste rest av det vi kan kalle vilt og utemmet i Norge. For ulven er vel nettopp et symbol på det? Noe vilt og mystisk utenfor vår kontroll? 



I mange år har jeg årlig stilt opp på demonstrasjon for ulvene og naturkrisa. I år ble det ingen demonstrasjon, men jeg hadde stilt igjen. For å vise min avsky mot den politikken som foregår. I går ble det skutt en ulv, ikke så langt unna her jeg bor og i dag ble det skutt to. Det blir faktisk bare verre for den lille rest av ville natur vi har igjen. Når det gjelder ulvene kan nå jakta foregå i seks måneder, helt inn dyrenes yngletid. Hvordan utviklinga kan gå i så til de grader i feil retning er for meg en gåte. Vi har kunnskapen, forskningen og vi burde ha et stort «moralsk kompass» som leder oss i annen retning enn dette. Dette er selvsagt tiden der man bør verne om sine arter, ikke bedrive klappjakt på de. 

Sterke krefter står nok bak og drar i mange tråder. De vinner til slutt. For som så mange andre arter på jorda som forsvinner, så forlater også ulvene stille vår fauna. De har ingen stemme. De kan ikke stå på krava for å leve i den naturen de hører til i. De lever også på jorda. 

Heldigvis er det noen som taler de ville dyrenes sak. Mennesker som ikke har noe å vinne på at ulvesaken, men bare mener at de ville dyra også har rett til å leve og har sin plass og sin rolle i økosystemet. 

Rovdyrmotstandere mener at ulven (og de andre rovdyra) ikke har noen verdi. Den har ingen nytteverdi og  er bare til bry. Den spiser elgen til jegerne og norsk natur bør være prioritert norsk kvitsau tre måneder i året. Men er det ikke slike holdninger som bare graver oss dypere ned i naturkrisa? Har vi bruke for grevlingen, spissmusa og beveren? Det er selvsagt en rekke årsaker til at dyr og natur nå forsvinner fra jordas overflate i rekordfart, men hvis vi skal ta med oss 1800-talls holdninger inn i disse krisene, gjør ikke det saken bedre akkurat. 

Menneskene har aldri hatt det bedre, men aldri har vi vært så fattige på natur. Vi må huske at alt liv på jorda, også menneskene, er totalt avhengige av at et økosystem fungerer. 

Det er lett å være klimafornekter. Det er lett å si at reduksjonen i biologisk mangfold skyldes naturlige svingninger. Men tar DU sjansen på det, til tross for alle vitenskapelige funn? 

Det blir ikke lett. Verden må gjøre store forandringer, men vi kan være med å dytte verden i riktig retning. 

Det er DU som lever på jorda nå. Fremtiden er du med på å forme. I hvilken tilstand vil du etterlate jorda til dine etterkommere? Hva skal historiebøkene fortelle om vår generasjon? For det er vi som lever på jorda nå. 




Kommentarer

  1. Utrolig bra skrevet! Jeg vil i hvert fall ikke være en av de som bare lukket øyene og lot ting skje, men vite at jeg forsøkte å gjøre noe for å stoppe det.

    SvarSlett
  2. Jeg tenker at det er nå vi bør demonstrere.. femhundre til tusen mennesker uten munnbind i Oslo ville fått oppmerksomhet.. gi AP og SP alternativ STOPP JAKTA ELLER TA IMOT OSS I OSLO. så kunne vi i flokk og følge tatt en tur til Hedemarken og småpratet litt med lokalbefolkningen etter Osloturen.

    SvarSlett
  3. Myndighetene bryter lover på tide men en direkte demonstrasjon si at nok er nok, det vil komme mer av pandemier om vi ikke gjør noe, økosystemet er jo ødelag, ulven er en del av den norske faunaen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring