Den viktigste saken i vår tid

En fersk studie viser nå at masseutryddelsen av arter skjer raskere enn forskere trodde. Den sjette masseutryddelsen av arter skjer på grunn av mennesker ´s overutnyttelse av naturen.
Det står ikke noe bedre til i Norge hvis noen trodde det. Hver femte art står nå i fare for å dø ut og rødlista begynner å bli like lang som et vondt år.
Vi taper natur på alle kanter. Naturen taper mot veiutbygging, hytteutbygging, vindkraftindustrien, intensivt landbruk, skogdrift og næringsvirksomhet osv.
Dersom mange kritiske arter forsvinner, kan det gi en dominoeffekt som sender arter inn i en nedadgående spiral, og til slutt fører at hele økosystemet kollapser.
Selve livsgrunnlaget på jorda er altså truet.

Fatter vi i det hele tatt hvor alvorlig dette er?
Vi ble alle litt redde eller bekymret under koronakrisa. Den gjorde at vi handlet og viste solidaritet med hverandre.
Hva med de som kommer etter oss? Er det ikke snart på tide å vise solidaritet med de som kommer til å arve en fullstendig ødelagt jord hvis dette får fortsette?
Ikke bare vil de få alvorlige klimaendringer å forholde seg til, men også ødelagte økosystemer.
Dette kan dessuten starte mye tidligere enn det forskere har trodd. Det kan være at mange av oss går en hard alderdom i møte. Ødelagt økosystemer vil føre til matmangel og sult. Det kan destabilisere regjeringer og økonomier og føre til store flyktningstrømmer. Vi kan også få oppleve langt verre pandemier enn Covid 19.

Vi har svært kort tid på oss. Det vi gjør eller ikke gjør de neste årene vil avgjøre våre etterkommere sin skjebne. Tenk på det neste gang du slipper stemmeseddelen ned i urnen.
Mange politikere vil fremdels at vi skal danse rundt gullkalven. De forteller oss at økonomisk vekst er den eneste måten vi kan leve på. Derfor skal vi forbruke mer, skape mer og utnytte mer av naturen. Det er bare det at jorda har begrensede ressurser. Vi trenger 3 1/2 jordklode til hvis alle skal leve som oss. Det er ikke bærekraftig. En annen ting er jo om det er moralsk riktig å rasere naturen og ødelegge for andre dyrearter. Vi har rett og slett blitt en hensynsløs art som bare tenker på kortsiktige og snevre interesser.

Det ser faktisk ikke bra ut dette her. En million arter står i fare for å bli utryddet.
Det er mye som står til stryk også i vårt eget land. Vi har kommunepolitikere som ikke har snøring på hva de driver med og sier ja til diverse prosjekter. Naturen står jo bare der ubrukt, de forstår ikke at de bit for bit ødelegger verdifull natur.
Myndighetene selv gjør jo også mye hårreisende. Vindkraftindustrien har nå virkelig fått tatt seg til rette i norsk urørt natur. Den norske fjellheimen og kysten vår burde være noe av det mest hellige vi har, men det er vel ingenting som er hellig lenger? Hvordan skal man egentlig redde klimaet ved å ødelegge naturen? Naturkrisa får ikke like stor oppmerksomhet som klimakrisa, men den er like stor eller kanskje større.
Vet norske politikere hva de egentlig driver med?

Senest i går tapte naturen i Stortinget. Våre folkevalgte valgte å gjøre endringer i selve naturmangfoldloven for å gjøre det lettere å skyte utrydningstruede rovdyr. Hvis det er en tid der vi trenger en sterk naturmangfoldlov, så er det vel nå?
Vi klarer bare ikke å spille på lag med naturen på noen som helst måte. Det er næringsinteresser, grunneiere og jegere som vinner fram i denne saken år etter år. Selv midt i en naturkrise klarer vi ikke å verne om våre truede dyrearter overfor særinteressene. Dette gjelder selvsagt ikke bare de store dyra, men alle arter. Insektene dør og vanlige arter som linerle, gulspurv, sanglerke, låvesvale og vipe er nå redusert med hele 40% siden år 2000. I mange områder er det nå knapt nok vill natur igjen. Og så klager folk over at de ville dyrene kommer tettere på oss..

Det trengs politisk vilje for å sikre naturen som artene trenger og for å verne dyrearter. Det er vi, folket som må fortelle de at dette er en sak de MÅ prioritere.
Vi har veldig dårlig tid. Dette gjelder selvsagt hele verden, men hvis ikke rike Norge verner om sin natur, så sender vi ut et fryktelig dårlig signal ut til resten av verden.

Vi ser ikke lenger på naturen som verdifull i seg selv. Vi er preget av et syn der alt skal brukes og utnyttes og tjenes på for at det skal ha verdi. Det er en farlig holdning vi har utviklet.
Naturen er det mest verdifulle har. Uten den kan vi selvsagt ikke leve. Vi er helt avhengige av intakte økosystemer. Det er vår moder jord som gir oss alt. Det er kanskje ikke riktig å si at jorda gir oss det, for slik vi holder på nå minner det mer om enn plyndring og voldtekt av jorda.
Det hele er bare trist og det er på høy tid at menneskeheten våkner og innser alvoret og konsekvensene av våre herjinger.
Dette er den viktigste saken i vår tid.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring