Den nye rovdyrkrigen

I 1845 ble det innført en ny jaktlov. Et av målene med denne loven var at de store rovdyrartene rett og slett skulle utryddes fra norsk natur.
Vi vet alle hvordan det gikk. Alle de fire store rovdyrene ble nærmest utryddet.
De fleste i dag med et snev av biologi og økologi kunnskaper og en god dose etikk vet jo at dette var galt å gjøre, men den gangen hadde man en herredømmeholdning overfor naturen og mente at mennesker stod i sentrum av universet og naturen eksisterte for vår skyld.

Rovdyrkrigen førte til at norsk sauehold ble snudd på hodet. Før ble sauene gjetet på grunn av alle rovdyrene (gjerne av barn helt nede i åtte, ni års alderen), men nå trengte ikke dyrene å gjetes lenger. Det ble også innført nye saueraser i Norge som ga mer mat og skapte større inntekter til bøndene. Gammelnorsk sau, som sannsynligvis har vært i Norge i flere tusen år og som var lettere til beins, ble så og si borte.
Sauene kunne nå gå på utmarksbeite nesten uten tilsyn.



Men så vender rovdyrene tilbake. Vi har fått ny kunnskap om natur og dyreliv og hvordan det hele henger sammen, og gaupe, bjørn, jerv og ulv blir fredet på 70-tallet. Vi får også lover som skal 
beskytte disse dyrene og inngår internasjonale avtaler.
Bestandene bygger seg sakte, men sikkert opp igjen. Vi skriver 2019 nå, men det er fremdeles snakk om små bestander. Vi har litt over 340 gauper, litt over 100 bjørner, ca. 307 jerv og 69 ulver.
Disse individene som nå lever i norsk natur befinner seg nå midt i en ny krig, og det er deres hoder som må rulle. Konfliktnivået er skyhøyt. Det er rovdyr mot beitedyr og elg, det er rovdyrmotstandere mot vernere og mange mener det også er by mot land.

Vi befinner oss rett og slett i en ny rovdyrkrig. En annerledes rovdyrkrig enn den som utspilte seg på 1800-tallet, men likevel kan vi si at det føres nærmest enn krig mot rovdyra våres.
Rovdyrene har i dag mennesker som kan tale deres sak. Vi har også bedre kunnskap, som på sitt vis burde tale til rovdyrenes fordel. Likevel er motstanden mot rovdyrene stor og det er denne siden som til stadig vinner frem i Norge. For hvem er det egentlig som taler rovdyrenes sak og hvem er det som kjemper for å få de fjernet?
Kampen har pågått i mange år. I en undersøkelse som Norges Naturvernforbunds magasin Natur & miljø foretok for noen år siden , viste det seg at det var knapt noen som talte rovdyrenes sak i Stortingets spørretime. Det var derimot mange som talte beitedyrenes sak. I 2005 ble det bare stilt et spørsmål som hadde til hensikt å bedre forholdene for rovdyrene. I samme periode ble det stilt 77 "rovdyrfiendtlige" spørsmål. I løpet av 10 år fant de kun seks spørsmål som var stilt som var til støtte for rovdyrene.
Det hadde vært interessant om det hadde blitt gjort en lignende undersøkelse i dag. I maktens korridorer tror jeg dessverre det er få av våre folkevalgte som står på for våre utrydningstruede rovdyr. For hvem er det som taler rovdyrenes sak? Det er stort sett miljøorganisasjonene og de må til og med gå til sak mot våre myndigheter for å sikre særlig ulvens overlevelse.
Dessverre er det nok av folkevalgte på tinget som kjemper MOT rovdyrene. De har gudskjelov nå fått motstand fra Venstre, Miljøpartiet de grønne og noen SV politikere.

Og så har vi rovviltnemdene da, som er et kapittel for seg selv. Rovviltnemdene må avskaffes så fort som mulig. Det er svært få som sitter i disse nemdene som taler naturen sin sak. Tvert i mot. Ofte er det politikere med et sterkt syn på rovdyr som havner der. SP politikere er overrepresentert. De som sitter i rovviltnemdene har ingen spesielle kunnskaper om rovdyrene eller naturen. Vedtakene er ikke faglig begrunnet.
Rovviltnemdene har vist at de langt fra er konfliktdempende, slik de skulle være.
Istedenfor foreslår de gang på gang å felle så mange dyr som mulig. Det er en skam for Norge at disse folkene (de fleste rovdyrmotstandere) som sitter i disse nemdene skal være de som i praksis styrer forvaltningen.
Er det rart at Norge har gått til det skrittet med å begynne og skyte ulv innenfor sonen? Naturen trenger ikke fiender, når den har venner som medlemmene i Rovviltnemdene.

1. februar begynner gaupejakta. Totalt kan det skytes 55 gauper. I tillegg er det kvotefri jakt på gaupe i enkelt områder. Gaupebestanden har ligget under bestandsmålet i seks år på rad.
Det gjør visst ingenting at man ligger UNDER bestandsmålet når det gjelder utrydningstruede dyrearter, men hvis man ligger over bestandsmålet så bryter helvete løs. Da KREVER man til og med å få skyte dyr innenfor sonen som knapt har tatt en sau, men ligger man under bestandsmålet da skal man bare fortsette å skyte. Det er ingen som krever at tiltak må settes i gang for å nå bestandsmålet. Forstå det de som kan. Snakk om å verne om sine utrydningstruede dyrearter....

Våren er vakker, men ikke for alle. Snart skal myndighetene sende ut SNO-folk for å kverke jervunger i hiet. Hvem jakter på nyfødte dyr? Når det gjelder jerven  i Norge, så mener norske myndigheter at dette her er helt "innafor". Dette skjer attpåtil i våre nasjonalparker. Slik går det når sauen blir nasjonaldyret, som kommer foran alt annet dyreliv. Det er flott å ha tonnevis av sauekjøtt på fryselager og som vi kan gi som for til pelsdyrene. For dette skal jervevalper rives ut av hiet og drepes. Heia Norge!



I tillegg så vurderes det disse dager om man skal sette i gang bjørnejakt til våren. Det gjør ingenting om bjørnebestanden ligger 4 kull under bestandsmålet. Det er visst helt "innafor" å skyte bjørnen som nettopp har våknet etter en hard vinter i hiet, FØR sauene en gang er sluppet ut på beite.
Bardu-odfører Toralf Heimdal mener det må være lov å ta i bruk alle midler til å jakte på bjørner. Med alle midler mener han han bruk av løshund og helikopter. Man må være effektiv, mener ordføreren.
Ja, det er visst viktig å få has på utrydningstruede dyr. Det er tross alt hundre bjørner her til lands. Det kan ikke Norge leve med, for i vår natur skal det være sau, sau og sau.

Og som kjent i krig og kjærlighet er alt lov. Eller?

Krig er forakt for liv, sa Nordahl Grieg. Det kommer tydelig fram i krigen mot rovdyrene også.



Kommentarer

  1. LA DE LEVE.....er ikke noe annet å si......Vi Må da ha lært noe av fortia, Vi har bruk for våre rovdyr ….

    SvarSlett
  2. Takk for et veldig godt innlegg

    SvarSlett
  3. Veldig bra formulert og skrevet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur