VERN, ikke FJERN

Det var dette jeg fryktet ville skje. Etter at WWF tapte i tingretten over staten virker det som om ulvene har fått enda mindre vern. Nå sitter fellingstillatelsene løst. Det virker som om de blir gitt over en lav sko.

Roviltnemda i region 2 vedtok felling av inntil to ulver på betinget skadefelling 2018/2019. Regionen omfatter fylkenene Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. (Dato: 16.05) 

11. mai ga Fylkesmannen fellingstillatelse etter en observasjon av ulv i Nannestad. 

Rett etter dommen var falt, 18. mai ble det gitt fellingstillatelse på en ulv av fylkesmannen i Oppland, den gjaldt for de tre kommunene Gausdal, Øyer og Ringebu. Det ble gitt tillatelse til bruk av løs på drevet halsende hund i fellingsforsøket. 

Skadefelling gitt på ulv i Østerdalen. Løs på drevet halsende hun kan brukes. Gjelder 20.-24. mai. Plotthund kan brukes. 

27. mai. Skadefellingstillatelse gitt i Jevnaker kommune. DNA er ikke kjent. 

Og vi skriver bare mai enda.... (Muligens har det også blitt gitt fellingstillatelser som jeg ikke har fått med meg). Fra før av har jo myndighetene kvittet seg med Julussa og Osedalen flokkene tidligere i år.

Forvaltningen av ulven som er en truet dyreart i Norge er meget kritikkverdig.
For det første så blir det gitt fellingstillatelse etter en observasjon av ulv! En observasjon!!! Det blir også gitt tillatelse uten at man vet om dyret er et viktig genetisk individ, som skal sikre bestandens overlevelse og unngå innavl.
For det andre blir det åpnet opp for fellingstillatelser med bruk av av løs på drevet halsende hund og plotthund i fellingsforsøkene. Det er en svært kontroversiell jaktform som Norge har åpnet opp for, nå i yngeltiden til skogens dyr.
Dette er miljødirektoratet sin egen vurdering av denne praksisen (som de likevel gir godkjenning for):


Miljødirektoratet sin vurdering. 
Bruk av plotthund eller andre løs, på drevet halsende hunder til fellingsoppdrag på ulv er kontroversielt og til dels forbundet med usikkerhet og risiko for skade på husdyr og vilt. Det er svært få hunder som er trent til dette formålet i Skandinavia. Det finnes derfor liten erfaring på dyreetiske konsekvenser og effekten av bruk av løse hunder på ulvefelling.
Det er viktig at bruken av slike hunder avgrenses til situasjoner der andre tradisjonelle virkemidler har dårlig effekt, der skadepotensialet er stort og når bruken av løse hunder vurderes til å gi god effekt på uttaket. Samtidig må det settes krav til hunder og hundeførere for å unngå brudd på dyrevelferdsloven og hindre at hunder går til angrep på beitedyr og vilt. Den som slipper hund er ansvarlig for eventuell skade på husdyr som hunden volder.


Denne jaktformen har vært forbudt i Norge tidliger og er forbudt i mange land. Dette mener NOAH om bruk av plotthund:

Både selve jakten og treningen av plotthunder, medfører nødvendigvis mye stress for alle de involverte dyrene. Ordet «viltskarp» betyr i klartekst villig til å angripe ville dyr. Det er hinsides uforsvarlig å slippe denne type hunder løs midt i yngletiden for alle dyr. Ordlyden «drivkraft er å få nærkontakt med byttet» skjuler dårlig det faktum ar denne type jakt er svært lidelsesfull for det jagede dyret, og kan ende i rene «hundekamper» mellom jakthund og ulv. Når departementet selv forespeiler en jaging som pågår i opptil 15 timer, så legger de opp til brudd på dyrevelferdslov og viltlov. Det er en meget kontroversiell jaktform internasjonalt og derfor forbudt i de fleste land, sa Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH til pressen. 

Jeg synes det blir verre og verrre i det skalte "miljølandet" i Norge. Hele veien er det næringsinteressene og særinteressene som vinner frem. Det taes mindre hensyn til natur og dyreliv og kritisk truede dyrearter blir altså behandlet slik. 
Norge bør skjemmes seg for vi beveger oss bakover i tid både når det gjelder forvaltningen og etikk og moral. Vi ser nå at vi har alt for dårlige lover her i landet som skjermer natur og dyreliv. For det er ikke kunnskapsbasert forvaltning vi er vitne til, men næringer sine interesser som vinner frem og legger grunnlaget for forvaltningen. Beklagligvis har vi politikere som også bare stryker disse interessene med hårene og gir blaffen i våre truede rovdyr. Men å uttale seg om hvor forferdelig det er av utryddelse av arter i andre land, det kan de gjøre... 
Jeg gremmes. 
For den sjette masseutryddelsen av arter har startet. Det er et massivt tap av natur og dyreliv kloden over. 
Og i Norge bedriver vi rene "heksejakten" på en kritisk truet dyreart i Norge. Rovdyr må vike til fordel for sau i utmark og elgjegernes grådighet. Slik kommer rovdyrpolitikken til å styres i overskuelig fremtid. Til tross for at vi har overproduksjon av sau og det faktum at de fleste sauer dør av andre årsaker enn ulveangrep... Beitenæringen kommer ikke til å gjøre noen endringer og grunneiere og elgjegere vil forsette sin hatkampanje for å bli kvitt sin "konkurrent". 
Gudbedre Norge. 
Jeg skjemmes. 
I 2018 burde man snakke om VERN, ikke FJERN... 






Kommentarer

  1. Fantastisk bra sagt! Du har vel skjønt alt <3 Tusen tusen takk :D

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur