Naturen må prioriteres



NRK har nylig skrevet en sak om hvordan naturen vår ødelegges og laget en serie med Bård Tufte Johansen, Oppsynsmannen, som setter søkelys på den alvorlige naturkrisen vi står midt opp i. 

Bit for bit tar vi fra naturen og ødelegger den. Kanskje er det slik at det er selve vårt forhold til naturen som er ødelagt? 

Vi bygger ned naturen, fortrenger og utrydder andre arter og forkludrer klimaet på jorden.

Dessverre er det slik nå at mange bare bryr seg om andre arter i den grad de har nytteverdi for mennesket. Hvis det kan spises, koses med eller jaktes på, så har dyrene verdi, utover det er det nærmest utenkelig at dyr har en egenverdi uavhengig av mennesket.

Hva skal vi med ulven, sier mennesket? Den er da bare til bry? 

Som om det bare finnes en art på denne jorda. Homo sapiens har levd på jorda ca. 300 000 år. Både haien, krokodillen og skilpadden har eksistert på jorda i mange millioner år. Tenk på alle artene som har vært her lenge før oss år, men som nå forsvinner i et forrykende tempo. Naturen består av et samspill mellom arter, hvor de fleste arter påvirker andre arter i ulike næringskjeder og kretsløp. Menneskers inngripen i naturen påvirker dette samspillet og økosystemet.  

I vår tid dør arter ut tusen ganger raskere enn normalt. På grunn av oss. 

I dag har vi et antroposentriske syn på natur. Så lenge naturen er nyttig for oss, er det lett å være enig i at vi skal ta vare på den. Det er verre å argumentere for naturvern når naturen «står der til ingen nytte», eller når den er til ulempe for oss.

Det er liten grunn til optimisme. 

Penger og arbeidsplasser «trumfer» nesten alltid naturen. 

De fleste setter pris på naturopplevelser. Men virkelig empati med ville dyr, fugler og resten av naturen i Naturkrisens tid, er en sjeldenhet. 

Det er alt for få som slåss for å motvirke naturkrisa. 

Miljøvernaktivister blir sett på som ekstreme og er utenfor «normalen». De blir ledd av og sett ned på, mens få ser det ekstreme i det og ikke ta vare på sitt eget livsgrunnlag. 

Det normale blir «business as usual» og veldig få står på barrikadene for artene som sliter og for naturen som krymper. Og det er i hvert fall ikke dette folk tenker på når de går til valgurnene. 

Og det er her vi kommer til kjernen i problemet. Hvis folk fortsetter å stemme på dagens politikere og de samme partiene vil dette fortsette. 

I Hurdalsplattformen står det at Klima og natur skal være rammen rundt all politikk, men denne regjeringen fremstår som svært naturfiendtlig. Regjeringen åpner opp for gruvedrift på havbunnen, fortsetter å lete etter olje, kutter i skogvernet, tillater firefeltsmotorvei gjennom Lågendeltaet og førere en aldeles horribel rovdyrpolitikk. 

Naturen må stå høyere oppe på prioriteringslista til folk når de går til valgurnene. 

Det må stemmes på partier som setter naturen først, og som står for helt andre verdier enn «Business as usual». Det eneste som kan stoppe naturkrisa er at vi begynner å bry oss og prioriterer naturen.

En stemme til feil parti i stortingsvalget er en stemme for mer rasering av verdifull og sårbar natur.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur