Svart dag for naturen

Vi er mange som har visst det lenge. Vi har en regjering som er mer opptatt av å utnytte naturen enn å verne den. 
De kunne likesågodt ha hugget ordet NATURFIENDTLIG i stein med logoen til AP og SP under; for nå skal det åpnes for gruvedrift på havbunnen. AP og SP fikk selvsagt støtte til dette av partiene Høyre og FrP. FrP bryr seg døyten om natur. Høyre prøver å gjemme seg bak at det skal innhentes et solid kunnskapsgrunnlag først. Alle fagmiljøer er imot og sier at vi vet altfor lite om livet på dyphavet og at man ikke burde åpne opp for noe slikt. 

Klima og natur skal være rammen rundt all politikk, heter det det i Hurdalsplattformen. De fleste trodde vel at dette skulle komme naturen til gode? Men nå er det jo Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sitter i regjering og det var selvsagt aldri noen fordel for naturen. 
Nei, tvert i mot. Alle vi som hadde bange anelser, ser at våre verste scenarioer slår til. 
Vi er vitne til videre oljeleting, skogvernet blir svekket, veiutbygging i et naturreservat og vi er vitne den mest horrible rovdyrpolitikken siden 1800-tallet. I punkt etter punkt prioriteres næringsinteresser; når det gjelder veiutbygging, arealplanlegging, skogvernet og rovdyrpolitikk. 




Norge vil være et av de første landene i verden som åpner opp for kommersiell gruvedrift etter havbunnsmineraler. 
Gruvedrift på havbunnen er svært omstridt. Vi risikerer å ødelegge sårbare økosystemer. I sitt ferske direktiv om kritiske råvarer slår EU fast at de ikke vil støtte slike prosjekter før miljøkonsekvensene er fullt kartlagt. Miljøforskere har kommet med sterke advarsler. Man aner rett og slett ikke konsekvensene av slik virksomhet, men det gir Støre-regjeringen blaffen i og viser med all tydelighet at det er profitt som gjelder for denne nasjonen. 
Dyphavet er det største sammenhengende leveområdet som finnes på planeten vår. Det er også verdens største karbonlager. Dyphavet støtter økosystemprosesser som er nødvendig for at jordas naturlige systemer skal fungere. 
Og dette tør Støre og co og gamble med? Hva med signaleffekten til andre land? Faren er nå at andre land vil henge seg på. Vi vet jo at i de fleste tilfeller så trumfer profitt naturen, men spørsmålet er hvor langt kan vi tøye strikken?!? 
Vi står allerede i en alvorlig naturkrise, vi er i ferd med å ødelegge vårt eget livsgrunnlag. Det sørgelige er jo at hvis jorda hadde vært en bank, så hadde den vært reddet for lenge siden. 
Det er skremmende og se at vi har politikere som ser penger når de ser en skog og hav og ikke naturens egenverdi eller ser at vi er helt avhengige av denne naturen for å overleve.Vi lever ikke bærekraftig på denne jorda. Naturen er ikke utømmelig. Vi kan ikke behandle den så usselt vi bare vil, uten at det får konsekvenser. En slik rovdrift på naturen vil straffe seg i det lange løp. 

Det var en mørk dag for naturen og de dom bryr seg om naturen da AP og SP ble regjeringspartnere. Det har blitt en del mørke dager og få lysglimt. I dag er det bare helsvart. Hurdalsplattformen er ikke engang verdt papiret det er skrevet på. 
Men det er fremdeles håp. Saken kan stoppes på Stortinget. Jeg anbefaler alle å skrive under på underskriftskampanjer (hos blant annet Greenpeace) og/eller kontakte Stortingspolitikere. 

Det er trist at Norge går i front for mer ødeleggelse av naturen på jorda. Det er gledelig at mange land er imot. Norges anseelse når det gjelder å være en såkalt «miljønasjon» er iferd med å svekkes betydelig. 
Det er viktig at vi nordmenn legger press på politikerne og det er veldig viktig å slutte med å stemme fram disse partiene som ødelegger naturen vår. Vi trenger definitivt andre verdier i samfunnet vårt enn profitt og at markedskreftene styrer absolutt alt og alle. 
















Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur