La naturen leve

I går så jeg filmen La elva leve og jeg må si likheten mellom Fosen-saken og Alta-aksjonen er slående. 

På den ene siden har vi NVE og aktører som presser på for å industrialisere reindriftsland med store anlegg for «ren» kraftproduksjon. På den andre siden har man samisk tamreindrift, folk som slåss for samisk kulturs overlevelse og naturvernere. 

Demonstrantene i Alta klarte å stanse anleggsarbeidet i 1979, men siden Stortinget konkluderte med at det ikke hadde framkommet nye momenter i saken, så avviste derfor Stortinget å behandle saken på nytt. 

Reineiernes krav om å stanse utbygginga inntil spørsmålet om samenes rettigheter var avklart, ble også avvist av regjeringa.

Det samme har vi jo sett i Fosen-saken. I 2010 ga NVE konsesjon til vindkrafverkene, altså utbyggingstillatelse. Samene reagerte kraftig på at deres territorier kom til å bli berørt. De klagde inn hvert sitt anlegg til Olje- og energidepartementet, men fikk ikke gjennomslag. I 2013, under Regjeringen Stoltenberg, opprettholdt Olje- og energidepartementet tillatelsen. Etter departementets syn kunne sørsamene fortsatt benytte områdene til reindrift, til tross for at det erkjente at utbyggingen kom til å ha negative konsekvenser.

Året etter fikk Statkraft, Fosen-prosjektets hovedeier, 10 milliarder kroner i statsbudsjettet fra Regjeringen Solberg for å legge tilrette for utbyggingen.

I mellomtiden, før noen rettskraftig dom lå klar, fikk utbyggerne altså tillatelse til å bygge ut ved en såkalt forhåndstiltredelse. I 2018 ba FN Norge om å stanse utbyggingen inntil saken var avklart i rettsvesenet, noe som ikke ble tatt til følge.

Høyesterett slo klart fast i en dom i oktober 2021 at konsesjonene til de 151 turbinene på Fosen-halvøya var ugyldige og bryter med folkeretten. Årsaken er at vindkraftutbyggingen, ifølge vår øverste domstol, vil ha en vesentlig negativ effekt på reineiernes mulighet til å utøve sin kultur, noe vi som storsamfunn har forpliktet oss til å verne. Konsesjonen som ble gitt var altså ulovlig. 

I begge sakene ser vi altså at Staten bare kjører på selv om sakene ikke er avklart i retten. 

Dette er et maktovergrep av Staten, mener jeg. Stygt, uprofesjonelt, arrogant... Ja, rett og slett et overgrep. 

Det samme skjer nå med Lågendeltaet her jeg bor. 

Miljødirektoratet ga ikke dispensasjon til å bygge ny E6 gjennom naturreservatet. Betingelsene for å gjøre unntak fra vernevedtaket, var ikke oppfylt mente de. 

Men hva skjer? Politikerene endrer bare forskriften for å få det som de vil. Firefeltsmotorvei gjennom et naturreservat… Er det hele tatt mulig i 2023 i Naturkrisens tid?  

Denne striden har også pågått i åresvis. Jeg mener Staten her gjør nok et overtramp, mot naturen og mot oss som vil verne om det viktigste vi har - naturen.

Vi trenger egentlig et folkeopprør mot denne overmakta og ødeleggelsene av vår natur. Det er nok nå. La Lågen leve. 

La elva leve, la fjellene leve, la skogene leve, la havet leve. La naturen leve!!!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring