Skit i verden, leve Norge?

 FNs generalsekretær sier at vi må slutte å leite etter all fossil energi. IEA-sjefen sier det samme. Forskerne har advart oss i flere tiår. 

Dessverre er Norge blant landene med flest klimaskeptikere. Oljebrølet fikk 200 000 medlemmer på tre dager. 

Kommentarfeltet flommer over med sinna klimafornektere som hagler løs på MDG, Greta Thunberg og alle andre som tar vitenskapen og forskningen rundt klimaendringene på alvor. 

Vi er visstnok naive og stokk dumme. Det er visst vi som ødelegger Norge og framtida.

Vi har to enorme utfordringer foran oss. En naturkrise og en klimakrise. De går så og si hånd i hånd, fordi de forsterker hverandre. F.eks. vil tap av myr og skog bidra til mer CO2 utslipp. Når det blir varmere så blir det vanskeligere for artene å klare seg. 

Vi nordmenn lever langt fra bærekraftig. Hvis alle skulle levd som nordmenn, ville vi trengt 3,6 jordkloder.

Så lenge mennesket har eksistert har det aldri vært så høyt CO2 nivå som nå. 

Vi ligger an til å nå en oppvarming på rundt tre grader i år 2100. Da må vi tilbake mer enn tre millioner år for å finne et tilsvarende klima. Det moderne mennesket har til sammenligning vært på jorden i 300 000 år, så en verden som er tre grader varmere har det moderne mennesket aldri opplevd.

Det er nok mange som tenker at Norge har massevis av natur, men fakta er at vi taper massevis av natur også i Norge og en rekke arter har havnet på rødlista bare de siste årene. Vi tar en bit av natur her og en bit der. Problemet er at vi dårlig til å se sammenhenger og tenke langsiktig. Naturen er under hardt press. Det samme gjelder måten vi tenker på klimaet. Det er lett å si at det ikke nytter å gjøre noe her i lille Norge når Kina er det største problemet.

Kina er blitt en industrigigant og "verdens fabrikk" de siste tiårene. Likevel har de ikke større CO2-utslipp per innbygger enn Norge. Nordmenn flest har nok også et mye større forbruk enn den vanlige kineser, blant annet ved at vi kjøper varer fra Kina. Da bidrar vi til økte indirekte utslipp, som kan være mange ganger større enn de direkte utslippene per inbygger. 

Kina har investert mange hundre milliarder kroner i sol- og vindenergi. I 2017 satte myndighetene seg et nytt mål for å redusere det høye kullforbruket: Tjue prosent fornybar energi innen 2030 og 3,5 millioner nye fornybar-jobber.

Det er helt riktig at Norge ikke kan redde verden alene, men vi kan heller ikke dra «kinakortet» og ikke gjøre noe. Den rike oljenasjonen Norge har et stort ansvar. Skal vi hindre katastrofale konsekvenser av klimaendringene må alle bidra. Det krever samarbeid, at vi er enige om et felles mål og hvordan vi skal komme dit.  

Norge må vise at vi tar klimaavtaler på alvor og gå foran.

Det er derfor trist at midt i valgkampen ble klimabrølet forsøkt overdøvet med et oljebrøl. Sentrale FrP-politikere heier gruppa fram.

Folk er redde for at vi skal miste olja og rikdommen vår. De ser miljøbevegelsen og partier som MDG som en trussel. De overser at det ikke er snakk om å slutte med oljevirksomheten på dagen. Det er snakk om å ikke lete etter nye områder! 

Andre nasjoner er på full fart inn i det nye «grønne skifte». Norge kan ikke henge igjen i oljealderen. Folk vil sikre seg og sitt, forståelig nok. Men den eksistensielle trusselen mot en levelig framtid på en klode i økologisk krise henger også over oss, enten man vil innse det eller ei. 

Norge har blitt veldig avhengig av inntekter fra én sektor.Vi tror at oljen har vært roten til alt godt. Folk tror vi hadde vært et lutfattig land uten oljen, men det stemmer ikke. Norge var ikke et fattig land i tiden rett før vi fant olje.

På slutten av 60-tallet hadde vi en BNP som ikke var så langt fra Hellas. Vi lå litt under gjennomsnittet. Sammenligner vi med andre land, for eksempel Sverige eller Finland, har de en svært god levestandard, til tross for at de ikke har de samme oljeressursene vi har. Så det er mulig for oss også og ikke klamre oss til oljen.

Vi er nå på vei inn i et terreng vi aldri har sett før. En tre garders oppvarming har som sagt aldri menneskeheten opplevd før. Er ikke det skremmende, så vet ikke jeg. Jordkloden vil klare seg, kanskje også menneskeheten, men det vil være med enorme kostnader. Vi vil få massiv forflytning av mennesker på grunn av at havnivået stiger, ferskvannstilførselen tørker ut og land blir ubeboelig på grunn av tørke. Matproduksjonen er allerede på vei ned. Dette vil eskalere hvis temperaturen bare fortsetter å stige. 

Vi kan ikke tenke skit i verden, leve Norge. Eller skit i framtida, lev i nuet.  Det som rammer verden vil ramme oss på sikt. Norge har også en forpliktelse til å bidra til å rette opp i klimaendringene, etter mange år med oljeeksport.



Vi som individer, vi som samfunn og en nasjon har et ansvar. Vi er utstyrt fra naturens side med en samvittighet. La oss bruke den. 

For vi deler denne jorda med andre mennesker og tusenvis av andre arter. Det kommer generasjoner etter oss. 

Det er ingen som helst grunn til å brøle etter mer olje. Tiden er overmoden for å handle. 

Det viktigste du kan gjøre nå er å stemme på et parti som tar miljøutfordringene på alvor. 💚 For framtida.

Kommentarer

  1. For meg ble det MDG i år. Og mitt største forbilde er geniet og vitenskapsmannen Steven Hawkins. Han mente at fortsetter vi som nå, må man om 100 år, finne en annen planet å leve på.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring