Utryddelsesnemda

Nei, nå får det være nok. Fra i dag nekter jeg å kalle Rovviltnemdene noe annet enn Utryddelsesnemda, for det er jo det de er. Etter min mening har de opptrådd skandaløst i åresvis, men det har virkelig tatt av siden Ola Elvestuen åpnet opp for jakt innenfor sonen for noen år siden. Elvestuen burde ha skjønt at hvis han ga de lillefingeren, så ville de omsider ta hele hånden. 

Og det er nettopp det Utryddelsesnemda har gjort siden da. I fjor vedtok de å ta ut hele tre flokker innenfor sonen og de fikk en. I år høyner de ved å vedta at fem flokker skal taes ut. Altså hele 32 ulver INNENFOR sonen og 12 ulver utenfor sonen skal bøte med livet. 

Rovviltnemdene vedtok i dag å felle dobbelt så mange ulver som de faglige rådene tilsier. Hva sier egentlig dette oss? Rovviltnemdene ble opprettet fordi de skulle blant annet være konfliktdempende. Dette er tvert i mot ekstremt konfliktskapende. Eller er det slik at de bare skal være konfliktdempende for den ene siden? Er det bare en side som skal bli hørt i denne saken? De som roper høyest?

Det virker slik. Rovviltnemdene gjør som de vil. De kommer med skandaløse vedtak uten å blunke. Innenfor ulvesonen skulle ulvene ha prioritet.  Hvorfor ta ut ulver som ikke utgjør noen særlig stor trussel for beitedyr? Hvorfor ta ut så mange ulver når vi opplever at vi har hatt to år med rekordlave tap til rovdyr? Ulvene er ikke en gang det rovdyret som tar mest sau...

Vi finner kanskje svaret når vi spør: Hvem er det som sitter i Rovviltnemdene? 

Det er svært få som sitter i disse nemdene som taler naturen sin sak. Ofte er det politikere med et sterkt syn på rovdyr. De har ofte direkte eller indirekte koblinger til beitenæringene eller jakt. De som sitter i Rovviltnemdene har ingen spesielle kunnskaper om rovdyr eller natur. Vedtakene er ikke faglig begrunnet. 

Utryddelsenemda har virkelig tatt hele hånden til Elvestuen og nå Rotevatn og mer til og de får lov til å gjøre det av norske myndigheter. Rovviltnemdene opptrer mer provoserende og arrogante enn noen gang med sine vedtak om å skyte flere dyr enn noensinne.  

Men har vi ikke skjønt agendaen deres nå? Har vi ikke avslørt spillet? 

Det hele dreier seg om å få vedtatt at flest mulig ulv skal skytes, slik at norske myndigheter gir de noen ulveflokker. Vi så det i fjor og vi kommer til å se det i år. I fjor vedtok de å skyte tre flokker innenfor sonen og  Letjenna flokken ble ofret. I år har de høynet til fem flokker, norske myndigheter kommer til gi de kanskje tre? Slik er det skitne spillet. Jeg sier det igjen. Slike folk burde man ALDRI ha gitt lillefingeren. Det var det dummeste Elvestuen kunne gjøre.

Norske politikere burde ha hevet seg over kravet fra rovdyrmotstandere. Vi får tross alt stadig nye og dystre rapporter om tilstanden til natur og dyreliv. Vi utrydder natur og dyreliv i rekordfart. 

Er det riktig at det er i praksis rovdyrmotstandere som skal sitte å styre rovviltpolitikken i en tid der natur og dyreliv er under hardt press også i Norge?

Når skal politikerene sette foten ned? Når skal norske politikere forstå at natur og dyreliv må vernes i mye større grad? Vi står tross alt overfor ei alvorlig naturkrise. Hvilke signaler sendes ut når utrydningstruede og fredede dyrearter plaffes ned, slik at bare halve bestanden er igjen. Og den eneste grunnen er egeninteresser og økonomiske interesser. Grunneiere skal tjene penger på jakt og elgjegere skal ha størst mulige kvoter. 

Når skal Norge si at nok er nok og basere sin forvaltning på kunnskap istedenfor særinteresser? 

Grådighet og egoisme er det som vil ødelegge verden, sa Stephen Hawking. Jeg er ikke i tvil om at han får rett. Når vi ikke i 2020 har forstått av vi må dele naturen med ville dyr, så er det ikke håp. Når ikke norske myndigheter har baller nok til å fortelle befolkningen sin at dette er noe vi må gjøre midt i ei naturkrise, så er det ikke håp. Vi må ha respekt for alle skogens dyr og akspetere at vi deler denne planeten med tusenvis av andre arter. Gjør vi ikke det så er det egoisme og grådighet som vinner og til syvende og sist blir alle tapere. Vi må tenke helhetlig. Det er på tide å avvikle Utryddelsesnemda. 









Kommentarer

  1. Kvifor går du da ikkje inn for å ta meir av vernet av ulven i egne reservat, såkalla Ex-situ bevaring, så kunne du ha fått verne litt fleire av ulvane dine. Men om forvaltninga skulle følge di tilråing, så ville det gå som i Yellowstone, der ulven et opp heile matgrunnlaget sitt, der dei til slutt går på kvarandre. Har du ikkje forstått dynamikken i det du står for. Det er jo den som er farleg

    SvarSlett
    Svar
    1. Til unknown: Du tar helt feil ang Yellowstone! Ulven der ble utryddet på samme måte som vi er i ferd med å gjøre her til lands. Yellowstone led veldig da ulven forsvant. Beitemarker visnet, og landskapet ble seede ut som ørkenlandskap. Noen veldig smarte folk, satte ut ulven igjen i Yellowstone, og hva skjedde? Jo ørkenlandskapet ble forvandlet til frodig mark igjen! Ulven får nemlig dyrene som spiser gress, til å flytte mer på seg, så gresset fikk gro seg til! Noe som igjen tiltrakk enda flere dyreslag tilbake, som f. Eks bever + +. Noe som gjør at Yellowstone i dag er like blomstrende med varierte arter som trives, som før folk kom å ødela. Det samme kan skje her til lands også, om ulven forsvinner helt. Naturen skal ha rovdyr, for å trives. Skal ha varierte rovdyr, da de jakter på forskjellige andre dyr, og får naturen til å sirkulere, og puste.

      Slett
  2. Problemet i Yellowstone per i dag er at store delar av det som er mat-artane for ulven er kraftig redusert så slik har ulven gått til åtak på sin eigen art. Er dette så vanskeleg å forstå. For vi har jo sett det same her til lands, når rovdyr blir for mange. Problemet ditt er at dokk går på tvilsame historier om at naturen blomstrar med ulven og bjørnen. Resultatet her i landet er berre at heile naturen gror til. Det har skjedd både i Lierne og på delar av Rørosvidda. Men du har vel ikkje ønska å sjå dette, fordi hadde du møtte deg sjølv i døra. Det tyder på at det er du sjølv som står for grådigheita og egoismen. Ta deg sjølv i å bli den som får samekulturen til å døy med din form for råskap og
    egoisme.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur