Fake news

Har du lest det siste om ulven i Norge?

Nyheten er følgende: Jegere og bønder (les: rovdyrmotstandere) har gått sammen om en aldri så liten dugnad i form av en pengeinnsamling og en egen liten operasjon ute i feltet. Bonde og småbrukarlaget fra Telemark har samlet inn blod fra ulver som er skutt på jakt. Så har de sendt materialet til ForGen, et privat rettsmedisinsk institutt i Hamburg. Resultatet de har fått på til sammen åtte ulver er oppsiktsvekkende. Ulvene fra Slettås flokken stammer visstnok opprinnelig fra en dyrepark i Paris. Tre ulver har latvisk opprinnelse. Noen har så mye Molosserhund i seg at det mistenkes hybrid. En av prøvene stammer fra en ulv som ble ulovlig skutt i Trysil. Saken er nå anmeldt til politiet. Hvordan besitter Bonde og småbruker laget i telemark på genetisk materiale fra en ulovlig skutt ulv? 

Ja, dette er virkelig oppsiktsvekkende. All den forskningen norske og amerikanske forskere har gjort på ulven gjennom en flere tiår, stemmer altså ikke.
Alle rovdyrmotstanderes hjerter gleder seg, for alle konspirasjonsteoriene viste seg å stemme. Ulven vi har her i Norge stammer ikke fra Finland og Russland, den er hybrid og den er satt ut fra dyreparker. Dette er jo som å feire både julaften, nyttårsaften og å vinne i lotto på en gang! Kinder-egg til alle!

Norske medier kaster seg selvfølgelig på med overskrifter som: Norske ulver kan stamme fra dyrepark i Paris. Vi er jo vant til at den ene siden får både mye taletid og oppmerksomhet i media. Vernersiden blir ignorert av norske mediehus når to tusen mennesker samler seg for en markering for de ville dyrenes situasjon i Norge og for få fokus på den naturkrisen Norge og resten av verden befinner seg i. Dette fant de ikke verdt å nevne i en liten notis en gang.
Det skapte selvfølgelig ingen sensasjonsoverkrift, det var for lite drama. Fremtidig økologisk kollaps er ikke dramatisk nok for norske journalister, men det motstandersiden kan servere - det er andre boller. 
Det stilles selvsagt ikke et kritisk spørsmål. Primus motor i dette arbeidet, Regina Brajkovic, sier selv at resultatene er usikre og foreløpige. 
Journalistene som har dekket denne saken (så langt jeg har sett) stiller ikke oppfølgingsspørsmål ved metodene som er brukt og om seriøsiteten til ForGen. 
Som vanlig er det bare om å gjøre og få ut en "sensasjon". Seriøsiteten når virkelig nye høyder når Nationen omtaler en småbruker fra Telemark, Regina Brajkovic som reneste Eirin Brockovich. Navnet ligner jo, det skal de ha. Denne nye superhelten vår har gravd fram litt ulveblod og hår fra en gammel ulvepels og sendt inn prøver og dermed skrevet om historien om norsk ulv

Tilliten til norske mediehus begynner å bli tynnslitt. Har norske journalister helt glemt sitt samfunnsmandat? I en sak skal begge sider dekkes. Rovdyrsaken er meget betent. Hvorfor er det bare den ene siden som skal høres? Og hvor har det blitt av den gravende journalistikken? Det tas sjelden et dyp dykk, men man skraper bare litt på overflaten. 

Vel, vernersiden har gravet litt selv. Hvis norske journalister hadde giddet å undersøke litt ville de lett finne fram til informasjon om blant annet ForGen instituttet. De har en forhistorie med å komme opp med alternative resultater. De har for lengst blitt diskreditert i ulike forskningsmiljøer som jobber med zoologisk genetikk til daglig, i motsetning til hva ForGen gjør. 
ForGen har ikke kunnskap om å skille hund og ulv, og er heller ikke anerkjent i Tyskland. 

Og så til metodene som er brukt. Brakjkovic skjønner jo selv at de ikke holder mål og må innrømme det. Blod som er tatt fra bakken kan selvsagt være forurenset. Og stammer blodet fra de norske ulvene? Norske ulvejegere drar på ulvejakt i andre land. Hvordan vet vi hvor blodet egentlig stammer fra? 
Og hva er motivet her? Norske rovdyrmotstandere, folk med NULLVISJON, har i en årrekke prøvd å så tvil om ulvens opprinnelse. Diverse konspirasjonsteorier har versert. Det hevdes at ulven ikke er norsk og er satt ut. Norske forskere er altså med på en gedigen løgn. Amerikanske forskere som hevder det samme som de norske duger heller ikke. Det er en ganske drøy påstand ulvemotstanderne her kommer med. Svenskene må jo dessuten også være med på dette siden dette jo må gjelde hele den Skandinaviske bestanden? 
Ulven skal bort, koste hva det koste vil. Rovdyrmotstandere går sammen om pengeinnsamling og bestiller egen undersøkelse av saken. 
Men hvorfor benytter de seg av akkurat ForGen som har vært i hardt vær før på grunn av ulv? Og blodet som er sendt inn kan ikke verifiseres og er dermed helt ugyldig. Det er noe som lukter svidd her. 

Ja, hva er motivet? Hvis man kan legge sammen to pluss to, så finner du fort svaret. Det skal igjen såes tvil om ulvens opprinnelse, slik at det blir lettere å få aksept for å bli kvitt den. 
Dette minner mistenkelig om fake news, der noen med vitende vilje sprer opplysninger med uriktig, mangelfullt eller villedende innhold gjennom nyhetskanalene. 

Det pågår en krig i Norge. Den nye rovdyrkrigen når nye høyder. Her får du blandet godt sammen konspirasjonsteorier, 1800-talls holdninger mot et rovdyr, ispedd med nymoderne Fake news. Trist at pressen gjør knefall for slikt makkverk og blir et talerør for en gruppe mennesker i Norge som har som motiv å bli kvitt en dyreart i Norge. 

Er det for mye å håpe på litt seriøs gransking av saken fra norske journalister? 












Kommentarer

  1. Meget godt skrevet Konst! Journalister er ikke engang hva de var. Det har blitt mange jegere blant dagens journalister. Jakt har blitt en motesak i Norge, og mange av dagens jegere har manglende respekt, forståelse og/eller kunnskap om hele naturen og dens dyreliv.

    SvarSlett
  2. Det er fint om du viser til kilder på det du legger ut, for her kan vi ikke vise til noen ting om folk spør.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring