Jordas lunger brenner

I mitt forrige innlegg skrev jeg om en verden som koker, smelter og blør. Det som blant annet bekymret meg var at Sibir stod i brann og hadde brent i ukesvis og det ble såvidt bare nevnt i nyhetene. Her hjemme snakker vi mer om at vi har en "bompengekrise" enn at vi står overfor en klimakrise og en naturkrise.

Siden innlegget mitt i forrige uke har situasjonen forverret seg betraktelig. Nå er jeg ikke lenger bare bekymret, jeg er kjempe redd.
Selve jordas lunger står nå i brann. Amazonas regnskog brenner. Hvert minutt forsvinner en fotballbane med regnskog.
Amazonas er verdens største regnskog og et viktig CO2-lager som er med på å bremse den globale oppvarmingen.

Det brenner snart bokstavlig talt under føttene våre. Det er krise! Forskere snakker om at regnskogen vil nå et vippepunkt: derfra vil avskogingen fortsette av seg selv, uavhengig av hva menneskene gjør.

Det vil altså være for sent å gjøre noe. Amazonas har dette vippepunktet fordi skogene genererer halvparten av sitt eget regn. Skogen vil på et tidspunkt ikke produsere nok regn til at den kan overleve. Vi vil få en savanne eller i verste fall en ørken isteden for regnskog. Det er jordas lunger vi snakker om. Overlever du uten lungene dine?



Det skjærer meg i hjerte å vite at akkurat nå brenner tusenvis av plante og dyrearter opp. Dette er hjemmet til millioner av arter. Mange av de er arter som ennå er uoppdaget. De vil aldri bli kjent, aldri bli husket. Dette truer hjemmet til en million av den brasilianske urbefolkningen.

Velkommen til helvetes Antropocen. Vi mennesker har virkelig i stelt det i stand her på jorda. For det er VI som har gjort det. Det siste jorda trengte var selvsagt ny gal president som Bolsonaro, som oppfordrer bønder til og hugge og brenne regnskog for å øke produksjon. For den djevelen handler det selvsagt bare om penger og det er selvsagt disse papirlappene vi kaller penger som til slutt vil ta knekken på jorda og dermed oss selv.
Når en gal despot truer verden med atombombe går verden til aksjon. Når en gærning setter jordas lunger i brann, sitter vi å ser på.

Bolsonaro vil bruke verdens største og viktigste lunge til kjøttproduksjon. Ikke spis mat som er produsert på regnskogsoya. Det inkluderer norsk kjøtt. Vi må rett og slett ikke kjøpe råvarer som bidrar til å ødelegge regnskogen , for eksempel soya, palmeolje og kjøtt.

Det er alvor nå.
Det er alle sin vakt nå. Du kan ikke sove mer. Verden er inne i en alvorlig og farlig fase. Snart kan det faktisk være for sent.
Hva gjorde du når Amazonas brant? Hva gjorde du når isen i Antarktisk smeltet? Hva gjorde du når ekstremværet herjet på jorda? Hva gjorde du når dyrearter ble utryddet og økosystemer stod i fare for å kollapse?

Hadde du nok med bompengekrisa?






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring