Skadedyr

Det handler om ulv - igjen. Debatten er opphetet - igjen.



Jeg er en såkalt "verner" eller "værner" som enkelte rovdyrmotstandere kaller det. I det siste har jeg registrert at motstanderne nærmest har innvadert "vernersider" på Facebook, for å spre litt eder og galle. Hva som er agendaen vet jeg ikke. Tror de virkelig at de får noen til å endre meningene sine ved å kalle folk opp?
Det som går igjen er at ulven IKKE er utrydningstruet. Her nytter det ikke å komme med fakta. Det vil bare ikke synke inn at, selv om ulven ikke er truet globalt, så er den det i Norge. Hvert enkelt land har selvsagt ansvar for sine dyrearter. Det hjelper liksom ikke å si at det finnes ulv i Russland, så da slipper vi å ta vare dyrearter vi ikke liker...
Her må jeg nesten sitere Arbeiderpartimannen og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (en politikertype Norge burde ha hatt flere av): "Vi må tenke globalt, men handle lokalt!" Dyrelivet i hele verden står under et stort press.Vi står tross alt overfor den sjette masseutryddelsen av arter, noe som er svært alvorlig. Vi i Norge har selvsagt et ansvar for våre dyrearter, også rovdyrene. I denne situasjonen som verden nå befinner seg i, har Norge som et rikt og opplyst land en viktig oppgave. Vi må gå foran som et godt eksempel. Dyrearter trenger MER vern enn noensinne. Det er derfor meget trist å være vitne til rovdyrpolitikken som Norske myndigheter nå fører. Jeg blir rett og slett flau over norske politikere. Her må folket og organisasjoner saksøke Staten for å unngå at 75% av bestanden av de helnorske ulven skal skytes. En kritisk truet dyreart i landet. At det går an.

Fjellereven er egentlig i nøyaktig samme situasjon som ulven. Den er ikke truet globalt, men i Norge er den kritisk truet. Men det er selvsagt en stor forskjell. Fjellreven står ikke i noen konflikt med mennesket, så den er godtatt. Fjellreven tar ikke elgen fra jegerne, og ikke tar den sau heller. Det er selvsagt ikke nok for jegerne å få skyte 30 000 - 35 000 elg. En liten nedgang lokalt, gjør at enkelte jegere er i harnisk og det er visstnok helt tomt for elg enkelte plasser. Den norske ulven må være grådig sulten. En ulveflokk tar ca. 120 elg i året. Vi har tross alt ikke så mange ulveflokker i dette landet, men den norske ulven er nødt til å være ekstra sulten slik som den støvsuger skogen for elg.
Jeg lurer på om det er en menneskerett å skyte like mye elg hvert år? Elgen er tross alt ulvens naturlige føde. Hva kan være galt med at ulven spiser elg? Jo, det er noen som taper penger på det.
Sånn har verden blitt. Penger kommer foran ville dyr. Skogen skal være en "elgplantasje"til glede for jegere og en inntekt for grunneiere. Og norske politikere synes det er helt ok. At det går an.



Det er i grunnen lite som har endret seg siden 1800-tallet når det gjelder ulven. Fremdels lever mytene og hatet. Og mange folk på bygda får prentet inn fra barnsben av at ulven - den skal bort. Det mangler selvsagt ikke på karakteristikker. Ord som lystmorder og skadedyr. Men fakta er mangelvare.
Ulven er selvsagt bare et dyr. Et dyr som dreper andre dyr og handler ut fra instinkter. Fenomenet overskuddsdreping forekommer når byttet er lett å ta. Vanligvis krever det mye energi og innsats og nedlegge et bytte, men når ulven kommer over et lett bytte dreper den mange, hvis den får sjansen.
Her er det sjeldent rovdyrmotstanderne ser seg selv synes jeg. For hva er det mennesker gjør? Vi dreper dyr hele tiden. Det er overproduksjon på kjøtt og andre produkter som kommer fra dyr. Vi kaster tonnevis i søpla.
Og vi er visstnok intelligente vesener, men her handler vi faktisk galt. Særlig når vi vet hva kjøttproduksjon påfører kloden våres.
Men det er ulven som er ond påstås det. Lystmorder... Fakta: Ulven handler ut i fra et instinkt. Den blir vel omtrent like grådig som en nordmann som henger over kjøttdisken på Harrytur i Sverige.
Den store forskjellen er selvsagt at ulven ikke er i stand til å tenke rasjonelt, men noen ganger tenker jeg at ulvens fiender og ulven faktisk har noe felles akkurat der...

Videre får selvsagt ulven skylden for alt som går galt på bygda. Ulven har skyld i gjengroing av landskapet og for avfolke bygdene. Nå er det jo flere sauer på beite enn noen gang. Over 2 millioner. Gjengroing av landskapet skyldes at landbruket har endret seg etter at man gikk over det til det industrielle landbruket. Det har skapt store endringer når det gjelder mye på bygda. Ulven har svært lite med dette å gjøre... Men fakta er noe dritt.

For meg, som elsker naturen slik den er skapt, er det merkelig å høre at mennesker mener at dyr er SKADEDYR. At dyrearter kommer i konflikt med mennesker, er ikke det samme som om de gjør skade på naturen. Alt i naturen henger sammen. Det kalles økosystemer.
Men når mennesker faktisk mener at ulven må fjernes fra naturen fordi de påfører dyr som rådyr og elg lidelser, da skjønner man at vi har beveget oss langt bort fra naturen. Fra tidenes morgen har dyr spist andre dyr. Når man lever på jorda, innebærer det at man også kan oppleve lidelse. Slik er livet. Mennesket er den skapningen som påfører mest lidelse her på jorda, både mot jorda selv, andre mennesker og andre skapninger. Sånnsett er det vel vi som er skadedyret og neppe ulven.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring