«Syv drager»
Klimakrisen er her. Naturkrisen er her. Hvordan kan menneskeheten fortsette å late som om vi ikke befinner oss i en krise? Hvordan kan det ha seg at vi ikke handler? For det er fortsatt mest prat og alt for lite handling…
I artikkelen "The Seven Dragons of Inaction" beskriver forfatteren Robert Gifford syv psykologiske hindringer som hindrer mennesker i å handle for å løse klimaendringer og andre miljøproblemer. Disse hindringene inkluderer ignoranse, egoisme, negativt verdenssyn, avmakt, frykt, vanetenkning og økonomiske barrierer. Gifford argumenterer for at for å bekjempe disse hindringene og oppmuntre handling, må vi øke bevisstheten om dem og finne måter å overvinne dem på individ- og samfunnsnivå. Han foreslår også at små, enkle handlinger kan ha en stor innvirkning på miljøet og oppfordrer til kollektiv handling for å adressere de store utfordringene vi står overfor.
De syv psykologiske hindringene som Robert Gifford beskriver i artikkelen er:
1. Ignoranse - Mangel på kunnskap eller bevissthet om miljøproblemer og konsekvensene av ens handlinger.
2. Egoisme - Fokus på egeninteresser og kortsiktig gevinst, uten å ta hensyn til langsiktige konsekvenser for samfunnet og miljøet.
3. Negativt verdenssyn - Troen på at individuelle handlinger ikke har noen reell effekt på store problemer som klimaendringer.
4. Avmakt - Følelsen av at ens handlinger ikke vil ha noen betydning eller at man ikke har kontroll over situasjonen.
5. Frykt - Redsel for konsekvensene av å handle for å løse miljøproblemer, for eksempel økonomiske tap eller sosial fordømmelse.
6. Vanetenkning - Motstand mot endring og tilpasning til nye måter å leve på, selv om det er nødvendig for å redusere miljøpåvirkningen.
7. Økonomiske barrierer - Oppfatningen av at det er dyrt eller vanskelig å ta miljøvennlige valg, og at det dermed ikke er verdt innsatsen.
Disse hindringene kan føre til passivitet og manglende handling når det gjelder å takle klimaendringer og andre miljøutfordringer. Gifford oppfordrer til bevisstgjøring og handling for å overvinne disse hindringene og drive positiv forandring.
Våre myndigheter opplyser befolkningen svært lite. De bidrar ikke til at det skal være lett å leve miljøvennlig. Politikerne lar i stor grad markedskreftene styre.
Jeg tror vi rett og slett har for dårlige ledere. Og det er vi som velger våre ledere, men når folk er passive, har for lite kunnskap osv. så vil jo dette være en evig ond sirkel. For da fortsetter folk å stemme på partiene som gjør for lite for klima og miljø. Helt til alvoret rammer en selv.
Folk mobiliserer og engasjerer seg når det er noe som påvirker dem selv. Som vindturbiner i turområdet og naturen som de er så glad i går tapt.
Det er bare det at klimakrisen og naturkrisen krever at vi handler nå, og ikke når vi står med vann opp til knærne.
Vi må velge kloke ledere - NÅ! For vi innretter oss etter ting når vi må. Tenk bare på røykeloven eller hva vi var villig til å gjøre under pandemien.
Kommentarer
Legg inn en kommentar