Anti-natur nasjonen

Hva er det som holder på å skje med nordmenns holdninger til natur og dyreliv? Det forbauser meg stadig. Rovdyrdebatten har selvsagt pågått lenge. Jeg engasjerte meg tidlig i saken, men jeg hadde aldri trodd at verden IKKE skulle gå fremover når det gjaldt bevaring av truede dyrearter og hvordan vi behandler naturen. Tvert i mot trodde jeg at vern ville trumfe utryddelse og ødeleggelse -til slutt. Men man kan bare ta en liten titt inn på noen rovdyrdebatt sider og man vil fort finne ut at mange fremdeles ser på rovdyr som monstre, særlig da ulven. Det er fremdeles en laaaaaaang vei å gå.
Man tror på myter isteden for fakta. Hatet er sterkt. Folk snakker om å luke vekk møkka - altså dyrearter som ikke passer dem å ha der.
Ulven eller andre rovdyr for den slags skyld er det ikke BRUK for. Det null forståelse eller kunnskap om økosystem og sammenhengen i naturen.
For hver plante, hvert insekt og dyr har selvsagt sin plass i et stort komplekst system som gjør at naturen fungerer som den gjør. Noen av de er vi totalt avhengig av for å selv overleve. Bienes død vil også bli vår død.

Vi dør ikke om ulven nok en gang utryddes i Norge, men det handler om å se sammenhenger og en helhet. Det handler også om etikk. Må alle dyrearter ha en nytteverdi for oss mennesker for å få leve?
Jeg tror det er uhyre viktig at vi ivaretar komplette økosystemer og forsøke se at alt i naturen har rett til å leve.
Dette handler ikke bare om rovdyr, men det gjelder alle dyrearter. Jeg vil våge å påstå at mange nordmenn har hårreisende holdninger til naturen. La oss ta eksemplet med Stokkender. Miljødirektoratet har sagt ja til å sette ut 8000 tamme Stokkender slik at rikinger kan more seg litt ved å skyte de. Det viser at selv Miljødirektoratet har null respekt for dyreliv. Jakt har plutselig blitt fornøyelse og et helt annet motiv enn av å høste av naturens overskudd.
Videre kan disse tamme endene påvirke de ville Stokkendene negativt, men det er visst heller ikke så nøye. Hva skal naturen med fiender, når vi har selve Miljødirektoratet på saken, sier jeg...

En annen sak som nettopp har vært i nyhetene er saken om det hogges i skogen midt i hekkesesongen. Ikke bare bryter man loven uten at noen løftet en finger, men det vitner nok en gang om en total respektløshet mot naturen.
Skogsmaskinene jevner trærne med jorden og tar med seg reder med egg og fugleunger.
Hver tredje fugleart i Norge er truet og vi behandler de sånn. Det er trist og det er skammelig. Profitt trumfer natur og dyreliv - nok en gang. Hva gjør det om noen hundre tusen fugleunger ryker med, bare rike skogeiere får penga sine? Fyttikatta som det stinker av råtne sjeler totalt blottet for respekt for natur og dyreliv. Mangfoldet i naturen vår synker mens lommeboka til visse mennesker øker.
Men er det noe denne verden har nok av så er det egoister. Dessverre.
Å se de stygge maskinene i vårskogen gjør vondt langt inn i hjerterota mi. Jeg kan ikke forstå et de får lov til å holde på sånn, men sånn er det når regelverket kan tolkes i det vide og det brede.
Det er til å bli dårlig av.

I disse dager har jeg også registrert at samene holder på med slags kampanje mot Kongeørna våres på sosiale medier. Ørna spiser visstnok enorme mengder rein. Samene forlanger at ørnene skal ned på truet nivå igjen. Snakk om urbefolkning som lever i pakt med naturen. Nei, det er vel profitten som er den høyeste verdien også her.

Også må jeg ikke glemme å nevne våre folkevalgte - Politikerne. Folk som burde være fylt med idealisme og visjoner for vår fremtid på jorda. Mennesker som burde tenke langsiktig for fremtidige genrasjoner. Dessverre er det ikke bare penger som styrer noen av disse folka, men også meningsmålinger og stemmesanking.
For hva gjør disse politikerne? Jo, de åpner opp for vannscooter kjøring som truer sjøfuglene våre. Dette gjør de til tross for at de vet effekten på ulike forstyrrelser har på fuglelivet og de tillater kjøring med vannscooter i områder der fuglene er mest sårbare, hvor familieliv og ungepass utfolder seg hver sommer. Nå skal fuglenes fristed bli tilgjengelig for vannscooterlek. Fritidsysler og lek for mennesket trumfer dyreliv.

I tillegg har jo regjeringen også gått inn for kommersielt salg av reptiler i Norge. Hva de får til denne regjeringen altså. Viktige saker blir virkelig satt på dagsorden. Nå kan man jo bare å begynne å bekymre seg for hvor de gratis kattungene kommer til å ta veien. Slanger må jo ha mat de også.

I tillegg får jo pelsdyrbransjen fortsette som før. Og for å ikke snakke om det jeg startet med i dette innlegget, behandlingen av våre truede rovdyr. Her går Vedum i fremste rekke å fremmer mistllitsforslag til en minister som faktisk følger lover og regler. Etter Vedum og SP følger AP og FRP på med en svært rovdyrfientlig politikk.
Nye tall viser at bjørnebestanden vår er synkenden. Bestanden er klassifisert som sterkt truet. Likevel har vi denne våren sett at myndighetene tillater utbredt felling.
Husdyr trumfer rovdyr i naturen.

Er Norge på vei til å bli en "anti-natur"nasjon? Naturen taper gang på gang. Likevel fremstiller mennesker det som om det mennesker som taper mot naturen. Det er deler av bygdenorge som fremstiller det som om ulven ødelegger livsgrunnlaget deres. Dette til tross for at ulven er det rovdyret som tar minst sau. At de selv sender 1,5 millioner sau til slakteriet hvert år nevner de ikke. Vi har for lite plass til ulven sier de.
Våre myndigheter har jo i all sin visdom bestemt at vi skal ha hele 3 ulvefamiler som skal få være i vår fauna. Dette er jo selvsagt svært lite. Til sammenligning har de baltiske landene 1000 ulv, i USA har stater som Minnesota 2200 ulv og Wisconsin 800 ulv. Dette er stater som er langt mindre enn Norge.
Likevel er hatet mot ulven enormt sterkt i Norge.
Og da må man spørre seg; hva slags holdninger har nordmenn utviklet til natur og dyreliv?
Tåler vi ikke naturen lenger? Ser vi ikke lenger verdien av ville dyr i vår fauna?
Det blir kanskje slik når myndighetene har klart å definere all utmark som landbruksområdet... Husdyr, jakt og fiske er prioritert.
Da får vi en holdning som sier at naturen er VÅR og den skal brukes og utnyttes.

I disse dager hadde vi hatt bruk for kloke mennesker som Arne Næss. Han la vekt på naturens egenverdi. Mer av Arne Næss sin dypøkologi er det hva Norge og verden hadde trengt akkurat nå...






ECO FREMFOR EGO!





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur