Lufta er for alle

Vi nordmenn liker å tenke at vi bor i et vakkert land med rikt dyreliv. Vi liker tanken på å leve i pakt med naturen. Vi lever i et vakkert land, men vi lever vel langt fra i pakt med naturen lenger...?
Når det gjelder dyreholdet vårt, særlig det industrielle dyreholdet, så er det ikke alle dyr som får se sola eller kjenne frisk luft.
Dyrene som blir til varer i matindustrien blir gjerne vurdert annerledes enn dyrene vi har i våre familier.
Men er de egentlig så annerledes? Har ikke griser og kuer like stor evne til føle smerte, frykt, glede og samhørighet, som de dyrene vi har et nærmere forhold til? 
Griser er jo svært intelligente dyr. De kan lære seg symbol-språk, har svært god langtidshukommelse, lærer av og samarbeider med andre flokkemedlemmer og kan bruke redskaper. Griser er svært sosiale dyr, som viser mange av de samme sosiale gledene som hunder - f.eks. lek og fysisk nærhet med hverandre. 
Det er trist å tenke på at de fleste griser aldri kommer ut i sola og nyte frisk luft, før den er på vei i en slakteribil på vei til slakteriet.



Det har vært mye snakk om høner i det siste, siden det ble kjent at verpehøns blir brukt som bindemiddel i betong eller kastes. Vi kaster altså kjøtt som kunne ha blitt mat.
Verpehønsene blir brukt som eggefabrikker til de slutter og produsere og blir deretter kastet rett på dynga. 1,6 millioner høner lever hele sitt liv i bur. Her har de så liten plass at de aldri får strekke ut vingene.
Det er på høy tid at vi revurderer hvordan vi behandler dyr og hvordan dyr i det industrielle landbruket skal ha det.
Vi nedvurerer ofte dyrene. Høner skaper f.eks vennskapsbånd innenfor flokken og har et velutviklet kommunikasjonssystem av både lyder og andre signaler. Sosiale aktiviteter som felles støv og solbading bidrar til å styrke båndene mellom fuglene i flokk.
Disse hønene holder vi altså inne hele livet i trange bur.
Jeg kjøper aldri egg fra burhøns, men kun økologiske egg. Denne industrien kan jeg ikke støtte.
det er på høy tid å forby slikt dyrehold.

https://www.stoppdyremishandling.no/bur

Følg linken og skriv under for hønene våre :)

Vi snakker stadig om det grønne skifte, men hvis vi virkelig skal ha et grønt skifte så må vi også se på det industrielle dyreholdet. Et annet ideal må vokse frem. Et ideal der hensyn til dyr og natur er rådende.
Kjøttproduksjonen er en industri som rammer flest dyr, og er det største dyrevernsproblemet i vår tid. Kjøttproduksjonen er også et miljø og klimaproblem.
Jeg blir glad av å se så mange alternativ til kjøtt i butikkhyllene om dagen. Det viser oss at en ny tid er i fremmarsj. Kanskje det grønne skiftet er på vei på mange måter? Jeg håper det.

Jeg digger kjendiser som går foran som et godt eksempel. Det helt topp at Stordalen vil ha mer høne :-D
Han er med på en storstilt kampanje for å redde høna. Eller rettere sagt han tar et i et tak for bærekraftig mat.
Ellers synes jeg vi trenger en enda mer gravende journalistikk om kjøttindustrien.
Dyrenes egenverdi må løftes opp og fram og i hvert fall ut i sola. Lufta og sola er tross alt for alle. Det burde ikke bare være en menneskerett, men også en rett for dyra.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Når vei trumfer natur

Jakt og hogst i vårskogen