Forebyggende tiltak

Jeg er så forbanna på rovdyrpolitikken og den debatten som foregår, at jeg kunne sikkert ha skrevet et blogginnlegg hver dag. Men jeg har fulltidsjobb, to barn, mann og yoga som jeg må også prioritere. ;)

Likevel, litt edder og galle, kan jeg alltids få tid til å skvise ut av meg....

Enda en Bjørn er skutt. Denne gang i Bardu. Sauene står ennå trygt inn på bås og skal sikkert være der en tid til.
Men dette uttaket (les: drapet) er hva de kaller forebyggende tiltak.

Hvor er respekten for dyrelivet? Jeg tror den må være ikke-eksisterende i dette landet her...
Denne bjørnen hadde altså klart seg gjennom en kald og lang vinter langt nord i landet vårt. Den hadde ikke gjort annet galt enn å våkne fra vinterdvalen og fordi den KAN utgjøre en trussel mot sau, må den bøte med livet.
Sau som vi nordmenn VELGER å slippe ubevoktet ut i naturen. Det et et VALG vi tar. I nesten alle andre land i verden gjeter man dyrene sine eller har de på innmark.
Over 2 millioner sau har vi i dette landet her. Mange tusen av de dør av helt andre årsaker enn rovdyrangrep.

Ca. 125 bjørner har vi i dette landet. To av de døde på vårsnøen nå nettopp. Forebyggende tiltak kaller de det.
Hva med å gjøre noen forebyggende tiltak for de truede dyreartene vi har i dette landet her...
DET ER VEL SNART PÅ TIDE!?!

Det er visst også gitt fellingstillatelse på en ulv i Folldal. Kvitefjell beitelag har søkt og fått tillatelsen innvilget. Det er virkelig en rovdyrpolitikk på ville veier. Denne ulven er sannsynligvis en streifulv og milevis unna når sauene slippes ut.
Forebyggende tiltak...

Det første og mest effektive tiltaket den andre veien er å la være å stemme på miljøfientlige partier! SP, AP, KRF og FRP utmerker seg som særdeles rovdyrfientlige.
Vedum må for all del ikke få for mye makt. Jeg håper meningsmålingene ikke er representativ for det virkelig valget. Da har naturen tapt. Nok en gang.

Venstre, MGD og SV er de beste når det gjelder miljø og dyrevern. For meg er disse sakene så viktige at det må bli en av disse tre jeg stemmer på ved neste valg.

Et annet "forebyggende tiltak" mot naturfientlige politikere og andre motstandere er å støtte Miljøminister Helgesen som har vist seg som noe som så sjeldent som en politiker med ryggrad. Jeg stoler ikke 100% på Helgesen, men jeg tenker på hvor ville vi ha vært uten Helgesen?
Trolig hadde nesten hele ulvebestanden vår vært skutt sønder og sammen.
Heldigvis støttet ikke AP det tåpelige mistillitsforslaget fra SP. Ser ut som om AP faktisk hadde et snev av fornuft igjen. Thank God.

Et tredje tiltak er å sette mer og mer fokus på denne saken. Det er snakk om truede dyrearter. Våre truede dyrearter. Folk synes det er forferdelig at dyr utryddes i andre land, men få engasjerer seg for våre. Saken er også så betent at mange velger å forholde seg nøytrale. Rovdyrmotstanderne er ikke så mange, men de skriker høyt. Så høyt at de vinner. Dette har ført oss nærmest tilbake til en 1800-politikk. Avgjørelser tas ikke på grunnlag av fagkunnskap og forskning, men på grunnlag av klaging, frykt og en uvilje til å endre seg.
For det er ikke en gang snakk om at det er sauebøndene og folk på bygda som også må være villig til å endre seg og virksomheten sin. Nei, det de gjør er å klage og syte og alt som går galt på bygda skyldes ulven eller andre rovdyr. Gjengroing av landskapet og nedlegging av gårdsbruk skyldes industraliseringen av landbruket og ikke ulven!
Mange politikere klarer ikke å tenke så mye som en ny tanke på dette området. Ikke klarer man å se til andre land heller.
Men hvis flere og flere mennesker engasjerer seg, tror jeg det vil det etterhvert skje noe. Politikerene vil få med seg at det er stemmer å vinne på den "andre siden". Folk vil tørre å mene noe om saken og ikke bli sett på som et "utskudd" fordi du faktisk bryr deg om truede dyrearter i vår egen fauna.

Norge må våkne opp. Hvorfor skal andre land ta vare på sine elefanter, tigre, løver, gorillaer etc. når ikke vi som en rik nasjon gjør det? Hva er forskjellen? Argumentet: "la Russland ta vare på ulven" holder ikke. Hvem skal ta vare på jerven, bjørnen og gaupa?
Nei, de skal vi ha sier motstanderne. Vi skal bare ha svært lite av de.... Så få at de i alle år etter "rovdyrkrigen" har vært utrydningstruet. Det er ikke sånn det bør være.
Fortellingene om arters undergang i denne menneskets tidsalder er mange. Vi legger beslag på stadig større områder, på bekostning av dyrebestander verden over.
Det kan ikke fortsette. Vi MÅ være villig til å dele naturen med dyra og leve side om side med de.
Det er tross alt vi som har tatt dyrenes leveområder, ikke omvendt.
Man må finne LØSNINGER.

Vår tid lider under en klikke og liker kultur i medieverden. Jeg klikker aldri på "se og hør-nytt", men passer på å klikke på seriøse saker. Husk at journalistene skriver om det som det klikkes mest på. Dessverre. Derfor er det viktig å både klikke og like viktige saker, som miljøvern.

Et annet "forebyggende tiltak" er å støtte miljøvern organisasjoner slik at de kan dra politikere som bryter naturmangfoldloven inn for retten.
Det er kanskje på høy tid. Kanskje først da vil visse politikere skjønne alvoret i det de bedriver med.
I mens får vi holde på med tiltak mot miljøkriminalitet - det vil si å hindre flere naturfientlige folk til å komme til makten og heie fram de som verner om naturen og miljøet vårt.
Vi kan kalle det forebyggende tiltak ;)










Kommentarer

  1. Bra skrevet!
    Man blir meget frustrert over dagens rovdyrpolitikk og miljøpolitikk generelt.
    Ikke bare i Norge, men i verden generelt.
    Det har blitt utviklet en egoisme blant menneske, som overgår ALT annet.
    En farlig utvikling.




    SvarSlett
  2. Brta skrevet. Her i labndet eksisterer kun gevœrforvaltning og det sitter individer i diverse utvalg som driver med dobbel kommunikasjon .
    Når skal saueeuiere kreves at de tar vare på egne dyr .
    Dete r underlig at i land vi kaller nœrmest uland, der klarer de utmerket godt å ta i bruk tiltak for å beskytte dyr , men her skal altså sauene slippes ut i en natur de ikke er istand til å klare . Jeg skjønner ikke at de har samvittighet til en slik holdning . Nå må det kreves at sauebønder beskytter egne dyr .

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Når vei trumfer natur

Jakt og hogst i vårskogen