Svartelistet

Jeg leser for tiden "den sjette utryddelsen" av Elizabeth Kolbert. Det er interessant, men skremmende lesning. Jeg blir også veldig trist når jeg leser om hvordan vi mennesker som art har "herjet" her på jorda og stadig gjør det. Vi er ansvarlig for at tusenvis av arter har dødd ut og at arter nå dør ut i et forrykende tempo.



Et av jordas største problem er at det er så mange av oss. Hadde noen annen art spredd seg utover jordkloden og forvoldt så mye skade, så hadde vi definitivt svartelistet denne arten. 
Jorden har faktisk et dødlig problem - og det er oss! Mennesket... 
Den moderne verden opplever nå den "den sjette masseutryddelsen". Risikoen for å dø ut som art nå er opp til 100 ganger større enn det ville ha vært uten menneskets innflytelse. 
Det er altså snakk om et massivt tap av arter. Den sjette masseutryddelsen har begynt og for første gang skyldes  en masseutryddelse en art på jorda - mennesket. På kort tid, har mennesket skapt en ødeleggelse som matcher et stort meteor nedslag. 
Tap av leveområder, rovdrift, forurensing og overbefolkning er de mest ødeleggende faktorene. Vi er nå 7 milliarder mennesker.
Populasjonene av Homo sapiens stiger stadig. 
Det er forferdelig. Ikke bare for alt livet på jorda, men også oss selv. Mennesket vil også trues av - mennesket.
Dette er desidert vårt største problem, men det er forbløffende hvor lite som blir gjort.
Hensynet til mennesket går foran alt her på jorden. Vi vet at vi ødelegger naturen her på jorda, men det aksepteres fordi det gavner mennesket. I hvert fall på kort sikt.
Det at vi behandler moder jord på denne måten, kommer nok før eller siden til å slå hardt tilbake på oss selv.

Som en rik nasjon setter hver innbygger i Norge store økologiske fotavtrykk.
Også i vårt land har det vært en markant økning av antall innbyggere.
Dyrearter lider også her av presset fra stadig flere mennesker som trenger stadig mer plass. Dyrene kommer stadig ofter i kontakt men mennesker rett og slett fordi uberørte områder blir mindre og mindre.
Noen av disse dyrene, som f. eks. jerv, gaupe, ulv og bjørn, anses som brysomme og farlige og må ofte bøte med livet. Det dyret som desidert er i størst "konflikt" med mennesket i Norge er ulven.

Mange argumenterer med at vi ikke har plass til ulven. Det er ikke villmark igjen til ulven. Men det at vi stadig tar mer av dyrenes leveområder kan da ikke være noe argument for å utrydde dyrearter. Rovdyrene tar også sau kommer derfor også i konflikt med bønder. Ulven er også dessverre i den uheldige situasjonen at den har elg på menyen, og dermed kommer den i stor konflikt med både jegere og grunneiere. Mennesker i Norge er ikke villig til å dele elgen med ulven.
Dette blir for meg et "sykdomstegn" på hvordan vi mennesker i dag ser på naturen.
Det at ikke ulven skal få ta sitt naturlige byttedyr en gang vitner om menneskets egoistiske tankegang og den har ført oss dit vi står i dag. 30 000 - 40 000 elg skytes årlig i Norge. En ulveflokk tar  ca 120 elg i året. You do the math. Er det rimelig at nordmenn skal holde på skyhøye jaktkvoter og "nekte" ulven å spise sitt naturlige byttedyr? På 1950 - tallet ble det skutt 5000 elg i året. Vi har altså en rekordstor elgbestand. Vi har så mye elg i skogen at den er en trussel for det biologiske mangfoldet. Den beiter ned løvtrær og furu. Likevel hører vi hylekoret: "Ulven tar elgen VÅR".



Det er altså fare for en økologisk kollaps på jorda. Jeg føler meg som verdens største "partykiller" som skriver om dette, men hvorfor i all verden lukker vi bare øynene for dette? Hvorfor tar ikke verdens ledere tak i befolkningsveksten som utsetter jorda for tap av biologisk mangfold, klimaendringer og press på naturressursene?
Hva gjør politikerne i Norge for å dempe konflikten med rovdyra og menneskene?
Hva gjøres for å opplyse mennesker om økosystemet? Alt er påvirket; insekter, fugler, krypdyr og pattedyr. De er uhyre viktige deler av sitt økosystem, som er igjen er en viktig del av det det store økosystemet som vi alle er avhengig av for å overleve. 

Hvordan kan Norge i en moderne og opplyst tid, behandle dyr som er på rødlista som om de er på
svartelista?
Vi må finne måter hvor vi kan eksistere SAMMEN med dyra og ikke fortsette å fortrenge og utrydde de.
Kanskje må det mere biologi inn i skolen med fokus på miljøvern inn i skolen? Generasjoner etter oss må lære at vi ta vare på det biologiske mangfoldet.
Det må kunnskap og en holdningsendring til.
Kanskje det også er på tide å se til andre land og hvordan de klarer å leve med store rovdyr? Overalt i verden må de forholde seg til en langt farligere fauna enn den norske.
Tyskland har jobbet med å tilpasse seg ulvens tilbakekomst. Tyskland har 16 ganger flere innbyggere og er på omtrent samme størrelse. De har 46 ulveflokker! Disse må leve side om side med 82 millioner mennesker.
Norske myndigheter har etter min mening en jobb å gjøre. Det må jobbes intenst med en holdningsendring til ville dyr og det må arbeides med å formidle et realistisk bilde av ulven.

Det er for mye som henger igjen i 1800-talls tankegangen i Norge. Det er på tide å slutte og behandle dyr på rødlista som om de er svartelistet. Skjerpings Norge!







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur