Rovdyrdebatten når nye høyder

I dag kunne vi lese i Dagbladet at Høyre politiker Laila Davidsen fra Finmark mener at man bør skyte alle rovdyr i Norge. Hun mener at rovdyra ikke har noen nytteverdi og at vi først og fremst må tenke på næringsinteressene.
Det er mildt sagt sjokkerende at en Stortingspolitiker faktisk mener dette seriøst i året 2017.

http://www.dagbladet.no/nyheter/hoyre-politiker-mener-alle-rovdyr-bor-skytes---de-gir-ingen-verdiskaping/67027986

La oss ta en titt på historien. I 1845 ble den nye jaktloven innført, og et av målene med denne loven var at de store rovdyrartene skulle utryddes fra norsk natur. Bakgrunnen var at matviltet i Norge trengte å vernes. Menneskene hadde bedrevet jakt i storstilt skala, så mye at viltet var nesten borte. Viltet måtte vernes og i tillegg syntes man det var lurt å utrydde rovdyrene slik at det ble mer byttedyr for menneskene å jakte på.
I tillegg så ville det være en kjempe fordel for bøndene som hadde husdyr at rovdyrene forsvant.
Rovdyrene ble sett på som skadelige og unyttige. Slik startet "rovdyrkrigen" som førte til at nesten alle de store rovdyra våres ble utryddet.
I dag vet vi at dette selvsagt både var kunnskapsløst og moralsk forkastelig.
Saueholdet ble selvfølgelig snudd på hodet etter rovdyrkrigen. I det tradisjonelle husdyrholdet måtte dyrene gjetes på grunn av rovdyrene (slik hadde det vært i hundrevis av år), men nå kunne sauene slippes fri på beite.

Dette har i grunnene ført oss til dit vi er i dag. Det er trist å se at mange nordmenn fremdeles henger fast i denne "1845- tankegangen." Selvfølgelig er det vanskelig å omstille seg for sauebøndene og forholde seg til en natur der rovdyra nå er tilbake. Det innebærer at husdyr vil bli tatt av rovdyr, siden rovdyr naturlig nok ikke skiller på husdyr og andre byttedyr.
Men hvem er det som må ta ansvar for den situasjonen vi er kommet i? Er det rovdyra som må bøte med livet nok en gang for at husdyrene skal gå fritt eller er det vi mennesker som nå må forholde oss til at naturen er rovdyrenes hjem og finne nye løsninger?

Naturen trenger selvsagt rovdyr. I dag vet vi at det er et samspill i naturen. Rovdyr er øverst på næringskjeden og er en del av økosystemet.
Et godt eksempel er hva som skjedde med for eksempel rypebestanden etter "rovdyrkrigen". Først trodde man at  rovdyrutryddelsen virkelig hadde fungert for det bugnet av ryper. Men etter 1913 skjedde det noe, rypebestanden begynte å bli mindre og endte på bunnivå. Årsaken var at syke og svake ryper overlevde, siden rovdyrene nå ikke jaktet på de. Dette førte til at sykdom spredde seg og rypene døde i hopetall. Menneskene hadde altså fjernet en viktig "brikke" i naturen som påvirket naturen negativt.

Alt henger sammen med alt.  I moderne miljølover er det beskyttelsen av samspillet og balansen i naturen som er poenget. Hver enkelt art er beskyttet ikke bare av hensyn til arten i seg selv, men like mye på grunn av den betydningen den har for samspillet i naturen som helhet. Dette er kommet til uttrykk i naturmangfoldloven § 1 om at lovens formål er å ivareta naturen med dens biologiske mangfold og økologiske prosesser, slik at den gir grunnlag for menneskenes virksomhet, kultur, helse og trivsel. Viktigheten av det biologiske mangfoldet er også kommet til uttrykk ved at det er straffeskjerpende dersom en overtredelse har medført eller voldt fare for betydelig skade på naturmangfoldet. 

Og i dag har vi altså en Stortingspolitiker som står fram og ytrer at alle rovdyra bør skytes. Det gjør meg trist at en politiker verken har kunnskap eller respekt for naturen. Jeg blir flau over at det noen ganger virker som om vi ennå befinner oss i 1845. Jeg blir dypt bekymret over at så mange mennesker ikke bryr seg døyten om at verden står overfor en masseutryddelse av arter. Dyrearter forsvinner i et rasende tempo over hele verden. Og her står det en politiker og forslår at vi på nytt skal gjøre et forsøk på å utrydde rovdyra i Norge!!! Man må virkelig spørre seg...  Hvilken nytteverdi har vi av å ha en politiker som henne?!? 
Det er ikke annet en kunnskapsløst, historieløst og rett og slett skammelig! I tillegg til dette har vi nok en naturnazist i fremmarsj, nemlig SP-leder Vedum.
Og med tanke på at Trump er President i USA og alt det rare han driver med, så får jeg følelsen av vi i disse dager beveger oss bakover istedenfor fremover her i verden. Mot dumhet kjemper selv gudene forgjeves...
Men man må jo bare tro at fornuft, respekt og kunnskap, vinner over "business as usual" til slutt.
Jeg har ikke mistet all tiltro til politikerne på Løvebakken - ennå.





Kommentarer

  1. Jeg vil dele med dere alle her om hvordan jeg får lånet mitt fra Herr Benjamin som hjalp meg med et lån på 400 000,00 euro for å forbedre virksomheten min. Det var lett og raskt når jeg søkte om lånet når ting ble grovt med virksomheten min. Benjamin gir meg lån uten forsinkelse. her er Mr Benjamin e-post / whatsapp-kontakt: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur