Syng ut

Det var mange som reagerte på Miljødirektoratets forslag på å åpne opp for jakt på måltrost og svarttrost i fjor. Jakt på sangfugler?!? Nei og atter nei. Sangfuglene skal fortsatt få synge i våre skoger etter at befolkningen sang ut.
Takk og lov.

Men nå er det jakt på andre dyrearter som sjokkerer meg. Jakt jeg faktisk ikke visste noe om og at det var tillatt.
Jeg har derfor lyst til å dele noen kalde fakta med dere der ute om hva som er tillatt å jakte på.
Jeg synes det vitner om et kaldt og hensynsløst syn på dyr og natur, når vi åpner opp jakt på dyr for moro skyld.
Men samtidig må jeg si at ingenting sjokkerer meg lenger når det gjelder nordmenn og Norge, dobbeltmoralens høyborg.

Ekorn. Kan jaktes på fra 1. november til 15. mars.
Hvorfor i herrens navn skal det jaktes på ekorn? Hvem spiser ekorn her i landet? Er det spennende å plaffe ned Nøtteliten? En spennende sportslig aktivitet?
Tvi, sier jeg. At noen skal fly rundt skauen og skyte ekorn provoserer meg. Går det ikke med nok ekorn i trafikken? Landet flommer vel ikke over av ekorn? Ekorn er mat for andre arter, blant annet hønsehauk, som er på rødlista.

Rødrev. Kan jaktes på fra 15. juli til 15. april. Her reagerer jeg på når det er lov å jakte rev. Valpene kan ikke være stor 15. juli. Klarer de seg egentlig selv fra da? Ellers har vi vel alle hørt hvordan reven jaktes på av enkelte. Lokker de til husene ved å legge ut slakteavfall og plaffer de ned fra soveromsvinduet. Jakt, sa du? Rødreven spiser forøvrig ekorn og når det blir lite rødrev i et område vil det nødvendigvis bli mye ekorn.
Men nå skal selvsagt ikke naturen regulere seg selv lenger. Det skal selvsagt jegerne gjøre. Full kontroll og makt til jegerene. Dette går nok bra...
Ulven godtar ikke andre hundedyr i sitt territorier og kan derfor være med å holde bestanden av såkalte mellomstore rovdyr som reven nede. Just saying.

Bever. Kan jaktes på fra fra 1. oktober til 1. mai. De føder ungene sine i tidsrommet april - juni, det vil si at beveren kan jaktes på etter at den har fått unger. Forkastelig!!!
Beveren var nærmest utryddet fra Norge, men så ble den fredet. I mange land er beveren totalfredet, men det er den ikke i Norge lenger.
I Norge har vi jo som kjent jegere som er livredde at en dyreart skal komme opp i et større antall enn det de kan telle på sine fingre. Det vil jo ødelegge hele naturen det... Så her skal det skytes bevere, ja.
Hvorfor må man jakte på dette fredelige dyret?
Beveren er en viktig art i områdene den lever. Få dyr har så stor innvirkning på landskapet omkring seg. Beveren bygger hytter og demninger og graver ut ganger og huler i jorda, og danner slepestier og kanaler. Den skaper også lysninger i skogen når den feller store trær.
Dette gjør at mange ser på beveren som skadedyr, men samtidig skaper den ettertraktede leveområder for mange fugler, fisk og amfibier. Alt henger jo sammen...

Ellers er det lov å jakte på dyr som røyskatt, grevling og mår... Det som er et paradoks her er jo at argumentet for å skyte disse artene er at nå må menneskene spille rollen som de stor rovdyrene gjorde. Nå har vi lite store rovdyr i naturen som spiser annet småvilt. Og rovdyrene skal vi som kjent fortsette å skyte, selv om alle er på rødlista.
I år blir det "lite" gaupejakt, men det er i grunnen ikke noe gledelig nyhet, for årsaken er at de skjøt gaupebestanden nesten sønder og sammen i fjor. Nå er vi under bestandsmålet.
Ellers så skal jo rovdyrbestandene holdes nede på et utrydningstruet nivå her i Norge. De må for all del ikke få være med å gjøre sin oppgave i økosystemet. At dette kan gi betydelige ringvirkninger nedover i næringsnettene, det ser vi bort i fra. Vi har jo jegerne våre til å ordne opp.



All kontroll over naturen til jegerne. Det er de som nå skal ta over rollen til rovdyra. En rolle de selv synes de gjør utmerket. De får jo tross alt ha det veldig gøy der ute i naturen. Naturen er selvfølgelig til for at slike "naturfolk" skal få bruke og utnytte naturen. "Byfolk" skal ikke bry seg og slett ikke stille spørsmålstegn ved noe overhodet.
Jeg har forresten aldri fått et ordentlig svar fra en jeger om hvordan de skal fylle rollen som rovdyra har i forhold til evolusjonsprossessen. De jakter tross alt ikke som et rovdyr?
Det var riktignok en som hevdet at de kunne se hvilke dyr som hadde dårlige gener, men den går selv ikke ei "småbyjente" som meg på...
Jegere og rovdyr jakter ikke på samme måte. Punktum. Nettopp derfor kan ikke mennesket fylle rollen til rovdyra i naturen fullt og helt.

Jakt skal være høsting av naturens overskudd, mener jeg. Høstingen må forgå etter at også rovdyrene har fått sitt.
Når vi ser at det forgår jakt på arter som nøtteskrike, skjære og ekorn, så fremstår jakt som en sport.
Rikinger har til og med fått tillatelse for frislipp av tusenvis av stokkender for jaktformål.
Dette er etisk forkastelig mener jeg.
Jakt bør være motivert av matauk, ikke sport.

Jeg mener det trengs en holdningsendring blant det norsk folk på hvordan man ser på naturen. Respekten for natur og dyreliv synes å bli dårligere og dårligere. Det er "Herredømsholdningen" som råder og det er i grunnen veldig gammeldags. Det var den holdningen som førte til at rovdyrene våre ble nærmest utryddet i utgangspunktet. Nå er vi der igjen.
Det viser den nylige ulvejakta tydelig. For hva var motivet her? Jo, nettopp at jegerne skal ha all elgen selv. De skal ha råderett over alt i naturen og kontrollere den selv.
Nå går det valper igjen alene i Julussa og Osdalen reviret etter at familene er skutt i stykker. Valper som kanskje ikke klarer å overleve på egenhånd. Er dette dyrevelferd? Er det slik Norge forvalter sine FREDEDE dyr for å tilfredstille en liten gruppe av befolkningen?
Jeg må også nevne hvordan vi behandler jerv og bjørn i dette landet her. Vi utfører hiuttak på jerv, der mor og ungene blir dratt ut av hiet og kverket. Bjørnen som har sovet seg gjennom en lang og hard vinter drepes før den har rukket og våkne fra vinterdvalen. Forebyggende tiltak kaller de det. Etisk forkastelig kaller jeg det.
Dette har gått for langt synes jeg. Alt for langt.



Det virker som en marginal gruppe av befolkningen har balletak på forvaltningen. Vi må snart fatte og forstå at det er alvorlig når  de ville pattedyrene på jorden bare utgjør knappe 2 prosent av den totale biomassen på jorden. Til sammenligning utgjør menneskenes husdyr ca 67 prosent.
Men de ville dyra skal skytes, ja. De blir jo sett på som skadedyr så fort de kommer opp i et visst antall. Og vi forvalter de ut i fra et utrolig egositisk syn. Dyr som spiser ryper for eksempel, må holdes nede fordi det er jo gøy å jakte ryper for mennesket... De blir en direkte konkurrent for jegerne. Det samme skjer jo som kjent med ulven.

Vi sang ut når det gjaldt sangfuglene våre. Det ble ingen jakt. Nå må vi synge ut for de andre artene i vår natur også.

Syng ut for ekornet, grevlingen og beveren. Og ikke minst for bjørnen, jerven, gaupa og ulven.
De er en del av vår FELLES naturarv.









Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur