Rovdyrpolitikk

Igjen har jeg tenkt å ytre noen ord om den elendige rovdyrforvaltningen her til lands.
Rovviltsforskriften er nå endret. Det vil nå si at det blir lettere å jakte på ulv. Det er ikke lenger bare skadepotensiale som vil være avgjørende faktor for om det skal gis fellingstillatelse, men også folks redsel og næringsinteresser kan også nå legges til grunn for å jakte ulv. 
Tenke seg til - en grunneier som taper penger på at ulven spiser elgen som tilfeldigvis befinner seg i skogen hans kan nå få ulven skutt. Ulven som er en utrydningstruet dyreart i Norge. Skal penger veie mer enn en utrydningstruet dyreart?
Hva slags signaler er det våre myndighetene her gir til folket? 
Nordmenns holdninger til naturen er allerede skremmende dårlig. Men det er kanskje ikke så rart når vi har folkevalgte som tydeligvis selv har hårreisende holdninger til vår felles natur. Det er jo tydeligvis pengene som rår. Det hogges i skogen midt i hekkesesongen. Fugleunger dør, dyreliv blir forstyrret, men det er MONEY, MONEY, MONEY! Ulv spiser elg. MONEY! MONEY, MONEY! 
Hva i himmelens navn er det myndighetene holder på med? 
Det er et skritt fram og to tilbake - hele tiden!!



Nå har jo også Helgesen åpnet opp plotthunder i forbindelse med skadefelling av ulv. Dette er en svært kontroversiell jaktform som er ulovlig i flere land. Heia Norge, sier jeg. Det er rett å slett skandaløst av regjeringen. For noen ynkelige, tafatte og uetiske politikere vi faktisk har. 
Jeg blir mer og mer sjokkert over hva de tillater seg å gjøre. Denne typen jakt er rett og slett dyreetisk uforsvarlig. Det er en grunn til at den har vært forbudt og fremdeles er forbudt i mange land.
Er dette virkelig veien å gå når det gjelder rovdyrkonflikten? Det er altså helt greit å påføre dyr lidelse, bare man får has på ulven. Ulven vil også få en fæl død i forbindelse med denne jakten, men vi vet jo at ulven driter Norge i. Men hva med annet dyreliv? Vi er midt i yngletiden for alle dyr. Det er en grunn til at det er båndtvang, men nå er det altså greit å slippe disse jakthundene løs i naturen. Disse hunden kan jage ulven i opptil 15 timer. Igjen ser vi at dyrevelferdsloven blir brutt og det skal liksom være helt greit? 
Det er langt fra greit.

Ulv og sau. Hvorfor kommer vi aldri lenger i denne konflikten? Jo, fordi det ikke tenkes nye tanker. Man går den samme stien om og om igjen. Man går i ring og kommer ikke videre. 
Millioner av sau slippes ut. Tusenvis av sau dør. Ikke bare av rovdyr, selvsagt, men man vil jo helst ikke snakke om de andre årsakene. Det er visst helt greit at sauen dyr i trafikken. Det er greit at sauen blir syk og ikke får hjelp. Det er greit at sauen detter ned en bergskrent og skader seg og til slutt dør. Alt dette er tydeligvis helt greit. 
Bare det ikke er rovdyr. 
Når det er rovdyr inne i bildet får vi se blodige bilder av sauen i media. Det kommer sjeldent fram at disse bildene er tatt etter SNO har vært der og skjært opp disse dyrene for å lete etter bittskader for bevise at det er ulv. Det ser blodig og forferdelig ut. Skam dere media som er med å bidra til enda mere hat mot en dyreart. 
Og skam dere politikere som aldri kommer lenger i denne problemstillingen. Det er selvsagt ikke greit at forsvarsløse husdyr blir tatt av rovdyr. Det er forferdelig. Men det er da ikke rovdyrenes sin skyld? Det er vi mennesker som slipper våre husdyr ut i deres hjem!! Disse dyra skiller da ikke på husdyr og byttedyr? Men nå får jo knapt ulven lov til å ta sitt naturlige byttedyr heller da i Norge. Nordmenn skal jo ha all elgen selv.

Politikerne må finne løsninger. Det er derfor de har rollen de har. Vi SKAL selvsagt ha rovdyr i Norge. Vi er da et opplyst folkeslag (?!?) som befinner oss i 2017 og ikke i 1817... 
Vi ser jo at løsningen ikke er å fortsette i samme spor. 
Jeg sier ikke at det er lett. Jeg har ikke svarene, men vi MÅ komme oss videre. 
For det første er kunnskapen og holdningene til dyreliv svært dårlige. Jeg savner at biologer og forskere kommer mer på banen og taler naturens og dyrenes sak.
Også savner jeg politikere som tar modige valg. 
Ja da, ulven skaper konflikter også i andre land, men Norge skiller seg ekstremt ut når det gjelder hatet mot ulven. I Albania og Balkan er ikke alle glade i ulv, men ulv er en del av livet. Få stiller spørsmålstegn ved om ulven har livets rett. 
Politikerne i Norge har mislyktes totalt når det gjelder å opplyse folket om ulven som individ, sosiale vesen, eller som økologisk nøkkelart. Dette til tross for at internasjonale retningslinjer for bevaring av rovdyr nevner denne typen offentligehetsarbeid som helt avgjørende for å øke aksepten for ulven og de andre rovdyra. 
Tyskland har 82 millioner mennesker og 46 ulveflokker. Tyskland er omtrent på samme størrelse som Norge. 
I Tyskland har de ingen øvrig grense på hvor mange ulver som skal få leve der. I Tyskland har de nok vært flinkere å opplyse folket sitt. Her i Norge lever faktisk folk i den villfarelsen om at vi ikke har plass til ulven... I Norge tror faktisk folk at ulven er en lystmorder og et monster. Her tror faktisk folk at vi ikke trenger rovdyr i naturen. 
Så hva skal man si? Vi har en vei å gå... 
SKJERP DERE POLITIKERE! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur