Den veien høna sparker?

Jeg har selvfølgelig vært klar over at det er mange ting å sette fingeren på når det gjelder det industrielle dyreholdet, men jeg var faktisk ikke klar over at de nyfødte bukkekillingene blir slått i hjel rett etter fødsel. At verpehøns blir behandlet som eggefabrikker visste jeg, men jeg visste ikke at de ble gasset i hjel for så bli brukt som bindemiddel i betong....

Huff, det føles veldig galt det hele. Var det vi holder på med? I andre land er det matmangel, mens vi her kaster gulrøtter som ser rare ut og ikke har den rette formen og levende liv blir behandlet som avfall. Det vrenges i meg når jeg tenker på det.

Hvordan i all verden har det blitt slik at vi ikke kan spise høne, men masseproduserer kylling som skal både vokse raskt og selges billig. Og kjekjøttet kastes. Det er nok flere faktorer som spiller inn her. Det er visstnok ikke interesse fra butikkene sin side å ta inn høne og killingkjøttet. Så her har butikk kjedene stor makt. Så selv om forbrukerne faktisk etterspør produktet, så er det knapt mulig å oppspore i butikkene. Butikkene sier at at folk ikke vil ha det. Industrien sier at butikken og forbrukerne ikke vil ha det?
Men går ikke dette litt på vilje?
Hva med å lage reklamekampanje og markedsføre dette kjøttet? Hva med å engasjere kokker som lager hverdagsmiddager av dette kjøttet og kan inspirere oss forbrukere?
Matvaner forandres jo hele tiden! Her mener jeg at det er noen som hverken ser mulighetene eller tar ansvar for både matsvinn og dyrevelferd.
Her har vel også politikere et ansvar. Det er de som setter føringene.

Geitekjøttet er en delikatesse i resten av verden, men her dumper vi altså 31 000 killinger hvert år. Landet vårt må være perfekt for geiter. Landet gror jo igjen. Geiter hadde vært ideelt for å opprettholde kulturlandskapet. Istedenfor får ulven og de andre rovdyra skylden for at landskapet gror igjen. Det stemmer selvfølgelig ikke. Det er omlegging til det industrielle landbruket som er årsaken og vi velger og ikke å gjøre noe med det.
Så hvorfor ikke bruke geit mot gjengroing og åpne muligheter for at nordmenn begynner å spise kjøttet? Her må det da være muligheter?

Jeg vil heller spise kjøtt fra dyr som har gått ute i det fri enn "industrikjøtt". Det er det vel flere enn meg som vil? Men det er klart at vi nordmenn må også være villige til å betale for produkter. Vi må også være villig til å betale for gode produkter og god dyrevelferd. Fokuset må bort fra billige produkter, men over på dyrevelferd. Det er liv det er snakk om. Vi trenger heller ikke spise så mye av det. Hvorfor ikke først betale for kvalitet og god dyrevelferd når man først skal spise kjøtt? Hanekyllinger destrueres også rett etter klekking, med gass eller kverning. Denne praksisen med avliving etter fødsel/klekking avslører en mangel på respekt for liv.
I loven om dyrevelferd heter det: "Dyr har en egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for menneskene". Her må vi ha ha glemt "industridyrene".

På tide å våkne opp for både forbrukere, matvarekjeder, produsenter og politikere! Ellers går det den veien høna sparker med både moralen og etikken når det gjelder dyrevelferd og matsvinn.





Kommentarer

  1. Helt riktig, Nina, og verre blir det etter hvert som apper og lignende registerer alle våre kjøp. Da har matvarebransjen all makt over hva vi skal kjøpe og spise til slutt - fører oss inn på en utrolig kjedelig vei uten egne valg. Trist

    SvarSlett
    Svar
    1. Huff ja. Det er bare en trist utvikling...

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur