Jorda er en ballong

Jeg hørte en dag på ballongvisa av May Britt Andersen. Synes teksten er fin og tankevekkende. Jeg synes det er så uendelig trist det vi gjør med jorda vår. I tillegg til krigene vi fører mot hverandre, så fører vi også en krig mot vår egen jordklode.
For havet er fullt med plast og det samme er er magen til hval og sjøfugl. Korallrevene er i ferd med å dø på grunn av overoppheting.
Vi forurenser lufta og sprer miljøgifter. Skogene hogges ned og dyrelivet forsvinner.
Vi er faktisk i ferd med å hugge av greina vi sitter på.
For hva skjer når insektene dør? Hva skjer når det rene vannet er borte? Hva skjer når økosystemene kollapser?

Det blåser opp til storm. Og så vil det hele bare bli verre. For varsellampene lyser rødt, men vi later som som om det fremdeles er grønt.
Vi har dessverre et velfungerende egosystem. Hvem bryr seg om velfungerende økosystemer, når vi ikke kjenner det på kroppen?
I 2030 kan halvparten av verdens befolkning leve i områder med akutt vannmangel. Cape Town i Sør-Afrika er i ferd med å gå tom for vann. Dette skjer NÅ. 4 millioner mennesker kan snart våkne opp til tomme vannkraner.
Blir det kamp om ressursene vil det snart bli skummelt...

I mellomtiden fortsetter alle å lukke øynene. Verdens ledere tar ikke grep. Mennesker tar ikke grep. Våre egne norske politikere er ikke et døyt bedre. Her i Norge bedrives det intens jakt på utrydningstruede dyr, vi forurenser og forsøpler. Man viser svært lite hensyn til natur og miljø.
Vi hugger og hugger i greina vi sitter på...
Når skal vi innse at jorda er snart så skjør som en ballong? Sprekker den, så går det ikke an å blåse den opp igjen.
"For ballonger er slike en lyt vara varsom med. Dom går så lett i sund, om itte folk lar dom i fred..."



Tenk om værda var ein ballong som alle bodde på. Og ingen folk var fattig eller ingen rike Tenk om alle hadde samme Gud som alle trodde på
Da ville jorda vøri himmelrike Før ballonger er slike en lyt vara varsom med Dom går så lett i sund, om itte folk lar dom i fred Å itte kan vel noen si at halvparten er min Nå stikk je høl i ballongdelen din Å ballongen sku sveve høgt i himmeln, i det blå å sola skulle varme oss å skinne å vi sku rope høgt, så hele værda sku fårstå att rettferda i værda snart skal vinne Før ballonger er slike en lyt vara varsom med Dom går så lett i sund, om itte folk lar dom i fred Å itte kan vel noen si at halvparten er min Nå stikk je høl i ballongdelen din For værda er ein ballong som vi sjøl må passe på å sjøl om vi er mange, må vi dele det skjønner itte vaksne, men det er en masse små som veit at ballonger bør være hele Før ballonger er slike en lyt vara varsom med Dom går så lett i sund, om itte folk lar dom i fred Å itte kan vel noen si at halvparten er min Nå stikk je høl i ballongdelen din

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Når vei trumfer natur

Jakt og hogst i vårskogen