Barbariske Norge

Jeg tror nordmenn flest tenker at Norge er et miljøland. Et land som tar miljøutfordringene på alvor og som på mange måter er et foregangsland.
Våre myndigheter sier tross alt mye bra på de riktige stedene.

Vel, slik jeg ser det, så er Norge på mange måter et u-land når det gjelder miljøvern. I hvert fall når det gjelder behandlingen av våre truede dyrearter.

I disse dager pågår det gaupejakt. Totalt kan 38 gauper skytes. Fem år på rad har man ikke oppnådd bestandsmålet for gaupe. Likevel skal det jaktes på dette dyret som er sterkt utrydningstruet i Norge.
Gaupa er det eneste viltlevende kattedyret i Skandinavia.
Visst du at at det i Norge er lov til å skyte gaupemor og gaupeunger under jakta?
Barbarisk!



Jerven er det største mårdyret vi har i Norge, og ble fredet i 1973. Omtrent 340 jerv holder til i Norge. Det er mer enn 25 % av bestanden. Norge har derfor et internasjonalt ansvar for å sikre bestanden.
Jerven regnes som sterk truet i Norge.
Visste du at Norge tillater hiuttak av jerv? Man graver seg inn i hiet og dreper mor og valper. En etter en blir valpene tatt i nakkeskinnet og dratt ut og drept.
Det er kun ansatte i Statens naturoppsyn som får lov til å gjøre i jobben. Det er et av de mest kontroversielle oppdragene i norsk naturforvaltning.
I følge vanlige jaktprinsipper skal dyr fredes i tiden de får unger. Dette gjelder ikke for jerven.
Barbarisk.



Det er ca 125 bjørner i Norge. På midten av 1800-tallet fantes det rundt 4000-5000 brunbjørner i Skandinavia. Omtrent 3000 av dem levde i Norge. Bjørnen ble totalfredet i 1973. Bjørn er oppført på Bernkonvensjonens liste over ville dyr i Europa som skal beskyttes mot jakt og fangst.
Bestandsmålet for Bjørn er ikke nådd de siste årene. Likevel jaktes bjørnen på.
Visste du at i Norge åpnes det opp for jakt på vårsnø? Det vil si at bjørnen blir skutt så fort den har kommet ut av hiet etter vinterdvalen.
Bjørnen har altså ikke gjort annet galt enn å sove seg gjennom en lang vinter. Vårjakt på magre, trøtte bjørner er etter min mening uetisk. Når bjørnen kommer ut av hiet er den både avmagret, sløv og desorientert. Den har ikke samme forutsetning til å for å respondere på farer og gjemme seg.
Barbarisk.



Ulven ble også fredet i 1973. Den er kritisk truet i Norge.
Den skandinaviske ulvebestanden er relativt isolert fra andre bestander. De genetiske forholdene - med et ekstremt høyt innavlsnivå - er en stor utfordring for forvaltningen. Slike arvemessige forhold kan avgjøre om bestanden er levedyktig på sikt.
Likevel skytes ulven i Norge. Den holdes permanent på randen av utryddelse.
Nylig ble to veletablerte ulveflokker skutt sønder og sammen i Norge. Disse hadde ikke gjort noen skade på beitedyr. De ble skutt for at grunneiere skal tjene penger og for at elgjegere skal få skyte mest mulig elg. Det gjelder å sikre seg høye jaktkvoter.
Det ble igjen noen valper i begge disse revirene. Valper under året.
Disse jaktes det på nå. En er skutt. Den ser tynn og stusselig ut. Har nok hatt det tøft uten foreldrene og resten av flokken.
Barbarisk.



I Russland er det nylig vedtatt en lov nylig om ikke å drepe bjørnunger i hi. I Norge er hijakt tillatt, og familiegrupper med gaupe kan jaktes på. Hele ulveflokker utslettes.
Norge et foregangsland når det gjelder miljøvern? Neppe...
Vi har i hvert fall svært lite å være stolt av når det gjelder norsk rovdyrpolitikk.
Vi har mistet halvparten av dyrelivet på kloden og Norge driver rovdrift på sine rovdyr.

Og alt skjer på grunn av at disse dyra tar liv den helst ikke skulle ha tatt. Rovdyr skiller selvsagt ikke på husdyr og deres vanlige byttedyr.
Rovdyrene er tilbake i norsk natur. Det er selvsagt bra hvis man forstår hvordan økosystemer fungerer og naturens samspill.
Likevel slipper man ut 2 millioner sau på beite som om rovdyra fremdeles var bort fra norsk natur?!?
Her er det en næring som ikke har klart å utvikle seg med tiden og har balletak på norsk naturforvaltning.
For fra et biologisk ståsted så er ikke det som skjer med rovdyra våre bra, men heller foruroligende.
Dessverre har vi mange politikere som ikke bryr seg nevneverdig over dette.

Det er folket som må si fra at NOK ER NOK.

Vil du at det skal fortsette sånn fremover? Gaupejakt på mor og unger, hiuttak på jerv, ulveflokker som skytes og bjørn som må dø på vårsnøen?
Hvis ikke, så må du engasjere deg!

Det enkleste du kan gjøre er å melde deg inn i en en forening som: WWF, Bygdefolk for rovdyr, Roviltets Røst o.l.
Støtt de som kjemper for naturen våres!







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur