Mat fuglene



Nå har den kalde tida kommet. På Lillehammer hvor jeg bor daler snøen ned og unga er ute å går på ski. Jeg liker denne tida, men for dyr og fugler kan jo denne årstiden være veldig tøff.
Vi legger alltid ut mat til fuglene på vinteren. Det er solsikkefrø i matstasjonen og meisboller. Til skjærene legger vi ut brød og det spiser småfuglene litt av også.
Det er mange som ikke liker skjærer, men jeg synes de er fine fugler.
Fuglehjelpen anbefaler at alle fuglearter får mat, ikke bare brettfuglene. Skjærer, kråker, måker og duer trenger også mat for å holde seg friske og fri fra sykdommer. Det er bra med et rikt artsmangfold og alle fuglene har sin rolle i det store bildet.



Også litt fakta på lørdag om skjæra:
Visste du at skjæra er en av de mest intelligente artene på kloden? Jeg synes de er facinerende skapninger. De er faktisk den eneste fuglen som har bestått "speiltesten". Den kan se på seg selv i speilet og forstå at det er et speilbilde av seg selv den ser på.
Skjærer kan bli nærmere 20 år gamle. De er empatiske også. Når en skjære dør, nærmer de andre skjærene seg den døde fuglen uten skrik og skrål og holder noe som minner om en seremoni. Det fins flere eksempler på at de legger gresstrå og kvist over den døde skjæra. Skjæra begraver altså sine døde!
Så tenk på det neste gang du irriterer deg over denne fuglen! ;-)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur