Vårt forhold til naturen
Beslutningen om å tillate ekstraordinær skadefelling av en bjørnebinne som skal ha bitt en mann i Jarfjord, er et alvorlig signal om den manglende forståelsen for naturen og grunnleggende etiske prinsipper. Dette vedtaket, som synes å være motivert av frykt heller enn faktabasert vurdering, kan få konsekvenser for både bjørnebestanden og vårt forhold til naturen.
Bjørnebestanden i Norge er allerede sterkt truet, og vi har aldri nådd bestandsmålet på 13 ynglinger i året. Å skyte en binne med hele tre unger, vil få konsekvenser for bestanden.
Angrepet på mannen, som har blitt brukt som begrunnelse for fellingen, skjedde i en situasjon der han visstnok hadde en løs hund, i strid med båndtvangen. Det er viktig å forstå at bjørnen kan ha handlet i selvforsvar for å beskytte sine unger. Mennesker har et ansvar for å leve i harmoni med dyrelivet, noe som inkluderer å respektere dyrenes naturlige adferd og habitater.
Å gi fellingstillatelse i denne sammenhengen kan gi inntrykk av at det er greit å eliminere dyr som kommer i konflikt med menneskelige interesser, i stedet for å finne løsninger som respekterer både menneskers og dyrs rettigheter og sikkerhet. Vi bør heller fokusere på opplysningskampanjer og kunnskapsformidling, slik at folk kan ta sine forholdsregler og forstå hvordan de skal opptre i områder med rovdyr. Dette er norske myndigheter sitt ansvar og oppgave.
Det er en skuffelse at Norge ikke klarer å finne andre løsninger enn felling. Bernkonvensjonen har allerede åpnet sak mot Norges forvaltning av ulv, og fellingen av en binne med unger uten å ha prøvd andre tiltak kan være nok et brudd på denne konvensjonen.
Hvordan påvirker slike beslutninger vårt forhold til naturen og de ville dyrene vi deler den med? Det er på høy tid at ansvarlige politikere tar tak i denne saken og arbeider for en mer bærekraftig og etisk rovdyrforvaltning.
Andre land opplever at bjørner bader i bassengene deres, eller roter rundt i søpla. Elefanter tråkker ned avlingene til fattige folk, men de blir ikke avlivet for det.
Vi lever på jorda. Det er natur her. Det finnes andre arter enn oss. Mennesker har til alle tider levd av naturen og levd med den. Mange har mistet livet på havet, på fjellet eller blitt drept av en slange eller en tiger.
Er det bare andre land som skal ta vare på sine løver, krokodiller, haier og neshorn? Skal ikke vi i Norge ta vare på våre «brysomme arter»? I India dreper tigeren mennesker hvert år, likevel er tigeren beskyttet.
I Norge trenger en omfattende holdningsendring overfor natur og dyreliv.
Jeg må si jeg blir både skuffet og lei meg over Miljødirektoratet, for hvis ikke Miljødirektoratet taler dyrenes og naturen sin sak. Hvem skal da gjøre det?
Naturen kan selvsagt by på utfordringer, men naturen er tross alt ikke en park som er tilrettelagt for mennesker. Det er ikke en plass der vi skal bare nyte og slappe av, uten noen form for forstyrrelser. Vi er en del av naturen. Vi skal ikke herske over naturen og fjerne alle uromomenter som ikke passer oss.
Norge er et av verdens verste land når det kommer til å ta vare på ville dyr. Vi er et land som faktisk ikke er i stand til å tenke andre løsninger enn gevær.
Såkalt "skadefelling" brukes utbredt i Norge når noen mener ville dyr er "til bry".
Ingen skapninger på denne planeten dreper flere mennesker enn Homo Sapiens. I dag har vi lite aksept for selve naturen, men andre farer som f.eks biltrafikk, aksepterer vi lett.
Det er ikke slik at det ikke finnes risiko ved å leve på jorda. Du kan faktisk dø av det.
Kommentarer
Legg inn en kommentar