Hold liv i Greta Thunberg generasjonen


UNICEF Norge delte for noen år siden flere bilder og videoer av barn og ungdom som engasjerte seg for klimaet. Ungdommens stemme skulle bli hørt. Kort tid etterpå kom UNICEF med en oppfordring til alle voksne på Facebook. 

Det de så var dessverre voksne mennesker som mobbet, hetset og kom med hatefulle kommentarer rettet mot disse barna. UNICEF skrev: 

«Kjære alle voksne på Facebook, vi oppfordrer dere til å tenke dere om to ganger. Dette er barn, og de fortjener å bli behandlet med respekt - slik alle mennesker gjør. Vi i UNICEF støtter barn og unge som kjemper for fremtiden sin. Vi har også et ansvar for å beskytte dem mot hat og hets. Det ansvaret har DU også. Heia Greta og alle andre fantastiske barn og unge som står opp for klimaet.»

Det er bare noen dager siden Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, omtalte det som «veldig gledelig» at generasjonen som bryr seg om klima og miljø er «død».

Kanskje det er voksne mobbere som tok «livet av» generasjon Greta Thunberg og deres engasjement? For på sosiale medier florer det med hatefulle ytinger mot MDG og de med et klima- og miljøengasjement. 

Er det voksne sine holdninger vi kan lese ut i fra resultatet i skolevalget? MDG gikk kraftig ned, det til tross for at vi nå virkelig står i en alvorlig situasjon når det gjelder både klima, miljø og natur. 

Det har nylig vært skolevalg på ungdomsskolen, og mine barn opplevde enkelte nedsettende kommentarer om MDG. Muligens skjedde det med andre partier også, men det kan virke som om MDG har blitt det partiet det er «lov» å hate? Jeg mistenker at at ungdommen kanskje ikke vet så mye om politikken til MDG. Gjør de voksne det? Jeg opplever at ganske så mange ikke har lest partiprogrammet til MDG, men bare har kastet seg på det de har lest i blant annet kommentarfelt. Gjengangeren er at MDG vil ødelegge Norge. Og at MDG bare bryr seg om natur og klima. Dette stemmer jo ikke, men natur og klima skal være rammen rundt politikken som føres. Og det er fornuftig i den tiden vi lever vi, hvis man tenker over det. Vi lever overhodet ikke bærekraftig. Måten vi lever på i dag «bruker opp» jorden. Uansett hva vi mener om dette, er naturen avgjørende for hvordan mennesker har det. Vi mennesker er helt avhengige av naturen og økosystemene i den for å skaffe oss mat og vann, for at planter skal pollineres og for å bremse klimaendringene. Vi er rett og slett avhengige av tjenester naturen gir oss.  

Så det vil ikke nytte med god politikk på ulike områder, hvis rammene for dette forsvinner. 

Ungdommen skal leve lenge på denne planeten. Det er nettopp fremtiden deres det er snakk om.

Uansett partitilhørighet så bør alle i anstendighetens navn snakke skikkelig om ulike partier i Norge. Spesielt hvis barn og unge lytter. Vi lever i et demokrati, det skal være lov å ha ulike meninger og synspunkter. Dette er verdier vi burde verdsette og hegne om. 

Vi burde virkelig heie på ungdom som har et klima- og miljøengasjement. Hold liv i generasjon Greta Thunberg!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur