Barth Eide sitt skitne spill

Det var et lite øyeblikk jeg hadde tro på rettssystemet. Den planlagte skytingen av 25 ulv i fire revirer ble stanset etter en dom i Oslo tingrett søndag 30. januar. Jeg jublet. Jeg tenkte hvor godt det var å ha et rettssystem som beskytter våre ville dyr, når ikke våre politikere gjør det. 

Det var en viktig prinsipiell seier for dyrevern og et sviende nederlag for regjeringens uansvarlige ulvepolitikk. 

Et lite øyeblikk trodde jeg at «trenden» var i ferd med å snu. Kanskje rovdyrene våre ville få et rettsvern likevel? Hadde befolkningen også begynte å våkne? Jeg registrerte mange positive holdninger til ulv i kommentarfeltene. Og når Dagbladet begynte å skrive gode lederartikler som kritiserte regjeringens politikk på området, så var det jaggu meg lys i tunnelen. 

Det var en grundig dom. Tingretten slo fast at regjeringens vedtak om å felle 25 ulver i ulvesonen var i strid med vernebestemmelsene. 

Espen Barth Eide anket dommen nærmest på stedet. Likevel trodde jeg at ulvene var reddet for i år. De ville jo ikke rekke å avgjøre dette på så kort tid. Det er jo ikke lov jakte på ulvene etter 15. februar. Jeg slappet av. Tok det som en midlertidig seier som kunne nytes en stund. 

Det var før jeg skjønte hvilken mann Espen Barth Eide var. Jeg hadde jo allerede forstått at han ikke stod på ulvenes side, og det bekymret meg, men jeg visste ikke at han var så sleip. 

Fredag ettermiddag, rett før retten stengte, omgjorde Lagmannretten Tingrettens forbud mot årets ulvejakt innenfor sonen. Jakta kunne starte allerede kl. 08.00 lørdag morgen. Ingen kunne anke, ingen kunne gjøre noe som helst. Og jakta (les:slakta) startet. 

Det var da det begynte å gå opp for meg hvilken Klima og miljøminister vi virkelig hadde fått. 

Vi hadde fått en Klima og miljøministeren som ikke ville avfinne seg med at ulvene skulle beskyttes. De skulle skytes. Det hadde han bestemt og slik skulle det bli.

På mirakuløst vis fikk Barth Eide oppfylt ønsket sitt. Mens andre må vente åresvis med å få saken sin ført for rettssystemet, så er ikke det noe problem når det gjelder å få skutt utrydningstruede dyrearter. Saken ble ferdig i rett tid, slik at ulvene kunne bli skutt. Tingrettens grundige begrunnelse for sin vurdering av saken kunne settes til side ved nærmest et pennestrøk på rekordtid. Det lukter svidd. Og det er jo nå det går virkelig opp for meg hvilken råtten mann som liksom skal være naturen vår sin forsvarer. 

Vi har fått en Klima og miljøminister som viser glede ved at utrydningstruede dyr kan endelig bli jaktet på.  «Jeg konstaterer med tilfredshet at lagmannsretten gir oss medhold», uttaler Barth Eide i regjeringens pressemelding, og på NRK uttaler han at han er «svært tilfreds». Han spanderte til og med et selvtilfreds glis på oss. 



Men Espen Barth Eide stopper ikke der; «Vi vil om nødvendig vurdere tiltak for å sikre at hele kvoten kan tas ut i år». 

Vår såkalte Klima og miljøminister hopper glatt bukk over etiske vurderinger. Det burde være uetisk for de fleste å jakte på drektige dyr. Rådet for dyreetikk uttalte i 2017 at fellingsperioden for ulv ikke bør vare lenger enn 15. februar. Yngletidsfredning har vært et grunnleggende prinsipp i norsk viltforvaltning. 

Vi har en regjering som representerer de mest ytterliggående kreftene som ikke ønsker ulv i Norge, og som ignorerer flertallet.

Hvorfor skal nesten all ulven i ulvesonen skytes? Det her de skal ha prioritet. I 95% av resten av landet er den ikke prioritert. 

Ulv i ulvesonen tar lite sau. De oppfører seg som ulver og gjør det ulver gjør. 

Hovedgrunnen til at ulvene skytes er i følge staten «konfliktdemping».

Konfliktdempende for hvem? For de som ikke tåler ulv og vil ha den bort for egen vinnings skyld? For å felle dyr uten å bryte naturmangfoldloven eller Bernkonvensjonen må: 

1. Fellingen ikke true artens overlevelse 

2. Fellingen må skje for å avverge skade. 

Det er vanskelig å se for seg at regjeringen med Barth Eide har sitt på det tørre her. 

Pussig at lagmannsretten vet bedre enn forskerne. Dette vedtaket vil ikke vil true bestandens overlevelse, hevder de. 

En nylig studie utført av Uppsala Universitet ved professor i evolusjonsbiolog Hans Ellegren og hans team, har funnet at 10-25% av den genetiske variasjonen i den skandinaviske ulvestammen er tapt etter fem generasjoner med innavl siden 1980 tallet (da ulv reetablerte seg i Skandinavia)! Innavlen er nå så stor at den bare kan reddes av at det kommer flere ulver til fra den finsk- russiske populasjonen. 

Vet politikerne egentlig hva de driver med? I andre land får man i det minste stoppet politikere som er helt hinsides, men her…. I Finland har forvaltningsdomstolen slått fast at de 18 ulvene som skulle skytes under vinterens lisensjakt, skal få leve pga sin sårbare genetiske tilstand. I Finland var det registrert 309-393 ulv i 2021. 

Denne saken her er tvers igjennom pill råtten. Norge er jo kjent for å være det mest korrupte landet i Norden. 

Dette er nemlig IKKE konfliktdempende. Dette er bare resultatet av en regjering som velger å høre på mindretallet. Det er en regjering som følger næringsinteressene og særinteressene. Det er ikke tillitsskapende. Tvert i mot er det urovekkende at vi har en Klima og miljøminister som presser frem skytingen av kritisk truede dyr. Det rett og slett ubehagelig å se at han uttrykke tilfredshet over skytingen. 

Det er på tide å vise Espen Barth Eide at det er mer enn en side i denne konflikten. Det er nettopp konflikt han bør få, slik at han må tygge i seg sine egne ord om at denne handlingen er KONFLIKTDEMPENDE. 

Mennesker som Espen Barth Eide må man kjempe i mot.

#ikkeminminister



Kommentarer

  1. Fullstendig enig! Det hele er avskyelig! Den værste miljøminister noensinne.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring