Jakt og hogst i vårskogen

Vår. Nyutsprungne hvitveis, fuglesang og redebygging. Alt våkner til liv igjen. Det yrer av liv. 

Det er yngletid. Nettopp på grunn av det burde våren være en hellig tid. Det burde være en tid der vi lot skogens dyr få være i fred. De burde få kjenne på varmen etter å ha overlevd en lang og streng vinter, de burde få sanse og nyte i fred. Dyrene burde få føde sine unger uten forstyrrelser og ødeleggelser. 

Vi har til og med en lov som sier at det er forbudt å forstyrre fugler og dyr i yngletiden. 

Dessverre er det jo ikke slik. Hverken våren eller yngletiden er hellig i Norge. Her til lands foregår det både jakt og hogst i vårskogen. Næringer skal tjene pengene sine. De økonomiske interessene er alt for store og veier tyngre enn natur og dyreliv.  Tømmerhogst er skyld i at et stort antall fugleunger stryker med. Fugler som har reir på bakken og i trærne er sjanseløse når skogsmaskinene kommer. 80000 fuglehekkkinger kan være ødelagt i Norge på grunn av hogst. Tenk at det er lov å hogge og drive med flathogst i skogen når harene, rådyrene og alle skogens dyr har født ungene sine.



Det er ikke bare hogst som forstyrrer dyrelivet. Det tillates også jakt på noen arter midt i yngletiden. Det er lov å jakte ulv helt fem til 31. mai. Ulven går drektig fra februar og valpene fødes i april-mai. 

Det er rett og slett horribelt at det er lov å jakte på drektige dyr eller dyr som nettopp har fått unger. Forebyggende tiltak kaller de dette og kaster alt som heter etikk over bord. 

Jakt. Jeg forbinder ordet med død. Liv som ender. Flukt og frykt.
Skal man overhodet jakte om våren? Hvis det ikke er livsnødvendig?
Nylig ble en ulv skadeskutt. Det ble foretatt et bomskudd kl. 18.00 og så ble det løsnet skudd igjen 21.30 og da ble ulven skadeskutt. Ulven er ikke funnet. 
Slik holder man altså på i vårskogen. Løsner skudd i halvmørket. Forebyggende tiltak. 
Man kan også søke om å få bruke løs på drevet halsende hund i jakta. Jakt med løs hund i vårskogen. Under yngletiden til ALLE skogens dyr. 

Og dette skal altså være lov? Jeg lurer egentlig på hvem er disse menneskene som får seg til å jakte i vårskogen? Hvor ble det egentlig av respekten for natur og dyreliv? 

Det foregår også vårjakt på bjørn, som nettopp har våknet opp av dvalen. Bjørnen som er sterkt truet , skytes før den har rukket å riste vintersøvnen av seg. Forebyggende tiltak det også. Selvsagt. 
Og vi må ikke glemme hiuttak på jerv, der man graver seg inn i hiet til jerven og kverker ungene og moren som prøver å forsvare dem. 

Jeg har et vakkert bilde av våren i mitt hodet, men ord som vårjakt og hogst ødelegger dette bildet. Det er bare noe helt forferdelig galt med hele greia. Det heter vel økonomisk vekst og kapitalisme. Koste hva det koste vil. 
Egentlig er vi vel et fattig folk når vi lar økonomiske hensyn veie tyngre enn hensynet til natur og dyreliv. 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Når vei trumfer natur