Dansen rundt gullkalven

I dag kom det en nedslående rapport - naturen er mer truet enn noensinne. Rapporten fra FNs naturpanel dokumenterer at verden mister så mye natur at det har alvorlige virkninger på økosystemene og samfunnet slik vi kjenner det. Tapet av natur er en like stor trussel som klimaendringene.

Det er til å grine av. Jeg har fryktet det lenge. For noen år siden leste jeg boka Den sjette masseutryddelsen av arter, skrevet av Elizabeth Kolbert. Den gjorde sterkt inntrykk. Kolbert skrev at det første økosystemet som sannsynligvis kommer til å kollapse er korallrevene.
Når økosystemene begynner å kollapse er vi mennesker og alt som lever på denne planeten i skikkelig trøbbel.
Tapet av natur og dyreliv forsvinner i rekordfart.
Konsekvensene vil bli katastrofale. Vi må være klar over at vi har blitt vår egen verste fiende. Mennesket er truet når naturen er truet. Uten pollinerende insekter så er for eksempel tre firedeler av maten vår truet.

Det er nok nå. Vi må slutte å danse rundt gullkalven.
Vi kan ikke lenger streve etter materiell rikdom og dyrke penger. Det er vårt vanvittige forbruk og vår livsstil som har ført verden opp i dette vanvittige uføret.
Mennesker forbruk og livsstil har ført til en utnyttelse av naturen sommar helt gått av hengslene. Det har ført oss i en økologisk krise. Vårt syn på natur og dyreliv har vært svært ødeleggende. Dyr og natur er noe som skal utnyttes og brukes. Respekten er totalt borte. Vi har sett det tydeligere og tydeligere også i Norge.
Det hogges i vårskogen, fuglereir ødelegges. Vi tillater vannscooterkjøring som er en trussel for sjøfuglene og vi tillater at det bygges store hyttefelt som ødelegger naturen og tar dyrenes leveområder. Gift dumpes i fjordene, gammelskogen forsvinner og våre rovdyr fortrenges og holdes nede på et utrydningstruet nivå. Hver femte art i Norge står på rødliste. Det siste er selvfølgelig at klimaet vårt skal reddes med vindindustrien. Vanvittig mye natur raseres og ødelegger dyrelivet i disse dager for det "grønne skifte". Det er selvfølgelig noen få som tjener gode penger på dette og står bak og presser på. I et vanvittig tempo settes nå monstermastene opp. De sier vi må ofre naturen for å redde klimaet.
NEI! Har vi ikke lært en dritt? Det er forbruk og vår livsstil vi må gjøre noe med! Vi kan ikke fortsette å utnytte og ødelegge naturen til vår fordel. Klodens mest akutte trussel er tap av natur!

Vi må våkne nå! Kapitalismen har tatt balletak på hele kloden, og nesten hele verden er forført og ført bak lyset eller blendet av det vi kaller økonomisk vekst og forbruk.
Men nå er festen over. Det kommer tross alt noen etter oss og vi deler denne planeten med tusenvis av andre arter som fortjener å få leve.
Dansen rundt gullkalven må stoppe. NÅ!!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De stakkars jegerne

Ja, det er en parodi

Slik får du perfekt avføring